Hopp til innhold

Russland og Nato enig om å forlenge avtale om strategiske atomvåpen

USA og Russland er enige om forlengelse for fem år av START-avtalen. Den skal begrense de strategiske atomvåpnene, og den nåværende avtalen utløper 5. februar.

Bildet fra 1971 viser en fransk atomprøvesprengning ved Moruroa i Fransk Polynesia.

Bildet fra 1971 viser en fransk atomprøvesprengning ved atollen Mururoa i Fransk Polynesia.

Foto: Afp Photo / AFP

Frykten for at nytt atomvåpenrustningskapløp igjen skal skape en mer utrygg verden, har de siste ukene vært overhengende.

Men fredag sendte den nye amerikanske presidentadministrasjonen ut en melding der det heter at president Biden foreslår at avtalen kan forlenges i fem år. Dette skal skje samtidig som det kommer i gang nye samtaler mellom landene om innholdet i avtalen.

Etter at presidentene Joe Biden og Vladimir Putin snakket sammen digitalt tirsdag kveld, er det klart at det nå blir en forlengelse, samtidig som det skal forhandles på nytt om innholdet i avtalen.

President Vladimir Putin har ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti sendt et forslag til godkjennelse av en forlengelse av avtalen over til Det russiske føderasjonsrådet, som kan behandle saken allerede i dag. Ifølge RIA skal USA nå være enig med Russland om vilkårene for at avtalen skal forlenges.

Ifølge den russiske viseutenriksministeren Sergej Rjabkov er USA nå enig med de krav som Russland har satt for å fortsette samtalene om regulere de strategiske atomvåpnene.

Obama og Medvedev ble enige

Den såkalte Ny-START-avtalen, som ble inngått i 2010. mellom presidentene Barack Obama og Dmitrij Medvedev, begrenser tallet på atomstridshoder til 1550 og atombærende raketter og fly til 700, i hvert av landene.

I tillegg var partene enig om en rekke tillitskapende tiltak for å sikre kontroll av at landene ikke brøt avtalen.

Den såkalte Open-Skies-avtalen har gjort at det med jevne mellomrom er foretatt overflyvninger for å kontrollere militære installasjoner.

USA vil involvere Kina

USA trakk seg fra den avtalen i 2020, og i forrige uke sa Russland at de vil gjøre det sammen.

USA har ment at Kina, med sin økende militære styrker, må med i avtalen, noe kineserne og russerne har avvist.

Hvis partene nå er enig om at avtalen blir forlenget i fem år, betyr det at det blir gitt mer tid til forhandlinger om innholdet, forhandlinger som så langt har vært resultatløse.

Det var årsaken til at verden var i fare for å stå uten den siste avtalen som begrenser atomvåpnene, etter at Donald Trump i 2019 trakk USA fra avtalen fra 1987 om mellomdistansevåpen.

Begrunnelsen var at Russland, blant annet gjennom oppbygging av en base sør i landet, hadde brutt forutsetningen for avtalen. Dette har vært avvist fra russisk side.

Vladimir Putin og daværende visepresident Joe Biden hilser under et møte i Moskva. 10. mars, 2011.

Vladimir Putin og daværende visepresident Joe Biden hilser under et møte i Moskva. 10. mars, 2011.

Foto: Alexander Natruskin / Reuters

Stoltenberg: Svært glad for initiativet

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, skrev i en melding til pressen at han er svært glad for at Joe Biden tok initiativ til å forlenge avtalen.

Jens Stoltenberg på Nato-talerstol

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under en pressekonferanse i Brussel, 14. januar.

Foto: Oliver Hoslet / AP

– Verden må ikke ende opp i en situasjon der vi står uten en avtale om begrensning av atomvåpen, skrev han.

Men han understreker også at denne forlengelsen bare må være starten på en prosess for å styrke internasjonal atomvåpenkontroll.

SISTE NYTT

Siste nytt