Sør-Korea til FN med torpedoanklager

Sør-Korea vil gå til FNs sikkerhetsråd med anklagene om at Nord-Korea senket det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan i mars i år.

Sør-Koreas president Lee Myung-bak skal holde en tale om saken mandag, opplyser presidentens talsmann.

– Myung-bak vil legge fram rammeverk for både nasjonale og internasjonale tiltak. Han kommer også til å fortelle om en plan om å ta saken opp i FNs sikkerhetsråd, sier Lee til Reuters.

Gjennom internasjonalt samarbeid ønsker Sør-Korea å få Nord-Korea til å innrømme det de har gjort.

Ble trolig senket av Nord-Korea

Sivile og militære sørkoreanske etterforskere har gransket hendelsen i samarbeid med eksperter fra USA, Storbritannia og Sverige.

I en fersk rapport, som Sør-Korea nylig la frem, ble det konkludert med at marinefartøyet Cheonan trolig ble senket av en nordkoreansk torpedo.

Nord-Korea avviser på sin side beskyldningene som ren fabrikasjon, og truer med krig hvis landet rammes av nye sanksjoner.

USA, som har fordømt senkingen, har vært i dialoger med både FNs sikkerhetsråd og Sør-Korea om den spente situasjonen mellom de to landene.

Rester av torpedo

En representant for det sør-koreanske militæret viser frem det som skal være restene av en torpedo funnet i Gulehavet etter at marinefartøyet Cheonan sank.

Foto: POOL / Reuters

– Krysset grensen for lengst

Sør-Koreas forsvarsminister Kim Tae-young sa at Nord-Korea definitvt må betale for dette.

– En bokser kan bare slå motstanderen sin når han har hansker på. Det bør være slike grenser også for oss. Men Nord-Korea har for lengst krysset grensen, sier forsvarsminister Kim Tae-young ifølge The wall street journal.

Nord-Korea lover å rive i stykker alle fredsbevarende avtaler de har med nabolandet dersom Sør-Korea kommer med reaksjoner, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

46 omkom

Det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan ble rammet av en eksplosjon i akterskipet og sank i øya Baengnyeong utenfor kysten av Nord-Korea i Gulehavet 26. mars.

Skipet brakk i to og sank etter at det skal ha blitt rammet av en torpedo. Av mannskapet ble 58 reddet, mens 46 ble meldt savnet.

Det er Sør-Koreas verste militære hendelse siden Koreakrigen på 1950-tallet.

SISTE NYTT

Siste nytt