Hopp til innhold

FN: Ingen enighet om Syria-resolusjon

USA, Storbritannia og Frankrike foreslår at OPCW skal granske om Syria har kjemiske våpenlagre som ikke er redegjort for. Det er ventet russisk veto i FNs sikkerhetsråd.

Syria News Guide

Et offer for det som trolig var et kjemisk angrep mot Douma 7. april bæres ut av en hjelpearbeider fra Syrias hvite hjelmer. Russland ønsker å begrense granskingen av det som skjedde.

Foto: AP

UN-US-SYRIA-DIPLOMACY-CONFLICT-STRIKES

USAs FN-ambassadør Nikki Haley stemmer mot det russiske resolusjonsforslaget i FNs sikkerhetsråd i går.

Foto: HECTOR RETAMAL / AFP

FNs sikkerhetsråd har hatt fem møter om Syria den siste uka, og det er lagt fram en rekke konkurrerende forslag til resolusjoner.

På møtet som Russland hadde sammenkalt til i går, ble et russisk forslag som fordømte gårsdagens angrep på Syria som forventet nedstemt. Det sørget blant andre USA, Storbritannia og Frankrike for. Bare Kina og Bolivia stemte for.

Les mer: Tryggingsrådet ville ikkje fordømme Syria-angrep

Strid om hva som skal granskes

De samme tre landene la i stedet fram et alternativt resolusjonsforslag, som nå «sirkuleres» blant de 15 medlemmene av Sikkerhetsrådet. Det er særlig to punkter Russland ikke liker:

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-UN

Syrias FN-ambassadør Bashar Jaafari (t.v.) hilser på sin russiske kollega, Vasilij Nebenzja under gårsdagens møte i FNs sikkerhetsråd.

Foto: EDUARDO MUNOZ / Reuters
  • Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, OPCW, skal granske hvorvidt Syria har redegjort for hele sitt lager av kjemiske våpen.
  • En uavhengig kommisjon skal granske hvem som står bak kjemiske angrep i Syria.

Som Syrias viktigste allierte, har Russland gått god for at president Assad kvittet seg med alle kjemiske våpen i 2014. Russland blir derfor oppfattet som en «garantist» for at det Assad-regimet sier er sant.

Russland vil derfor trolig legge ned veto mot en resolusjon som implisitt åpner for at Syria har løyet overfor OPCW og tidligere granskingskommisjoner fra FN.

Satellite image shows the Barzah Research and Development Center after being struck in Damascus

FØR-ETTER-BILDER: Søndag publiserte selskapet Digitalglobe satellittbilder av de amerikanskledede angrepene i Syria i helgen. Bildene viser at et laboratorium utenfor Damaskus, et vitenskapssenter i hovedstaden og lagre lenger nord i landet blir lagt i ruiner. Disse målene skal ha blitt valgt fordi de trolig skulle være sentrale i utvikling, produksjon og lagring av kjemiske våpen.

OPCW har begrenset mandat

Eksperter fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen kom til Syrias hovedstad Damaskus i går ettermiddag. Ifølge Syrias viseutenriksminister Ayman Soussan starter de undersøkelsene i Douma i dag.

7. april ble minst 40 mennesker drept da tønnebomber med klor, muligens også sarin, ble sluppet fra helikoptre, hevder USA, Storbritannia og Frankrike med utgangspunkt i øyenvitner på bakken.

Ifølge Verdens helseorganisasjon har de mottatt rapporter om 43 dødsfall som «er forenlige med symptomer som samsvarer med at de har vært utsatt for sterkt giftige kjemikalier».

OPCW skal bare fastslå om og hva slags kjemiske substanser som ble brukt, ikke hvem som stod bak.

Les mer: Eksperter skal finne sannheten om gassangrepet i Douma

MIDEAST-CRISIS/SYRIA

En FN-bil med granskere fra OPCW kom til Damaskus i går ettermiddag. I dag starter de arbeidet med å finne ut om det ble brukt kjemiske stridsmidler i Douma i Øst-Ghouta. Syriske regjeringsstyrker har nå overtatt kontrollen i det tidligere opprørskontrollerte distriktet.

Foto: ALI HASHISHO / Reuters

Den russiske versjonen - og FN

Russland hevder å ha «ugjendrivelige bevis» for at angrepet i Douma var iscenesatt av Storbritannia med støtte fra sivilforsvarsorganisasjonen Hvite hjelmer.

Men Russland ønsker altså ikke at FN skal opprette et eget granskingspanel, slik det skjedde etter et angrep med nervegiften sarin mot landsbyen Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen i fjor.

– FN-panelet er overbevist om at det syriske regimet sto bak bruken av sarin ved Khan Sheikhoun 4. april 2017, het det i rapporten som kom i oktober i fjor.

Russland vil altså ikke at noe lignende skal gjenta seg.

Resolusjonen fra USA, Storbritannia og Frankrike vil tidligst bli lagt fram til avstemning i morgen.

Les mer: FN-rapport sier Syria sto bak gassangrep mot egne borgere

Les også: De hvite hjelmene til NRK: – Helikoptre slapp fire tønnebomber med kjemisk gass

SISTE NYTT

Siste nytt