Hopp til innhold

Statsledere og verdens største bedrifter tryglet Trump

Statsledere og verdens største bedrifter trygler presidenten om å opprettholde forpliktelsene i den internasjonale klimaavtalen. Men torsdag kveld ble det klart at Trump ikke lyttet.

U.S. President Trump addresses U.S. Holocaust Memorial Museum's "Days of Remembrance" ceremony in the Capitol Rotunda in Washington

I kveld annonserer Donald Trump om USA trekker seg ut av Parisavtalen eller ikke.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Litt etter klokka 21.30 norsk tid, annonserte Donald Trump at han trekker USA ut av Parisavtalen, og vil forsøke å forhandle fram en ny avtale. Flere medier meldte i forkant at han kom til å trekke ut USA, men det var likevel stor usikkerhet knyttet til spørsmålet.

Trump er kjent for å plutselig snu i store spørsmål, og flere høyt betrodde medlemmer av administrasjonen, blant annet datteren Ivanka Trump og utenriksminister Rex Tillerson, har jobbet for at landet skal opprettholde klimaforpliktelsene i avtalen som 195 land har signert.

USA-TRUMP/SPACESTATION

I tillegg til å være presidentdatter, er Ivanka Trump blant Donalds mest betrodde rådgivere. Hun mener USA bør opprettholde forpliktelsene i Parisavtalen.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Dette i tillegg til så godt som alle de andre store statslederne i verden og en rekke andre tunge, kommersielle aktører.

– Bra for businessen

Over 1000 amerikanske selskaper har anmodet Trump å beholde avtalen. 25 av disse, inkludert store navn som Apple, Facebook, Google, Microsoft og Morgan Stanley, har i dag kjøpt reklameplass i amerikanske medier. I et brev rettet til presidenten slår de fast at Parisavtalen skaper arbeidsplasser og styrker amerikanske bedrifter.

– Trump undervurderer det politiske og diplomatiske tilbakeslaget om han trekker seg ut av Parisavtalen. Forretningslivet er mot dette. De fleste amerikanere er mot dette, sier spør David Doniger, lederen for klimaprogrammet til Natural Resources Defense Council, til Washington Post.

SpaceX Mars Elon Musk

Tesla-eier Elon Musk sier han trekker seg fra en rådgivergrupper for Det hvite hus, dersom Trump vender tommelen ned for Parisavtalen.

Foto: Jae C. Hong / Ap

Elon Musk, som er sjef for Tesla og romfartsselskapet SpaceX, truer med å trekke seg fra en rådgivergruppe for Det hvite hus om Trump trekker seg ut.

– Jeg vet ikke hvilken vei Paris går, men jeg har gjort alt jeg kan for at vi skal bli, skriver Musk på Twitter, og forteller at han har tatt kontakt både med presidenten og andre i Det hvite hus om saken.

Laster Twitter-innhold

Kina holder forpliktelsen

Samtidig seiler Kina opp som den potensielt neste klimalederen. Senest i dag sa statsminister Li Keqiang at de kommer til å opprettholde forpliktelsene sine.

– I forkant av Paris gikk Kina fra å være klimaversting til å bli en forsiktig leder. Nå har Kina mulighet til å bli en sann klimaleder, sier Li Shuo i Greenpeace i Kina ifølge NTB.

90 minutter før Trump er ventet å gå på talerstolen, twitret statsminister Erna Solberg en bønn om at USA må bli i avtalen.

– Vi oppfordrer deg til å vise globalt lederskap. Vi trenger USA på laget, skriver Solberg og de andre nordiske statslederne i en uttalelse.

Bare to land – Nicaragua og borgerkrigsherjede Syria – har ikke signert Parisavtalen. Dersom Trump bestemmer seg for å bli med i den gruppa, er det ikke kjent hvordan han faktisk kommer til å gå fram.

TOPSHOT-US-POLITICS-OBAMA

Barack Obama omgikk Senatet da han signerte Parisavtalen. Det betyr at Donald Trump kan gjøre det samme.

Foto: JIM WATSON / AFP

Men siden forgjengeren Barack Obama i fjor inngikk den som en såkalt executive agreement, som ikke behøver godkjenning i Senatet, kunne Trump uansett fatte avgjørelsen helt på egen hånd, ifølge CNN.

Tar år å trekke seg ut

Det vil uansett ikke skje over natta.

Det vil trolig ta flere år å trekke seg ut. Avtalen, som trådte i kraft i november i fjor, slår fast at land ikke kan trekke seg ut før etter tre år. I tillegg må de gi ett års varsel, ifølge CNN.

Dette betyr at USA ikke kommer seg ut før en gang i 2020, med mindre landet også trekker seg fra FNs Klimakonvensjon, skriver Washington Post. Den ble undertegnet av den republikanske presidenten George H.W. Bush i 1992 og hadde bred støtte fra alle parter i Senatet.

SISTE NYTT

Siste nytt