Hopp til innhold

Forsker om gasslekkasjene: Overbevist om at det er russisk sabotasje

Forsker Ståle Ulriksen mener Russland står bak gasslekkasjene i Østersjøen. Han mener Russland vil presse Vesten til å droppe våpenstøtten til Ukraina.

Putin

Krigen i Ukraina går ikke slik president Putin ønsker. Dette bildet er fra 2013 da Putin dykket ned i Østersjøen for å undersøke et gammelt skipsvrak. Nå anklages han for å stå bak sabotasje av rørledninger i det samme havområdet.

Foto: Reuters

Sverige og Danmark har satt krisestab etter lekkasjer fra gassrørledningen Nord Stream 1 og 2 like utenfor den danske øya Bornholm i Østersjøen.

Målestasjoner i området registrerte mandag kraftige undervannseksplosjoner på de samme stedene der hvor lekkasjene er oppdaget, melder SVT.

Lekkasjene etterforskes nå som mulig sabotasje.

Gass bobler opp i Østersjøen fra lekkasje på gassrøret Nord Stream

Gass bobler opp fra rørledningen Nord Stream 2 i Østersjøen, om lag en kilometer fra danske Bornholm.

Foto: det danske forsvaret / Reuters

Ståle Ulriksen er forsker og lærer ved Sjøkrigsskolen. Han er overbevist om at Russland står bak.

Ulriksen mener gasslekkasjene føyer seg inn i et mønster der Russland helt siden annekteringen av Krim-halvøya i 2014, har operert med såkalte ikke-attribuerbare handlinger. Det er handlinger som ikke kan spores tilbake til de står bak.

– Deres handlemåte er ofte slik at de ikke får skylda. De tar ikke ansvar, de later som at det er en ulykke eller at det er feil på ting, sier Ulriksen.

Også den polske statsministeren mener Russland står bak.

– Vi vet ikke nøyaktig hva som har skjedd i dag, men vi ser tydelig at det en sabotasjehandling, sier Mateusz Morawiecki.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen kalte tirsdag kveld inn til pressekonferanse.

– Det er danske myndigheters klare vurdering at eksplosjonene i Nord Stream-rørene er en villet handling og ikke et uhell, sa Frederiksen.

Ståle Ulriksen

Ståle Ulriksen er forsker ved Sjøkrigsskolen. Han er sikker på at lekkasjene fra rørledningene i Østersjøen skyldes russisk sabotasje.

Foto: Sjøkrigsskolen

Vil presse Vesten

Ulriksen mener Russland nå tar i bruk hardere midler for å presse Vesten. Målet er å lykkes i krigen mot Ukraina. Russland er på defensiven takket være store våpenleveranser fra vestlige land. Landet vil nå legge mye større press på Vesten for å få oss til å slutte med dette, sier Ulriksen.

– Å vinne krigen er ekstremt viktig for Russland. Nå begynner de å bli desperate, sier Ulriksen. Han mener Putin sin mobiliseringsordre sist uke er et eksempel på det.

Ulriksen mener sier krigen i Ukraina har ført Europa inn i en helt ny situasjon.

– Russland har mislyktes i veldig mye av det de har gjort. De gjør ganske desperate trekk. Situasjonene er ganske stygg. Det er ingen normalsituasjon vi er inne i. Dette er en veldig avvikende situasjon fra alt det vi har opplevd på veldig mange tiår.

M72.

Norge og andre vestlige land begynte å donere våpen til Ukraina like etter at krigen var i gang i februar i år. Våpenleveransene har gjort at Russland er på defensiven.

Foto: Anette Ask / Forsvaret / NTB

Kreml: Ingen årsaker kan utelukkes

Russland var tidlig ute med å si at lekkasjene kan skyldes sabotasje.

– Ingen årsaker kan utelukkes, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov ifølge Reuters.

Han sier russiske myndigheter er svært bekymret for lekkasjen.

Russiske myndigheter har så langt ikke kommentert anklagene om at de står bak.

Russland har kartlagt alle norske sjøkabler

Norge er en storleverandør av gass til Europa.

Ulriksen mener at lekkasjene fra rørledningene i Østersjøen er en vekker for Norge.

– I en konflikt mellom Vesten og Russland sitter Norge på kjempestore strategiske ressurser som er avgjørende for et utfall. Europa er veldig avhengig av det som vi leverer. Hvis man vil ramme Europa, kan man ramme våre leveranser.

Han mener at dette er noe Norge ikke har forberedt seg på.

– Vi vet at Russland har kartlagt alle norske rørledninger og kabelsystemer ut ifra Norge. Det har vi latt dem gjøre uten at noen har reagert veldig på det. Vi er veldig sårbare.

Han vil ikke spekulere i om norske rørledninger kan bli utsatt for sabotasje i tida som kommer.

– Jeg vil ikke spekulere i hvor stor sjansen er, men den har aldri vært større, sier Ulriksen.

Nord Stream 2

Rørledningen Nord Stream 2 ble bygd for å føre gass fra Russland til Tyskland. Mandag ble det oppdaget store lekkasjer fra både Nord Stream 1 og 2.

Foto: Bernd Wuestneck / AP

SISTE NYTT

Siste nytt