Hopp til innhold

Solberg hardt ut mot Russlands rolle i Syria

– Fra 2014 har russernes blokkering av resolusjoner i FNs sikkerhetsråd ført til at rådet er handlingslammet i forhold til situasjonen i Syria, sier statsminister Erna Solberg.

Erna Solberg Venstres landsmøte

Erna Solberg snakker til Venstres landsmøte på Gardermoen søndag ettermiddag

Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix

Statsminister Solberg møtte pressen i forbindelse med en tale på Venstres landsmøte på Gardermoen i ettermiddag. Hun ble bedt om å kommentere gårsdagens angrep på Syria fra USA, Frankrike og Storbritannia.

US-SYRIA-CONFLICT-STRIKES

Et amerikansk Tomahawk kryssermissil skytes ut fra USS Monterey i Rødehavet natt til i går.

Foto: MATTHEW DANIELS / AFP

– Russland bør jo ikke være forbauset over at noe sånt skjer. De har jo selv vært med på å blokkere de andre handlingsmulighetene. Det er de som ikke har vært villige til å gi myndighet til etterforskning av ansvarsfordeling på hva som har skjedd. Og da er det ikke så mange andre grep igjen, sa Solberg.

Hun viste til at Russland har «blokkert», eller lagt ned veto, mot alle resolusjoner i FNs sikkerhetsråd som har hatt som mål å granske hvem som har stått bak kjemiske angrep i Syria.

Offisielt hadde Syria i juni 2014 kvittet seg med alle lagre av kjemiske stridsmidler, etter at landet året før skrev under på Kjemivåpenkonvensjonen.

Les også: FN: Ingen enighet om Syria-resolusjon

Forståelse, ikke støtte

– Jeg har sagt at vi har forståels for reaksjonen i går, sa Solberg.

– Vi har i Nato gitt uttrykk for og er en del av dem som har støttet aksjonen. Men det er ikke naturlig for oss å støtte en aksjon vi ikke er med på ut over at vi har støttet den i Nato, sa statsministeren. Hun sa også at Norge ikke er blitt konsultert på forhånd.

Gårsdagens angrep på Syria er formelt i strid med folkeretten, ettersom det ikke har støtte i noe vedtak fra FNs sikkerhetsråd.

– Vi mener likevel at på bakgrunn av at det finnes et forbud mot bruk av kjemiske våpen, at det finnes en rekke resolusjoner fra tidligere, så burde ikke den syriske regjeringen være forbauset over at det kom en reaksjon når kjemiske våpen ble brukt, sier statsminister Solberg.

SYRIA-CONFLICT-STRIKES

Et av målene for gårsdagens angrep var et forskningssenter knyttet til utvikling og produksjon av kjemiske våpen i Barzeh, nord for Damaskus. Det er nå helt ødelagt, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet.

Foto: LOUAI BESHARA / AFP

Les også: Stoltenberg letter på sløret om hektisk Syria-diplomati

Les også: Angrepet på Syria – fikk Putin det som han ville?

SISTE NYTT

Siste nytt