Hopp til innhold

Stadig færre mennesker dør av aids

Det siste tiåret har antallet aidsrelaterte dødsfall og hivsmittede sunket med en tredel, viser nye tall fra FN-organisasjonen Unaids.

Mannlig omskjæring i Uganda

Fjerning av forhuden skal etter sigende føre til reduksjon av smitterisikoen. Her blir en mann ikke-kirurgisk omskåret i Uganda.

Foto: ISAAC KASAMANI / Afp

Michel Sidibé UNAIDS

Michel Sidibé i Unaids presenterte rapporten onsdag.

Foto: FETHI BELAID / Afp

Dødsfall relatert til aids-sykdommen sank fra 1,7 millioner i 2012 til 1,5 millioner mennesker i fjor, viser den ferske rapporten som ble presentert i forkant av den internasjonale aids-konferansen i Australia.

Det er den kraftigste årlige nedgangen siden dødstallene nådde det foreløpige toppunktet i perioden mellom 2004 og 2005.

Samtidig holder det totale antallet hivsmittede seg stabilt på rundt 35 millioner mennesker.

– Av disse vet 19 millioner ikke om at de er smittet, sier Unaids-sjef Michel Sidibé til nyhetsbyrået AFP.

Når målet i 2030?

FNs generalforsamling satte i 2011 som mål å stanse spredningen av hivsmitte innen 2015. Unaids tror nå at det er en reell mulighet for å nå dette målet i 2030.

– Innsatsen de neste fem årene blir helt avgjørende for de neste 15, mener Sidibé.

Samtidig som dødstallene synker, ble tallet på nye smittede redusert til 2,1 millioner i fjor. Sammenlignet med 2001 da 3,4 millioner ble smittet, er det en nedgang på hele 38 prosent.

Advocacy advisor i Leger uten grenser Marte Reinsborg Kristoffersen sier tallene er et bevis på at behandling av hiv-viruset virker forebyggende.

Marte Kristoffersen

Marte Reinsborg Kristoffersen, Advocacy advisor i Leger uten grenser

Foto: Leger uten grenser

– Vi mener at det er viktig å gi behandling til alle som trenger det. Studier viser at tidlig behandling reduserer risiko for smitte med 96 prosent, sier Kristoffersen til NRK.

– Det medisinene gjør er å senke virusmengden i blodet slik at pasienten praktisk talt ikke er i faresonen for å spre viruset videre. Ektefeller og partnere kan leve sammen uten å smitte hverandre, og mødre kan føde friske barn, forklarer hun.

Bekymringsverdig økning i Asia

Afrika er fremdeles det kontinentet som er hardest rammet, og 1,1 millioner av dem som døde i fjor levde her.

På verdensbasis er Sør-Afrika det mest rammede landet etterfulgt av Nigeria, viser statistikken.

Mye av årsaken er ifølge Unaids mangelen på prevensjon sør for Sahara. I dette området er det bare åtte kondomer tilgjengelig per seksuelt aktive person.

– Selv om man har lav virusmengde i blodet, så anbefaler man fortsatt at man bruker kondom, sier Kristoffersen.

Mens smittetallene jevnt over holder seg stabile eller synker på verdensbasis, opplever man en motsatt trend i flere asiatiske land.

I Indonesia har smittetallene økt med 48 prosent siden 2005.

Over en tredel får behandling

I Vest, og Sentral-Europa og Nord-Amerika lever i dag 2,3 millioner mennesker med hivsmitten. Over halvparten av disse bor i USA.

Disse regionene er også der flest av pasientene mottar behandling. 51 prosent av disse menneskene får i dag medisiner mot sykdommen.

Til sammenligning behandles bare 37 prosent av de hivsmittede i områdene sør for Sahara. I Nigeria har 80 prosent av pasientene ikke tilgang på behandling.

Hiv-virus

Medisiner kan senke mengden hiv-virus i blodet så pasienten ikke sprer viruset videre.

Foto: Scanpix

Men stadig flere får behandling. Fra 5,2 millioner i 2009 til 12,9 millioner i fjor. Det er fortsatt et stykke igjen til tusenårsmålet om å sikre 15 millioner smittede behandling innen 2015.

– Det er fortsatt mange som ikke får behandling. Prisene har sunket med 99 prosent de siste årene, så nå handler det mer om tilgang og å få ut medisinene, sier Kristoffersen.

Leger uten grenser jobber med prosjekter hvor de oppfordrer hivsmittede til å hjelpe hverandre med å få distribuert medisiner.

– Med en slik dugnad blir man kvitt stigmaene og man sørger for at folk holder seg på medisinene sine.

– Ingen må bli utelatt

I tillegg ser man at marginaliserte grupper faller utenfor og ikke får behandling i enkelte land.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har tatt til orde for en økt innsats for å behandle menn som har sex med menn, transpersoner, fanger, narkomane og prostituerte.

Disse gruppene står for halvparten av alle nye smittetilfeller på verdensbasis.

– Vi må sørge for at ingen blir utelatt og tette gapet mellom de som får behandling og de som ikke får det, sier Sidibé i Unaids.

SISTE NYTT

Siste nytt