NRK Meny
Normal

Solberg: Ytterpunktene må ikke vinne fram

SHANGHAI, KINA/OSLO (NRK/NTB) Dagen etter den angivelige terroraksjonen i Stockholm advarer statsminister Erna Solberg (H) mot å la de mest radikale kreftene på begge sider få dominere.

Erna Solberg om angrepet i Stockholm

GJØR INNTRYKK: Erna Solberg er nå på offisielt besøk i Kina, men er preget av terrorangrepet som har rammet Sverige.

– Det gjør stort inntrykk når noe skjer så nært Norge som det vi har opplevd. Dessverre er det en linje i dette om at det kanskje er ensomme radikaliserte personer som handler på egenhånd. Den metoden har vi nå sett har spredd seg, sier Solberg til norsk presse.

Hun er på offisielt besøk i Kina, men det antatte terrorangrepet i Norges naboland har satt sitt preg på besøket.

En 39-år gammel usbeker, som angivelig sympatiserer med ekstremistgruppen IS, skal ha kapret lastebilen som braste inn i en gågate i sentrum av Stockholm fredag ettermiddag og tatt livet av fire personer.

– Dette gjør at det er vanskeligere å forebygge. Derfor er det så viktig at vi jobber med arbeidet for å motvirke radikalisering. Og at politimyndighetene følger med på de man vet er radikalisert og de som gir uttrykk for sterke sympatier for radikale islamske organisasjoner.

Må forebygge

Solberg møtte lørdag ordføreren i Shanghai, som startet møtet med å uttrykke sympati og medfølelse med den norske regjeringssjefen for angrepet i nabolandet Sverige.

Solberg frykter at enkeltpersoner kan la seg inspirere av hendelser som det man opplevde i Stockholm.

– Det er ekstremt viktig å passe på at de to ytterpunktene – de som er ekstreme islamister og de som hater muslimer – ikke får tilføre hverandre næring, slik at det skaper større fremmedfrykt i vårt samfunn, sier Solberg til NTB.

– Det er der den fremste trusselen for terror i Europa er i dag. Også i Norge er vurderingen at den største trusselen og sannsynligheten for terrorhandlinger kommer fra islamsk ekstremisme, sier statsministeren.

Solberg viser til at regjeringen blant annet har styrket PST i kampen mot terror.

– PST sier at radikaliseringsrekrutteringen har gått ned i Norge. Men dette er en kamp du aldri kan gi opp, konstaterer hun.

Kritisk om politiet ikke bærer våpen

På spørsmål fra NRK i Shanghai om det som nå har skjedd i Stockholm vil få konsekvenser for den norske debatten om politibevæpning, svarer statsminister Erna Solberg et det er viktig at vi ikke er i skyttergraven på politibevæpning.

– Vi må ha effektive raske måter for mer bevæpning på enkelte områder hvis det trengs. Det er klart at om avstanden for å hente våpen er for lang i kritiske situasjoner kan effekten av et angrep bli større selv om det er politi til stede, sier Solberg til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt