Koronafrykten sprer seg: Tog ble holdt igjen på grensa mellom Østerrike og Italia

Fotballkamper, operaforestillinger og karnevalet i Venezia er avlyst for å hindre at flere dør av det nye koronviruset. Et tog med to febersyke passasjerer ble søndag kveld stoppet i Brennerpasset.

Tog fra Italia stoppet ved grensa til Østerrike

STANSET: Dette toget fra Italia ble stoppet på den italienske siden ved grensen til Østerrike søndag kveld, etter mistanke om at to passasjerer er smittet av det nye koronaviruset.

Foto: Matthias Schrader / AP/NTB Scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Oppdatert: Østerrike opphevet ved midnatt forbudet mot å la italienske tog passere grensa. To passasjerer som var mistenkt for å være korona-smittet på et tog fra Venezia, har testet negativt, melder det østerrikske jernbaneselskapet på Twitter. Det er ifølge Reuters rundt 300 passasjerer på toget, de fleste østerrikere og tyskere.

Den østerrikske tabloidavisa Oe24 meldte søndag kveld at østerrikske tollere stanset toget på den italienske siden av grensa.

Bakgrunnen er at det er mistanke om at to av passasjerene er smittet av det nye koronaviruset.

Hendelsen bekreftes av det italienske innenriksdepartementet. Det statlige italienske jernbaneselskapet, Ferrovie dello Stato Italiane, opplyser at de ga sine østerrikske kolleger beskjed om at det var to personer med feber om bord på toget, melder Reuters.

Toget står nå og venter ved Brennerpasset til situasjonen avklares, ifølge en talsmann for Österreichische Bundesbahn.

Østerrikes innenriksminister, Karl Nehammer, bekrefter at all togtrafikk mellom Østerrike og Italia er stanset inntil videre som følge av hendelsen.

Politimann med maske snakker med en bilfører på veien mellom Codogno og Casalpusterlengo i nord-Italia.

En politimann med maske snakker med en bilfører på veien mellom Codogno og Casalpusterlengo. Over 50.000 innbyggere i Nord-Italia har blitt bedt om holde seg innenfor bygrensene av frykt for koronasmitte.

Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters/NTB Scanpix

Reiserestriksjoner

​​​​​​​Så langt er over 150 personer bekreftet smittet av det nye koronaviruset, som har fått navnet Sars-Cov-2, i Italia. Tre personer som var smittet av viruset har mistet livet. Ifølge Reuters var alle de tre over 70 år gamle.

Jernbanestasjonen i Codogna er stengt som følge av koronafrykt

Jernbanestasjonen i Codogna er stengt som følge av koronafrykt

Foto: Flavio Lo Scalzo / Reuters/NTB Scanpix

De fleste tilfellene av smitte er registrert i Lombardia-regionen, nord i landet. Nå tar lokale myndigheter grep for å hindre ytterligere spredning av viruset.

Over 50.000 mennesker i regionene Lombardia og Veneto får ikke lov til å forlate byene sine uten spesielle tillatelser de neste to ukene.

Hæren har ordre om å gripe inn om noen forsøker å forlate eller ta seg inn i de avsperrede områdene, ifølge BBC.

Turister med beskyttelsesklær i Venezia

To turister med beskyttelsesklær og ansiktsmaske i Venezia søndag.

Foto: Manuel Silvestri / Reuters/NTB Scanpix

Fire Serie A-kamper utsatt

En rekke offentlige samlingssteder i Lombardia-regionen, som barer og restauranter, er stengt. Skolene i området skal holde stengt hele neste uke, ifølge Reuters.

Frykten for at det nye koronaviruset skal få fotfeste i Nord-Italia, har også ført til at innspurten av det tradisjonsrike karnevalet i Venezia er avlyst. Karnevalet skulle egentlig vart i to dager til.

– Vi er nødt til å ty til drastiske tiltak, sier Venetos regionspresident Luca Zaia, etter et krisemøte i Roma søndag.

I tillegg er flere operaforestillinger ved La Scala i Milano er utsatt. Koronafrykten har også ført til at fire kamper i den italienske toppserien i fotball som skulle vært spilt søndag er utsatt.

Inter-Sampdoria avlyst på grunn av koronafrykt

Fotballkampen mellom Inter og Sampdoria, som skulle spilles i Milano søndag, er avlyst som følge av koronasituasjonen i Italia.

Foto: Antonio Calanni / AP

– Vinduet i ferd med å lukkes

Italia er det første europeiske landet som har kunngjort at egne statsborgere dør av covid-19.

I tillegg til Kina er viruset påvist i nærmere 30 andre land, blant dem Thailand, Australia, Tyskland, USA, Canada, Spania, Storbritannia, Sverige, og Egypt.

Karnevaldeltager med munnbind i Venezia søndag

Karnevalsdeltager med munnbind i Venezia søndag. Innspurten av det tradisjonsrike karnevalet har blitt avlyst som følge av koronafrykt.

Foto: Manuel Silvestri / Reuters/NTB Scanpix

Det nye coronaviruset har smittet over 76.000 mennesker i Kina. Over 2400 personer er døde. Viruset har også spredt seg til 11 andre land. Verdens helseorganisasjon har beskrevet situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus uttalte fredag at vinduet for å hindre omfattende, internasjonal spredning av viruset, er i ferd med å lukkes.

– Dette utbruddet kan utvikle seg i alle retninger. Hvis vi gjør riktige valg, kan vi forhindre en alvorlig krise. Men om vi kaster bort muligheten, vil vi få et alvorlig problem, sa Ghebreyesus.

Serie A-kamp mellom Roma og Lecce

Ikke alle kampene i Serie A ble utsatt søndag. Her er en tilskuer med munnbind under oppgjøret mellom Roma og Lecce. Kampen ble spilt i Roma.

Foto: Alberto Lingria / Reuters/NTB Scanpix
siluett av mann med feber
De første dagene opplever de fleste feber. Det kan føre til muskelsmerter, utmattelse, frostanfall og svimmelhet. Generell uvelhet og diaré. De fleste viser tegn til bedring etter seks til syv dager.
silhuett av mann med hodepine, hals og nese smerter
I tidlig fase av sykdommen vil vanlige symptomer være vondt i hode, tørrhoste og rennende nese. Etter hvert, dersom viruset forverrer seg, kan en oppleve slimhoste og blodig opphostet slim.
silhuett av mann med vondt i lungene
Neste fase av sykdommen er tung pust og/eller brystsmerter. Akutt lungesvikt eller åndenød som krever oksygentilførsel kan forekomme i de verste tilfellene. Symptomene oppstår som regel rundt femte sykdomsdag.
silhuett av mann med symptomer på coronavirus
I noen tilfeller har koronaviruset ført til nyresvikt. Symptomer på dette er hyppige toalettbesøk, hevelser i bena og under øynene, høyt blodtrykk og/eller tretthet og svakhet.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 01.08.2021
2 134
Smittede siste 7 dager
17
Innlagte
799
Døde
3 565 349
Vaksinerte

SISTE NYTT

Siste nytt