Hopp til innhold

Sør-Sudan: - Kan bli mye verre før det blir bedre

Norges avtroppende spesialutsending til Sør-Sudan, Jens-Petter Kjemprud, frykter at verdens yngste nasjon kan oppleve etnisk rensing og mer krig i nærmeste framtid. Nå skal nye 4000 FN-soldater sendes inn i landet.

SOUTHSUDAN-SECURITY/

UROLIG: FNs Sikkerhetsråd har besluttet å sende flere soldater til Sør-Sudan.

Foto: ADRIANE OHANESIAN / Reuters

Konflikter og uroligheter har preget Sør-Sudan siden staten ble opprettet i 2011. I natt ga FNs sikkerhetsråd grønt lys til å sende ytterligere 4000 afrikanske FN-soldater til landet, til tross for at regjeringa i Sør-Sudan har vært imot. I dag sier en talsmann for presidenten at de krever forhandlinger om størrelse, mandat, våpen og hvilke land som skal bidra. Resolusjonen kommer etter de voldsomme kampene i hovedstaden Juba i juli der flere hundre mennesker ble drept.

Spørsmålet er om det blir fred med nabolandenes bidrag.

– Det er et stort dilemma, sier Norges avtroppende spesialutsending til Sør-Sudan, Jens-Petter Kjemprud til NRK.

Han sier det er nesten umulig å få andre land til å stille med soldater. Nabolandene Kenya og Etiopia i tillegg til Rwanda, anses såpass nøytrale at mange mener det kan være en god løsning. Men Kjemprud mener fokus på fredsavtalen fra 2015 og forsoning mellom folkegruppene er avgjørende for å få fred:

– Med mindre man får noen som tenker på tvers av sin egen etniske gruppe, vil man ikke få noen forsoning og stabilitet. Da vil bare konflikten styrkes og fordypes, sier Kjemprud.

Les mer: FN skjerper mandatet for Sør-Sudan

Såret dyr i bur

Den avsatte visepresidenten, Riek Machar, rømte fra hovedstaden Juba i juli etter kamper mellom hans støttespillere og erkerivalen president Salva Kiirs soldater. Machar er nå redd for å bli drept av presidentens folk. Kjemprud betegner Machar som «et såret dyr i bur» og mener situasjonen er svært farlig:

Riek Machar (t.v.) og Salva Kiir.

FIENDER: Den avsatte visepresidenten, Riek Machar, sammen med presidenten, Salva Kiir, på en pressekonferanse i juli etter kampene i hovedstaden Juba.

Foto: Samir Bo / Ap

– Machar sier han ønsker å ta over Juba for å sikre sitt eget liv og Sør-Sudans framtid, men det er først og fremst for å sikre sin egen folkegruppes sikkerhet og trygghet, sier Kjemprud.

Han mener risikoen for nye sammenstøt er stor, både hvis Machar prøver å ta tilbake hovedstaden, og hvis han blir drept:

– Vi er utrolig redde for at dette kan føre til etnisk rensknings-lignende aksjoner og hevnaksjoner som kan gjøre at Sør-Sudan faller ut i en dyp konflikt, sier Kjemprud.

Les mer: Et såret rovdyr går løs i bushen

Mangler nasjonal identitet

Kjemprud mener et av kjerneproblemene i Sør-Sudan er mangelen på en nasjonal identitet hos landets ledere. Presidenten tilhører folkegruppa dinka og visepresidenten er nuer.

TOPSHOT-UGANDA-SSUDAN-UNREST-REFUGEES

FLYKTNINGER: Tusenvis har måtte flykte på grunn av urolighetene i Sør-Sudan.

Foto: ISAAC KASAMANI / Afp

– Siste gang jeg møtte visepresident Machar utfordret jeg ham på at når han kom tilbake, så måtte han ha en plan, en visjon, en drøm om hva det framtidige Sør-Sudan skal være. Han hadde ingen klare svar på det, sier Kjemprud, som mener det samme gjelder for den sittende regjeringa:

– Disse lederne har en endimensjonal identitet som gjerne er etnisk, som gjør at de ikke greier å bygge visjoner utover seg selv og sine etniske grupper, sier Kjemprud.

Les mer: Hos sikkerhetspolitiet i Juba

SISTE NYTT

Siste nytt