Hopp til innhold

Spent situasjon i Ukraina: USAs utenriksminister frykter invasjon før OL er over

Norge og en rekke andre land fraråder reiser til Ukraina. USAs utenriksminister frykter en russisk invasjon allerede i løpet av de neste ti dagene, men Putin og Biden planlegger telefonsamtale lørdag, ifølge medier.

En ukrainsk soldat patruljerer nær separasjonslinjen i Donetsk.

En ukrainsk soldat patruljerer nær separasjonslinjen i Donetsk.

Foto: OLEKSANDR KLYMENKO / Reuters

– Vi befinner oss i et tidsvindu der en invasjon kan begynne når som helst, og for å være tydelig, det inkluderer under De Olympiske leker, sier Antony Blinken, utenriksminister i USA.

OL i Beijing varer frem til søndag om ti dager. Russlands president Vladimir Putin besøkt forøvrig Kina og fulgte åpningsseremonien i forrige uke.

 utenriksminister Antony Blinken

USAs utenriksminister Antony Blinken.

Foto: Joshua Roberts / Reuters

Frykter luftangrep

USAs sikkerhetsrådgivar Jake Sullivan oppfordrer alle amerikanske statsborgere i Ukraina om å forlate landet i løpet av 48 timer, fordi et russisk luftangrep vil gjøre flyavganger vanskeligere.

– Hvis et russisk angrep på Ukraina iverksettes, vil det trolig begynne med bombing fra lufta og rakettangrep, noe som åpenbart kan føre til at sivile blir drept, sa Sullivan.

Russland svarer

Det russiske utenriksdepartementet svarer fredag kveld med at vestlige land sprer desinformasjon om en planlagt russisk invasjon av Ukraina. I en uttalelse på deres hjemmesider skriver de at vestlige land avleder oppmerksomheten fra sine egne «aggressive handlinger», ifølge Reuters.

Nyhetsbyrået RIA siterer Kreml på at Russlands president Vladimir Putin og USAs president Joe Biden skal snakke sammen på telefon lørdag. Kreml er Putins residens. Også CNN skriver at det er planlagt et telefonmøte mellom presidentene.

Biden Putin

PRESIDENT TIL PRESIDENT: Biden og Putin skal snakke sammen lørdag.

Foto: MIKHAIL METZEL] [MANDEL NGAN / AFP

På grunn av den alvorlige og uforutsigbare sikkerhetssituasjonen mellom Ukraina og Russland fraråder også det norske Utenriksdepartementet alle reiser til Ukraina og oppfordrer norske borgere til å forlate landet.

– Det er en alvorlig og uforutsigbar sikkerhetssituasjon som kan endre seg raskt. På bakgrunn av dette fraråder vi alle reiser til Ukraina, og vi oppfordrer norske borgere til å forlate landet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

UD kan ikke love hjelp

Utenriksdepartementet fraråder også alle reiser til eller opphold i Russland nærmere enn 250 kilometer fra den ukrainske grensen. Grunnen til dette er den spent sikkerhetssituasjon og styrkeoppbyggingen i området, skriver UD i en pressemelding.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt

Utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

De nye reiserådene trer i kraft umiddelbart.

Huitfeldt sier at en forverring av sikkerhetssituasjonen vil gjøre det vanskeligere for utenrikstjenesten å hjelpe norske borgere i disse områdene. Ambassaden i Kiev er i drift og norske myndigheter tilpasser bemanningen til situasjonen.

– Det er mulig å forlate landet med vanlige rutefly og annen vanlig transport. Vi råder norske borgere til å benytte seg av denne muligheten, sier hun.

UD ber norske borgere registrerer seg i reiseklar-appen eller reiseregistrering.no, slik at UD kan nå dem med viktige meldinger.

Andre land advarer også

USA har advart om at Russland kan komme til å invadere Ukraina i løpet av noen dager, mens russiske myndigheter avviser at de har planer om noe slikt. Russland mener at Nato-land øker spenningen ved å sende våpen til Ukraina og flytte flere styrker til Øst-Europa.

USAs president Joe Biden har bedt alle amerikanske borgere om å forlate landet snarest.

Utenriksminister Antony Blinken sa fredag at Russland fremdeles sender nye styrker til den ukrainske grensa, melder nyhetsbyrået Reuters.

Også Sør-Korea og Nederland har i løpet av det siste døgnet bedt sine innbyggere om å forlate Ukraina på grunn av den overhengende krigsfaren.

I tillegg har nederlandske myndigheter satt opp et krisesenter i Lviv, den største byen vest i Ukraina, nær den polske grensa. Der kan nederlandske borgere møte for å få informasjon og nødpass.

Macron ville høre om naboskap med Russland

I løpet av kvelden skal president Joe Biden diskutere Ukraina-krisen med en rekke europeiske ledere og Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Tidligere i dag snakket Frankrikes president Emmanuel Macron og Norges statsminister Jonas Gahr Støre om det samme.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) (f.v.) møter Frankrikes president Emmanuel Macron

Jonas Gahr Støre (t.v.) og president Emmanuel Macron.

Foto: Javad Parsa / NTB

De to politikerne møttes i den franske byen Brest, helt vest i Frankrike i dag. Der foregår havtoppmøtet One Ocean, men da Støre og Macron møttes handlet store deler av samtalen om den russiske opptrappingen ved grensen til Ukraina.

Støre sier Macron snakket om hvordan to naboer skal kunne leve trygt sammen. Og var opptatt av å få høre om norske erfaringer.

Macron var i Moskva tidligere denne uka for å snakke ansikt til ansikt med Russlands president Vladimir Putin. Deretter dro han videre til Kiev for samtaler med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Macron ba meg redegjøre i detalj om delelinjeforhandlingene om situasjonen ved grensen nord i Norge ved Russland. Og det er jo en viktig historie og lærdom av å leve ved siden av Russland, sa Støre til NRK.

Etter samtalene gjentok han at det er liten tvil om at situasjonen er alvorlig.

– Det er en militær opptrapping rundt Ukraina. Det er store øvelser på gang, og det er et fravær av gode, diplomatiske samtaler. Men Macron er en aktiv bidragsyter til at det skal være politisk dialog, at det skal komme i gang forhandlinger.

Bildet fra det russiske forsvarsdepartementet viser russiske rakettbatterier i aksjon under en skyteøvelse i Hviterussland i forrige uke.

Bildet fra det russiske forsvarsdepartementet viser russiske rakettbatterier i aksjon under en skyteøvelse i Hviterussland i forrige uke.

Foto: AP

– En militær løsning er farlig

Han sier dette er spørsmål som man må kunne løse rundt et forhandlingsbord.

– En militær løsning er farlig og ikke på noen måte ønskelig.

Det samme sa sjefen for Den norske etterretningstjenesten til NRK tidligere i dag. Et eventuelt russisk angrep vil få store konsekvenser, sa han.

– Ukraina vil få betydelig problemer med å stå imot, sa Nils Andreas Stensønes. Han påpekte Russlands veldige overlegenhet militært.

Kan gi store tap

Etterretningssjefen Nils Andreas Stensønes sa at Russland har alt de trenger for en full invasjon av Ukraina.

– Dette vil medføre store menneskelige tap på begge sider.

Etterretningssjef Nils Andreas Stensønes

Etterretningssjef Nils Andreas Stensønes sier det er flere år siden situasjonen har vært så alvorlig som nå.

Foto: NRK

Han ser ingen tegn til at Russland skulle ønske å spre konflikten og tror dermed at den ikke vil få noen umiddelbar konsekvens for Norge.

– Det er heller ikke i Natos interesse at dette sprer seg til andre områder, sa han.

– Hva vil det ha å si for forholdet mellom Norge og Russland og Nato og Russland?

– Det er allerede kraftig endret. Det som pågår nå er jo et veldig, veldig tydelig tvangsdiplomati.

– Russland viser vilje til å bruke makt

Stensønes mener man ikke har sett slik tvang siden slutten av den kalde krigen.

– Russland viser vilje til å bruke makt. Enten true eller bruke fysisk bruke makt for å oppnå sine interesser.

Hans analyse er dette er en skjerpet og mer alvorlig situasjon nå enn det var for få år siden.

SISTE NYTT

Siste nytt