Hopp til innhold

Sovjetisk superspion død - reddet de «tre store» under 2. verdenskrig

Gevork Vartanjan, som i 1943 reddet Churchill, Roosevelt og Stalin fra å bli drept av tyske kommandosoldater, døde tirsdag, 87 år gammel.

Gevork Vartanyan og Stalin, Roosevelt, Churchill

Den russiske spionen Gevork Vartanjan (t.h.) døde tirsdag. Blant høydepunktene i hans begivenhetsrike liv var da han avslørte tyske planer om å drepe Stalin, Roosevelt og Churchill under de tre stores toppmøte i Teheran i 1943 (store bildet).

Foto: Scanpix/AP

Vartanjan ble aldri så kjent i ettertiden som han fortjente, men innsatsen hans under 2. verdenskrig gjorde han til en av det 20. århundrets største spioner.

Sikkerheten og hemmeligholdet sto i sentrum da de tre allierte lederne Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt og Josef Stalin i Teheran i november 1943 for å legge planer for resten av 2. verdenskrig.

Likevel hadde det tyske militære etterretningsvesenet, Abwehr, én måned før konferansen, som hadde kodenavnet Eureka, funnet ut når og hvor den skulle finne sted.

«Operasjon lengdehopp»

Otto Skorzeny

SS-offiseren Otto Skorzeny ledet operasjonen der den italienske diktatoren Benito Mussolini i 1943 ble hentet ut av fangenskap og fløyet til Tyskland. Han ledet gruppen som skulle kidnappe eller drepe Churchill, Roosevelt og Stalin.

Foto: Heinrich Hoffmann

SS-lederen Ernst Kaltenbrunner satte i gang «Operasjon lengdehopp» med sikte på å kidnappe eller drepe de tre statslederne.

Kaltenbrunner satte Nazi-Tysklands mest kjente kommandosoldat, Otto Skorzeny, til å lede operasjonen.

Skorzeny hadde da bare noen måneder tidligere, i juli 1943, ledet den spektakulære operasjonen der Benito Mussolini ble reddet fra fangenskap på i borg på en fjelltopp og fløyet til Tyskland.

Avslørt av fylleprat

Operasjonen ble avslørt da en russisk spion, Nikolaj Kuznetsov, under dekke av være en tysk Oberleutnant ved navn Paul Siebert, gjorde seg til venns med SS Sturmbannführer, Ulrich von Ortel.

En kveld ble von Ortel full og skrøt av operasjonen til Kuznetsov, skriver Telegraph.

Han fortalte blant annet at spesialstyrker trente til operasjonen i København.

Ledet spiongruppe

Opplysningene fra Kuznetsov ble sendt til den da 19 år gamle Vartanjan, som ledet en gruppe på sju russiske spioner som holdt oppsyn med de rundt 20.000 tyskerne som da bodde i Persia.

Gevork Vartanjan fotografert i 2010.

Gevork Vartanjan fotografert i 2010, 67 år etter at han som 19-åring var med å på skrive verdenshistorie.

Foto: VV VV/PersonaStars/CapitalPictures / CapitalPictures

Som et resultat av opplysningene klarte Vartanjans gruppe kort tid før konferansen begynte å lokalisere seks tyske radiooperatører, som var sendt som en fortropp for den tyske spesialstyrken.

De seks tyskerne hadde landet med fallskjerm nær byen Qom

– Vi fulgte etter dem til Teheran der nazistene hadde gjort klar en villa for dem. De reiste med kameler, og hadde med seg våpen. Mens vi overvåket gruppen fant vi ut at de var i radiokontakt med Berlin, og vi tok opp samtalene deres, fortalte Vartanjan i 2007 til den russiske avisen Zavtra.

Etter at de dekodet samtalene, fant russerne ut at det var meningen å sende en større gruppe med kommandosoldater, ledet av Otto Skorzeny.

Alle de seks radiooperatørene ble arrestert og tvunget til å kontakte sine tyske overordnende mens de ble overvåket av sovjetiske styrker.

– Vi ga med vilje en av radiooperatørene sjansen til å fortelle at operasjonen var mislykket. Dermed bestemte tyskerne seg for ikke å sende hovedgruppen under Skorzeny til Teheran. På den måten førte vår suksess i å finne den nazistiske fortroppen og det vi gjorde etterpå, til at vi fikk stoppet et attentatforsøk mot de «tre store», sa Vartanjan da han mange år senere lettet på lokket.

Dermed kunne konferansene mellom Churchill, Roosevelt og Stalin gå av stabelen som planlagt. Av det viktigste som de «tre store» ble enige om under konferansen i Teheran var invasjonen av Frankrike et halvt år senere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sovjetisk filmplakat

Sovjetisk filmplakat for den sovjetisk-franske filmen Teheran 43, med den franske filmstjernen Alain Delon av rollene, som handlet om attentatplanene mot «tre store».

Foto: Faksimile

Startet som 16-åring

Vartanjan ble født i den sør-russiske byen Rostov-na-Donu 17. februar 1924, og døde sist tirsdag, 10. januar 2012.

Han var sønn av en agent i det russiske etterretningsvesenet som ble sendt til Persia (dagens Iran) som spion i 1930, da Gevork bare var seks år gammel.

Faren arbeidet som spion i Iran, under dekke av en å være en rik kjøpmann, i 23 år.

Gevork Vartanjan selv begynte å arbeide som spion allerede som 16-åring i 1940, få måneder før Tyskland angrep Sovjetunionen i 22. juni 1941.

Avslørte britisk spionring

Selv om Vartanjans nærmeste berøring med historiens største bokstaver skjedde allerede da han var 19 år, så hadde han en lang karriere i KGB.

Blant annet infiltrerte han britisk etterretning ved å komme inn på en skole i Teheran der britene trente spioner de skulle sende inn i Sovjetunionen.

Det førte til at KGB kunne arrestere, eller rekruttere som dobbeltagenter, spioner som britene sendte til Sovjetunionen.

Sammen med sin kone Goar arbeidet Gevork Vartanjan som spion, både i Midt-Østen og i Vesten i over 30 år, og pensjonerte seg først i 1992.

Da hadde Sovjetunionen året før sluttet å eksistere, og var blitt til Russland.

– Vi var heldige, vi møtte ikke en eneste forræder, sa han i et av sine få intervjuer ifølge BBC.

Holdt hemmelig i 57 år

Selv om operasjonen mot det nazistiske attentatforsøket har vært kjent, blant annet gjennom den sovjetisk-franske filmen «Teheran 43» fra 1943, så var navnet til Gevork Vartanjan lenge en godt bevart hemmelighet.

Dmitrij Medvedev

Russlands president, Dmitrij Medvedev, hyllet Gevork Vartanjan.

Foto: Dmitry Astakhov / Ap

Først i år 2000 ble hans identitet kjent, og han fikk sin rettmessige ære for å ha avverget attentatforsøket.

Da kunne det også bli kjent at han 14 år tidligere, i 1986, hadde fått ordenen «Helt av Sovjetunionen», den øverste æresbevisningen i landet.

Hyllet av presidenten

Etter at Vartanjans død ble kjent i Russland onsdag har han blitt hyllet i russiske medier.

Dagens russiske president, Dmitrij Medvedev, hyllet Vartanjan og beskrev han som en «legendarisk spion, en sann patriot og en ekstraordinær personlighet».

– Han deltok i fantastiske spesielle operasjoner som har gått inn i vårt etterretningsvesens historie, skrev president Medvedev i et brev til familien.

Også etterfølgeren til KGB, den russiske utenlandske etterretningstjenesten (SVR), har hyllet en av sine største spioner

– Alle i etterretningstjenesten vil huske Gevork Andrejevitsj for sin overveldende kjærlighet til moderlandet og for sin pliktfølelse, sa Sergej Ivanov, talsmann for SVR.

SISTE NYTT

Siste nytt