Hopp til innhold

Spansk avis: 1000 hotellgjester i karantene på Tenerife

1000 turister er satt i karantene på et hotell på den spanske ferieøya Tenerife, melder spansk avis. Hotellet har hatt sju norske gjester i løpet av den siste uka.

H10 Costa Adeje Palace

1000 turister er satt i karantene på H10 Costa Adeje Palace sørvest på Tenerife.

Foto: Roger Mendez / H10 Hotels

En italiensk lege som har bodd på hotellet er bekreftet smittet av det nye koronaviruset og innlagt på sykehus, skriver avisen El Español.

Hotellet ligger i Costa Adeje, sørvest på øya.

Den smittede mannen kommer fra Lombardia-regionen i Italia, og oppsøkte selv lege på grunn av feber og andre symptomer.

Han skal ha bodd på hotellet i minst en uke.

Hadde norske gjester

Reisebyrået Tui bekrefter at politiet har sperret av hotellet, og at det nå er i karantene for å hindre smittespredning.

– Det vi kan bekrefte nå er at det er seks nordiske gjester på hotellet. Fire fra Finland og to fra Sverige, sier pressekontakt Kevin Brevik til NRK.

Tui opplyste først at det var 15 nordiske gjester på hotellet, men det riktige tallet er seks. Et dansk reisefølge skulle sjekket inn i dag, men vil få et annet hotell.

Hotellet har hatt sju norske gjester den siste uka, opplyser Brevik. Fire av dem har kommet hjem, og de siste tre skal etter planen reise tilbake til Oslo i dag.

– Vi anbefaler å følge norske myndigheters helseråd når de kommer hjem. De kan også ta kontakt med oss eller helsemyndighetene direkte, sier Brevik.

Ifølge Brevik jobber Tui nå med å få kontakt med alle sine nordiske gjester. Guidene til Tui er i kontakt med politiet, og jobber med å komme i kontakt både med hotelledelsen og gjestene for å danne seg et bilde av situasjonen.

Overlege Are S. Berg ved Folkehelseinstituttet opplyser at de ikke har vært i kontakt med noen av nordmennene.

– Rådet er at hvis man får luftveissymptomer eller feber innen 14 dager etter at man sist var i det affiserte området, ta kontakt med helsevesenet, helst per telefon. Unntaket er hvis man har hatt direkte kontakt med en som er bekreftet smittet. Da skal man ta kontakt med helsevesenet, sier Berg.

Sju døde i Italia

Italia er det hardest rammede landet i Europa. Mandag kveld ble det sjuende dødsfallet bekreftet i Italia, og antall smittede er oppe i 229.

De aller fleste smittede befinner seg i Lombardia-regionen nord i landet.

San Siro

Kampen mellom Inter og Sampdoria på San Siro ble avlyst på grunn av virusutbruddet.

Foto: Daniele Mascolo / Reuters

I regionhovedstaden Milano er flere skoler, offentlige kontorer og restauranter stengt. Det samme gjelder operahuset La Scala og den berømte Duomo-katedralen.

En rekke fotballkamper er også avlyst.

Reisende som ankommer Malpensa-flyplassen sjekkes med termometer i øret med en gang de kommer av flyet.

Rundt 50.000 mennesker 11 landsbyer og småbyer er satt i karantene, og det er satt opp veisperringer som bevoktes av politiet. Isolasjonen med inn- og utreiseforbud vil vare i to uker.

Det er også påvist smittetilfeller i naboregionen Veneto og i Torino i Piemonte-regionen.

I Venezia er det tradisjonsrike karnevalet avlyst.

Virusfrykt i Venezia

Den store karnevaldagen i Venezia er avlyst.

Foto: Ohad Zwigenberg / Reuters

Vurderer screening på flyplasser

Situasjonen i Italia og andre land med smittetilfeller følges tett, sier avdelingsdirektør for smittevern og beredskap hos Folkehelseinstituttet, Line Vold.

– Utviklingen med smitte i stadig flere land utenfor Kina er bekymringsfull, men ikke uventet. Det viser at det kan foreligge smitte en stund før det blir oppdaget, fordi de fleste ikke blir alvorlig syke, men får mildere symptomer, sier Vold.

Line Vold

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

FHI er forberedt på at viruset kan komme til Norge, og gjør fortløpende vurderinger.

– Screening på flyplasser er et av tiltakene som er vurdert. Såkalt entry-screeening som i Italia er ikke et veldig effektivt tiltak i forhold til ressursene man bruker på det. Det som vurderes som et mer effektivt tiltak er exit-screening, altså at man undersøker de som reiser ut av utbruddsområder.

Vold understreker at det fortsatt er mye usikkerhet rundt viruset, og at det først og fremst er eldre og mennesker med andre sykdommer som blir alvorlig syke.

– Det aller viktigste er å identifisere de som er syke og smitteførende, og isolere dem. Vi må også identifisere nærkontakter til de som er smittet. Det er et arbeid vi har lagt til rette for, og som starter når vi får tilfeller i Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt