Hopp til innhold

– Det blir vanskelig å gi familiene alle svar

Pårørende etter flytragedien krever svar på hvordan og hvorfor deres nærmeste etter alt å dømme har omkommet. Malaysiske myndigheter erkjenner at det kan bli vanskelig.

Malysia Airlines

Pårørende skjeller ut en sikkerhetsvakt, ved den malaysiske ambassaden i Beijing tirsdag.

Foto: AFP / Afp

Hussein

Malaysias fungerende transportminister, Hishammuddin Hussein, ankommer tirsdagens pressekonferanse.

Foto: MOHD RASFAN / Afp

Malaysiske myndigheter og flyselskapet holdt tirsdag formiddag nok en pressekonferanse om flytragedien.

Mandag ble det kjent at flyselskapet og malaysiske myndigheter med stor grad av sannsynlighet mener å kunne slå fast at det savnede flyet har styrtet i Det indiske hav i morgentimene 8. mars. Det er ikke sannsynlig at noen har overlevd.

Vurderingen er gjort etter analyse av satellittdata, og foreløpig har det ikke kommet noen offisielle uttalelser om grunnen til at flyet styrtet.

– Vil se noe fra havet

Meldingen om at flight MH370 mest sannsynlig har gått ned i den sørlige delen av Indiahavet, har fått pårørende til å reagere kraftig. Særlig etterlyser familiemedlemmer svar på «hvorfor» og «hvordan» noe slikt kunne skje.

Tirsdag samlet mange av de pårørende seg utenfor den malaysiske ambassaden i Beijing. Flere av de pårørende var så opprørte at de kollapset.

En av de pårørende sier til CNN at man til fortsatt har til gode å se bevis for at flyet har styrtet.

– Hvis de finner noe, ok, det aksepterer vi. Men det har ikke kommet noe – bare data og analyser, sier den pårørende.

Indiske Bimal Sharmas søster var om bord på MH370.

– Jeg tenker at jeg vil se noe fra havet. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg vil se vrakgods fra flyet og den sorte boksen, for å kunne vite akkurat hva som skjedde. Det er for mange ubesvarte spørsmål, sier Sharma til CNN.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MALAYSIA-AIRLINES

Pårørende ser tirsdagens pressekonferanse på TV. Bildet er tatt i Putraja i Malaysia.

Foto: SAMSUL SAID / Reuters

– Blir vanskelig

Malaysias fungerende transportminister Hishammuddin Hussein gjentok flere ganger på tirsdagens pressekonferanse at det blir «vanskelig å gi familiene klare svar».

– Vi tar oss av familiemedlemmene. Det er sterke følelser i sving. Det som er viktig for oss, er å fortsette søket etter flyet. Vårt arbeid har vært utrettelig, og vi fortsetter uavhengig av kritikk, sier Hussein.

Hussein sa også flere ganger at man allerede har lyktes med å snevre inn søkeområdet.

– Håpet er å finne de «svarte boksene», som forhåpentligvis kan gi oss et svar på hva som har skjedd, sier Hussein.

Matematikk

I stedet for klare svar på hvordan flyet etter alt å dømme styrtet, ble mye av tirsdagens pressekonferanse brukt på å forklare tekniske detaljer om hvordan man har kommet frem til området der man tror flyet gikk ned.

Hussein fortalte at man har tatt utgangspunkt i de digitale «håndtrykkene» fra flyet for å komme fram til flyet mest sannsynlig gikk ned i den sørlige delen av Indiahavet.

Disse «håndtrykkene» er signaler som har blitt sendt ut, til tross for at flyets kommunikasjonssystem var skrudd av. Seks av disse ble plukket opp av det britiske firmaet Inmarsats satellitter. Disse ble utgangspunktet for å kunne fastslå at flyet mest sannsynlig har gått ned i et større område sørvest for Perth i Australia.

Hussein forklarte videre at satellittselskapet Inmarsat brukte radiobølgeteknikk for å regne seg fram til stedet de mener flyet forsvant. Ved å regne på tida det tok for signalene å nå jorda til satellitten, og vinkelen til signalet, var Inmarsat i stand til å innskrenke flyets mulige ruter.

Analysene ble gjort ved hjelp av den såkalte «dopplereffekten», og viste at flyet fløy langs den sørlige letekorridoren i Indiahavet.

Dette betyr at alle søk i den nordlige søkekorridoren nå er avsluttet. Det samme gjelder søket i den nordlige delen av den sørlige korridoren.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Svært liten sjanse for å overleve

Ahmad Jauhari Yahya i Malaysia Airlines sier det er svært små sjanser for å overleve i området der flyet skal ha gått ned.

Jobber med ubesvart spor

Malaysiske myndigheter sier man også har funnet et delvis, elektronisk signal som muligens stammer fra det malaysiske flyet, etter at det forsvant. Hussein sier man fortsatt jobber med å tolke dette signalet.

– På dette tidspunktet vet vi ikke hva dette signalet betyr, det er noe vi må jobbe videre med å undersøke, sier Hussein.

Det jobbes fremdeles med å begrense søkeområdet, ved å samle inn ytterligere overvåkningsdata og informasjon fra satellitter, opplyser transportministeren.

Søket etter vrakgods, som er funnet 2500 kilometer til havs sørvest for Perth, er innstilt tirsdag, på grunn av dårlig vær. Hussein bedyret flere ganger på tirsdagens pressekonferanse at dettte søket vil fortsette så fort været blir bedre.

Flyet som var på vei fra Kulala Lumpur til Bejing - skal ha tatt to to uventede manøvreringer. Først en vestover, så en sørover. Det fløy i den sørlige korridoren over Det indiske hav - før det styrtet i havet vest for den australske byen Perth.

Leter nå kun i Det indiske hav

Malaysias fungerende transportminister forteller at man nå har snevret inn leteområdet til å kun gjelde den sørlige korridoren i det sørlige Indiahavet.

SISTE NYTT

Siste nytt