Soldater omringer partihovedkvarter i Myanmar

Intern maktkamp i Myanmars regjeringsparti gjør at flere partitopper er fjernet, og sikkerhetsstyrker har omringet partikontoret i hovedstaden.

Myanmar Power Struggle Shwe Mann

Parlamentspresident Shwe Mann skal være fjernet som formann i regjeringspartiet

Foto: Aung Shine Oo / Ap

Soldater og politifolk vokter nå utenfor hovedkvarteret til regjeringspartiet USDP i hovedstaden Naypyidaw. Ingen slipper inn eller ut av bygningen. Det skjer etter at partiet i går var samlet til møte for å nominere kandidater til parlamentsvalget i Myanmar 8. november. Møtet skal ha blitt skjebnesvangert for flere av toppene i partiet.

Formannen fjernet

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er nå parlamentspresident Shwe Mann fjernet som formann i partiet. Også partisekretær Maung Maung Thein er sparket fra sin stilling.

– Shwe Mann er ikke lenger partiformann, sa et av partiets parlamentsmedlemmer etter møtet i går kveld.

Hvor Shwe Mann oppholder seg nå er ikke kjent, men vitner skal ha forklart at hans personlige sikkerhetsvakter er avhørt av politiet.

Intern maktkamp

Forholdet mellom flere av toppene i regjeringspartiet skal ha vært svært anstrengt i flere måneder. Parlamentspresident Shwe Mann og president Thein Sein har kjempet om makten i partiet.

MYANMAR-POLITICS/ File photo of Shwe Man, Speaker of the Union Parliament, and Myanmar's President Thein Sein exiting after he gave a speech at the regular 9th section of the Union parliament on the final day in Nyapyitaw

Parlamentspresident Shwe Man og Myanmars president Thein Sein

Foto: Soe Zeya Tun / Reuters

Htay Oo overtar nå som formann i partiet, melder nå nyhetsbyrået Reuter. Den tidligere viseformannen regnes som en nær alliert av president Thein Sein.

Strid om kandidater

Regjeringspartiet USDP består i hovedsak av tidligere militære og har et overveldende flertall i nasjonalforsamlingen.

Partiet ligger an til å få tøff konkurranse fra opposisjonsleder Aung San Suu Kyis parti under det kommende parlamentsvalget. Partiformann Shwe Mann har åpnet for et tettere samarbeid med fredsprisvinneren. Han har også markert seg som en motstander av den fortsatt mektige hæren i flere sentrale spørsmål.

Partiet overtok regjeringsmakten etter militærjuntaen i 2011 og juntalederen Thein Sein tok av seg generaluniformen og ble utnevnt til president.

Thein Sein kunngjorde i juli at han ikke ville stille til gjenvalg, og det har siden vært strid innad i partiet om valg av kandidater til valget 8. november.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt

Her blir den antatte gjerningsmannen pågrepet

En bil har rast gjennom en gågate i den tyske byen Trier. Minst to personer er døde og minst 15 er alvorlig skadet.

Vaksinering av befolkningen er i gang i Moskva

MOSKVA(NRK): De som ønsker det, kan nå bestille time for vaksinering mot koronavirus i Moskva fylke. Selv om det foreløpig foregår i liten skala, er trolig russerne først i verden med å tilby vaksine til befolkningen.