Hopp til innhold

39-åring siktet etter angrep i Stockholm

STOCKHOLM, SVERIGE (NRK): Svensk påtalemyndighet opplyser natt til lørdag at en mann er siktet for «terrorforbrytelser ved drap» etter angrepet i Stockholm. Politiet mistenker at den siktede mannen kjørte lastebilen.

Lastebilen som ble brukt i angrepet i Drottninggatan, Stockholm.

ANGREPSBILEN: Her flyttes lastebilen som ble brukt i angrepet. Flere medier melder lørdag morgen at politiet skal ha funnet eksplosiver i bilen.

Foto: Maja Suslin / AFP

Ifølge den svenske avisen Aftonbladet er den pågrepne en 39 år gammel mann som har uttrykt støtte til IS på internett.

Mannen ble pågrepet fredag kveld, og formelt siktet i 2-tiden natt til lørdag.

Lørdag morgen sier svensk politi til Sveriges Radio at de mistenker at den pågrepne mannen var sjåfør på lastebilen som ble brukt i angrepet i Drottninggatan.

– Ja, det er trolig sjåføren, sier politiets pressetalsmann Lars Byström

Påtalemyndighetens talsperson Karin Rosander opplyser til SVT at 39-åringen er siktet for «terrorforbrytelser ved drap».

Politiet sa på en pressekonferanse fredag kveld at de hadde pågrepet en mann som passet med signalementet på en person som ble etterlyst etter angrepet.

– Vi har for en liten stund siden pågrepet en person som vi var særlig interessert i, opplyste Jan Evensson, som leder Stockholm-politiets arbeid, på en pressekonferanse ved 21.15-tiden fredag kveld.

Svensk politi har offentliggjort bilde av en mann som etterlyses etter angrepet i Stockholm

ETTERLYST: Svensk politi offentliggjorde tidligere i dag dette bildet av en mann de etterlyste i forbindelse med angrepet i Stockholm. Ifølge Aftonbladets kilder passer mannen som er pågrepet fredag kveld, med signalementet politiet gikk ut med tidligere i dag.

Foto: Polisen / NTB scanpix

– Vi gikk tidligere i dag ut med et bilde av en mann som vi ønsket å komme i kontakt med. Den personen som er pågrepet, stemmer overens med signalementet på den etterlyste mannen, sa han.

Politiet var sparsommelige med opplysninger om mannen, men ifølge Aftonbladet skal mannen være en 39 år gammel usbekisk statsborger. Avisen skriver også at han skal ha hatt glass-splinter på klærne da han ble pågrepet.

Ifølge Aftonbladet skal mannen ha lagt ut propagandafilmer for IS på internett.

Laster Twitter-innhold

Lørdag morgen skriver SVT at politiet fant eksplosiver i lastebilen, men dette er ikke bekreftet fra offisielt hold.

Drottninggatan lørdag morgen

DAGEN DERPÅ: Lørdag morgen er åstedet for angrepet fremdeles avsperret.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Utelukker ikke flere gjerningspersoner

Mannen ble pågrepet i Märsta, nord for Stockholm.

– Han var i en butikk i Märsta, og hans oppførsel gjorde at man fattet interesse for ham. En politipatrulje som var i nærheten, konfronterte ham og pågrep ham, sier Evenson, uten å ville utdype mer om hvordan mannen oppførte seg, annet enn å si at hans oppførsel avvek fra det normale mønsteret.

Tror dere den pågrepne er den samme personen som var på bildene dere gikk ut med tidligere?, spurte en journalist politiet på pressekonferansen fredag kveld.

– Det er likheter i signalementet, så det håper vi, sier Evensson.

Er det signalementet på personen som kjørte lastebilen?

– På en person som har vært i nærheten av hendelsen. Vi får stoppe der, jeg tror alle forstår at vi må jobbe videre med detaljene, sier Evensson.

Mistenker dere at det er flere enn én gjerningsperson?

– Vi utelukker ingenting og kommer til å fortsette arbeidet med uforminsket styrke, sier Evensson.

Hvordan hadde han kommet seg fra sentrale Stockholm til Märsta?

– Det vet vi ikke.

Kan han ha hatt medhjelpere?

– Vi utelukker ingenting. Vi har flere spor som vi jobber etter, det kan være medhjelpere eller støttespillere. Dette kommer vi til å jobbe videre med, sier Evensson.

Ifølge Aftonbladet ble mannen pågrepet takket være to vitner som gjenkjente ham og fulgte etter ham.

– Uten dette hadde vi aldri funnet ham så raskt, sier en politikilde til avisen.

– Var mye politi her

Josef Surer ble vitne til pågripelsen

BOR I NABOLAGET: Josef Surer bor i Märsta og forteller at det har vært mye politi på stedet fredag kveld. En mann ble pågrepet i Märsta fredag, i forbindelse med angrepet i Stockholm sentrum.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Josef Surer bor i Märsta og kom til stedet like etter at politiet hadde pågrepet mannen.

– Det stengte av området, og det har vært mye politi her, sier Surer til NRK.

Han var også i Stockholm sentrum på vei til jobb i ettermiddag, da lastebilen meide ned flere personer i gågaten Drottninggatan, før den ble kjørt inn i kjøpesenteret Åhléns City.

– Det er helt utrolig at noe sånt skjer her. Vi har sett dette skje i byer som Paris, Brussel og Nice, men her? Både Stockholm og Märsta er til vanlig rolige steder, sier Surer.

Etterforsker angrepet som terror

Ifølge Aftonbladet sa den pågrepne mannen at han er skyldig i angrepet. Dette ville ikke politiet bekrefte på pressekonferansen fredag kveld.

Politiet opplyser at den pågrepne mannen er identifisert, men vil ikke si om han er svensk statsborger eller ikke. De vil heller ikke si om han er kjent for sikkerhetspolitiet fra før.

Kilder har opplyst til svenske medier at mannen var lettere skadet da han ble pågrepet, men dette ville ikke politiet si noe om.

Politiet opplyste også at de etterforsker angrepet ut fra en hypotese om at det var et terrorangrep.

– Vi behandler det som en terrorhandling, sa politisjefen.

En politibil kjører i Märsta nord for Stockholm

HER BLE HAN PÅGREPET: Mannen ble pågrepet i Märsta, nord for Stockholm, fredag kveld.

Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix

Löfven: Terror vil aldri lykkes

Statsminister Stefan Löfven holdt sent i går kveld en pressekonferanse hvor han kommenterte angrepet.

– Et helt land er samlet i sorg, sinne og besluttsomhet. Vi har blitt utsatt for et forferdelig angrep i hjertet av vår hovedstad, sa en preget Löfven.

Han sa at regjeringen holdes løpende orientert om situasjonen og at de vil gi politiet alle de ressursene de trenger for å oppklare saken.

– I tillegg har vi i kveld besluttet å forsterke grensekontrollen.

Löfven sa at dersom dette er terrorisme, så er målet å skremme befolkningen.

– Men slike gjerninger kommer aldri til å lykkes i Sverige. Vårt budskap vil alltid være klart. Dere vil aldri få kue oss eller styre våre liv, understreket Löfven, som berømmet sine landsmenn for hvordan de har opptrådt i dag.

– Mennesker i Stockholm har i dag åpnet opp sine hjem og arbeidsplasser for hverandre og vist varme og medmenneskelighet. Dere er en stolthet for Sverige.

Flere personer ligger på bakken etter at lastebil kjørte inn i kjøpesenter i Stockholm

FLERE OMKOMNE OG SKADEDE: Flere personer er drept, og flere er skadet, etter at en lastebil kjørte inn i en gågate og deretter inn i kjøpesenteret Åhléns i Stockholm sentrum i ettermiddag.

Foto: Jim Roberts, Twitter

Løp for livet

Det var like før klokken 15 i ettermiddag en lastebil kjørte ned flere mennesker på gågaten Drottninggaten og kjørte deretter inn i kjøpesenteret Åhléns City i Stockholm sentrum.

En video som den svenske avisen Expressen har publisert, viser hvordan folk løp inn i butikker for å forsøke å komme unna lastebilen som kom i full fart bak dem.

Laster Twitter-innhold

Fire drept i angrepet

Politiet bekreftet fredag kveld at fire personer er døde etter angrepet.

Ti av de skadde ligger fortsatt på sykehus. For fire av dem er tilstanden alvorlig, opplyser Patrik Söderberg, som leder Katastrofmedicinska ledningscentralen i Stockholms län.

– Av de seks øvrige er det ett barn, som ikke er alvorlig skadd, sier han.

Politiet i Sverige opplyste tidligere fredag at de ikke har hevet trusselnivået som følge av angrepet.

Pågrepet for terrpr
Lastebilen i Drottninggatan etter angrepet
Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt