Hopp til innhold

Søreide: – Ingen garanti for at vi får alle norske borgere ut fra Kabul

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier at situasjonen i Kabul er kaotisk. – Det er ingen garanti for at vi får alle norske borgere ut fra Kabul i denne omgang, sier hun.

Se pressekonferansen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har deltatt på et ekstraordinært utenriksministermøte i Nato, der de snakket om situasjonen i Afghanistan.

– Vi har et samlet tydelig budskap: Taliban har et ansvar for å opprettholde menneskerettigheter. Særlig for kvinner og jenter, sier Søreide til pressen fredag kveld.

I dag kom det første norske flyet med nordmenn om bord fra Kabul til Gardermoen.

23 norske borgere var blant de evakuerte med C-17-flyet, bekreftet utenriksministeren overfor NRK fredag morgen.

Flyet hadde plass til flere.

– Jeg er glad for at vi fikk det første flyet med norske borgere om bord til Norge i dag tidlig. Som dere har sett på nyhetene, er ikke problemet mangel på fly, men å fylle flyene. Å få folk til flyplassen og inn på flyplassen har vist seg å være vanskelig, sier Søreide.

– Ingen garanti for at vi får alle ut

Søreide sier at Natos viktigste oppgave er å ivareta sikkerheten til personellet som fremdeles er i Kabul. Hun sier at situasjonen i Kabul fortsatt er kaotisk.

Tusenvis av afghanere, desperate etter å komme seg vekk, trenges sammen mellom Talibans kontrollposter og amerikanernes jernring rundt flyplassen utenfor Kabul.

– Det største hinderet for evakuering er situasjonen på utsiden. Det er ikke et system for adgang inn til flyplassen. Tvert imot har vi sett at folk har blitt skadet i kaoset. Vi jobber for å få til denne evakueringen så raskt som mulig, sier Søreide, men legger til:

– Det er ingen garanti for at vi får alle norske borgere ut fra Kabul i denne omgang.

Søreide sier at det er ambassadøren som leder arbeidet på flyplassen og at UD samarbeider godt med andre instanser.

– Vi har bedt om ta alle som ønsker bistand til å reise om å forhåndsregistrere seg. Slik har vi oversikt over hvor mange som trenger hjelp. Reiseregistrering.no er fremdeles viktig. Det er særlig knyttet til når det er tilgjengelige utreisemuligheter.

People wait outside Kabul airport, in Kabul

KAOS: Tusenvis av desperate mennesker forsøker å komme seg inn på flyplassen i Kabul, og ut av Afghanistan.

Foto: Mirwais Khan Amiri / Reuters

Stoltenberg: Den hurtige kollapsen var ikke forventet

– Til dere som nå regjerer i Kabul: verdens øyne er rettet mot dere. Taliban må sørge for å opprettholde fred i landet, samt hindre økt bruk av vold, sier Nato-leder Jens Stoltenberg på en pressekonferanse fredag kveld.

Stoltenberg sier at Natos mål var å forhindre terrorister å bruke Afghanistan som en trygg havn mens de planla terrorangrep mot andre land.

– Det har vi oppnådd, sier han, men legger til at det er mange lærdommer å ta med seg videre fra det som har skjedd de siste ukene.

– Den hurtige kollapsen av myndigheter og regjeringsstyrker var ikke forventet, sier Stoltenberg.

NRKs korrespondent hjem fra Kabul: – Ufattelig intense dager. .

Nesten tomt fly

– Flyet var nesten tomt, sier Ayesha Wolasmal, søster av NRKs korrespondent Yama Wolasmal. De ble begge evakuert fra Kabul og landet på Gardermoen i dag.

TV 2-reporter Fredrik Græsvik reagerte også på de tomme setene.

– Vi var jo bare noen og tjue stykker på et fly. Det er synd at ikke logistikkapparat på bakken gjør at flere kan bli evakuert ut, i stedet for at vi skal fly halvfulle eller nesten tomme fly ut fra Afghanistan, sa han til VG etter hjemkomsten.

Ifølge ubekreftede meldinger i sosiale medier er flere mennesker drept mens amerikanske styrker og Taliban kjemper for å kontrollere den desperate menneskemengden på flyplassen i Kabul. Fredag ble en sivil tysk borger skutt på vei til flyplassen.

Skjermdump, Paul Farthings Twitterkonto.

Det var mange ledige plasser om bord i flyet som landet på Gardermoen fra Kabul i dag.

Foto: Skjermdump fra Paul Farthings Twitter 20.08 kl. 12.

SISTE NYTT

Siste nytt