NRK Meny
Normal

Soldater omringer partihovedkvarter i Myanmar

Intern maktkamp i Myanmars regjeringsparti gjør at flere partitopper er fjernet, og sikkerhetsstyrker har omringet partikontoret i hovedstaden.

Myanmar Power Struggle Shwe Mann

Parlamentspresident Shwe Mann skal være fjernet som formann i regjeringspartiet

Foto: Aung Shine Oo / Ap

Soldater og politifolk vokter nå utenfor hovedkvarteret til regjeringspartiet USDP i hovedstaden Naypyidaw. Ingen slipper inn eller ut av bygningen. Det skjer etter at partiet i går var samlet til møte for å nominere kandidater til parlamentsvalget i Myanmar 8. november. Møtet skal ha blitt skjebnesvangert for flere av toppene i partiet.

Formannen fjernet

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er nå parlamentspresident Shwe Mann fjernet som formann i partiet. Også partisekretær Maung Maung Thein er sparket fra sin stilling.

– Shwe Mann er ikke lenger partiformann, sa et av partiets parlamentsmedlemmer etter møtet i går kveld.

Hvor Shwe Mann oppholder seg nå er ikke kjent, men vitner skal ha forklart at hans personlige sikkerhetsvakter er avhørt av politiet.

Intern maktkamp

Forholdet mellom flere av toppene i regjeringspartiet skal ha vært svært anstrengt i flere måneder. Parlamentspresident Shwe Mann og president Thein Sein har kjempet om makten i partiet.

MYANMAR-POLITICS/ File photo of Shwe Man, Speaker of the Union Parliament, and Myanmar's President Thein Sein exiting after he gave a speech at the regular 9th section of the Union parliament on the final day in Nyapyitaw

Parlamentspresident Shwe Man og Myanmars president Thein Sein

Foto: Soe Zeya Tun / Reuters

Htay Oo overtar nå som formann i partiet, melder nå nyhetsbyrået Reuter. Den tidligere viseformannen regnes som en nær alliert av president Thein Sein.

Strid om kandidater

Regjeringspartiet USDP består i hovedsak av tidligere militære og har et overveldende flertall i nasjonalforsamlingen.

Partiet ligger an til å få tøff konkurranse fra opposisjonsleder Aung San Suu Kyis parti under det kommende parlamentsvalget. Partiformann Shwe Mann har åpnet for et tettere samarbeid med fredsprisvinneren. Han har også markert seg som en motstander av den fortsatt mektige hæren i flere sentrale spørsmål.

Partiet overtok regjeringsmakten etter militærjuntaen i 2011 og juntalederen Thein Sein tok av seg generaluniformen og ble utnevnt til president.

Thein Sein kunngjorde i juli at han ikke ville stille til gjenvalg, og det har siden vært strid innad i partiet om valg av kandidater til valget 8. november.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt