Hopp til innhold

Spillet i gang om ny dansk regjering

En ny, blå dansk regjering vil bli kortlivet hvis Dansk Folkeparti ikke kommer med, mener politisk kommentator. Men partiet selv sier avstanden kan være for stor.

En ny, blå dansk regjering vil bli kortlivet hvis Dansk Folkeparti ikke kommer med, mener politisk kommentator. Men partiet selv sier avstanden kan være for stor.

Spillet i gang om ny dansk regjering. Se reportasje ifra Lørdagsrevyen i klippet over.

Påtroppende statsminister Lars Løkke Rasmussen fra høyrepartiet Venstre var lørdag i gang med regjeringssonderingene på Christiansborg. Målet er å se om det er grunnlag for en flertallsregjering med de andre tre partiene på borgerlig side.

– Det er vanskelig, sa Løkke Rasmussen da de første møtene var unnagjort på kvelden.

– Vi trenger en regjering som er manøvreringsdyktig. Men det nytter ikke hvis de kompromissene som skal til for å danne en flertallsregjering, blir så snevre at vi ikke kan samarbeide med andre partier, la han til.

Søren Pape Poulsen, leder i Det konservative folkeparti mener det ser vanskelig ut.

– Men det er Løkke som må konkludere. Det er oppgaven hans, ikke min, sier han lørdag kveld.

FD med fire krav

For allerede før møtene gjorde Dansk Folkeparti det klart at de vil stille fire tydelige krav for å delta.

Kravene ble først fremstilt som «ufravikelige», men dette ble senere moderert noe.

Dansk Folkeparti vil ha en stram EU-linje, gjeninnføring av grensekontrollen, en strammere utlendingspolitikk og et velferdskrav om en offentlig vekst på 0,8 prosent. – Men selv om punktene er oppfylt, er det ikke nødvendigvis nok til regjeringsdeltakelse.

DF: – For ulike

Partileder Kristian Thulesen Dahl mener avstanden kan være for stor til de andre partiene.

– Jeg har notert meg at det er en runde nå som handler om muligheten for å danne en flertallsregjering. Det har jeg aldri hatt tro på. Partiene er for ulike for å sitte sammen i regjering, sier Thulesen Dahl til Berlingske Tidende.

Politisk kommentator Hans Engell kan vanskelig forestille seg at det blir regjering uten Dansk Folkeparti.

– Det vil bli en ustabil og kort periode. En Venstre-regjering eller muligens et samarbeid mellom Venstre og De Konservative må ut og hente støtte fra 50–60 mandater hver eneste gang de skal ha noe på plass, sier han.

Signal til velgerne

Flere politiske kommentatorer bemerker at Dansk Folkeparti er opptatt av å gi velgerne tydelig signal om hvor de står. I noe grad kan motstanden være spill for galleriet, hevdes det.

– Dansk Folkeparti har gjort et kanonvalg. De er ikke interessert i at det skal oppstå tvil om hvilke krav de stiller for å gå i regjering, mener Engell.

Forhandlingene på Christiansborg er dermed bare til ære for kameraene, mener DR s politiske analytiker Bjarne Steensbeck. Han levner det liten sjanse for flertallsregjering.

– De får en tur foran kameraene, men det blir ingen tur tilbake til dronningen hvor man kan presentere en ny firkløverregjering. Det kan jeg ikke forestille meg. Det er simpelthen for stor forskjell på for eksempel De Konservative og Dansk Folkeparti, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt