Hopp til innhold

Advarer Norge mot svensk avlytting

Den amerikanske journalisten Glenn Greenwald, som står bak mange av lekkasjene fra varsleren Edward Snowden, advarer norske myndigheter og oljeselskaper mot å sende sensitiv informasjon gjennom Sverige.

Glenn Greenwald 1

Glenn Greenwald disponerer tusenvis av de lekkede dokumentene fra Edward Snowden. Han sier at Norge bør være bekymret over å sende sensitiv informasjon gjennom Sverige.

Foto: Ola Haram / NRK

Glenn Greenwald sitter på tusenvis av de hemmelige dokumentene som varsleren Edward Snowden kopierte mens han jobbet for flere av USAs etterretningstjenester, deriblant NSA og CIA.

For to uker siden publiserte den svenske statskanalen SVT flere av disse dokumentene. De viste at Sverige avlytter kommunikasjonskabler og sender innholdet videre til USA. De viste også at svenskene driver målrettet spionasje mot russiske olje- og energiselskaper.

Omtrent 80 prosent av den norske internett-trafikken til utlandet går gjennom disse kablene.

I et intervju med NRK advarer Greenwald oljeselskaper som opererer i Norge mot svenskenes virksomhet.

– USA og deres overvåkningspartnere, inkludert Sverige, har vist veldig tydelig at de er villige til å spionere på energiselskaper når det måtte passe dem. Hvis jeg hadde vært norsk ville jeg vært veldig ukomfortabel om kommunikasjonen til landets økonomi og energisektor gikk gjennom Sverige, sier han.

FRA1

Den svenske etterretningstjenesten Försvarets Radioanstalt (FRA) har lovhjemmel for å tappe utenlandsk kommunikasjon gjennom Sverige.

Foto: Bertil Ericson / TT NYHETSBYRÅN

Greenwald varsler flere opplysninger om Norge fra dokumentene.

– Jeg tror ikke Norge eller Danmark er noe bedre enn det som har kommet frem om Sverige. Alle de tre lands myndigheter er veldig, veldig imøtekommende, du kan nesten kalle det underdanige, i forhold til amerikanske myndigheter når det gjelder sikkerhet og overvåkning. Det er kanskje snakk om litt forskjellige nivåer, men alle tre land viser en oppsiktsvekkende underkastelse overfor USA, hevder han.

Glenn Greenwald mener land som Norge ikke er i stand til å garantere sikkerheten til informasjon som sendes over det globale kommunikasjonsnettverket.

– Internett har utviklet seg gradvis og organisk, med lite fokus på hvordan borgernes private informasjon kan beskyttes. Det ser vi nå, når det enorme avlyttingsmaskineriet blir avdekket. At så store deler av den norske trafikken går gjennom Sverige illustrerer tydelig hvordan Norge kan miste muligheten til å beskytte sensitiv informasjon - selv om de ønsker å gjøre det, sier han.

I forrige uke ble det kjent at Finland vil legge en ny fiberoptisk kommunikasjonskabel utenom Sverige - blant annet for å unngå svensk/amerikansk avlytting. Den såkalte FRA-loven, som trådte i kraft for tre år siden, gir svenske myndigheter rett til å tappe informasjon fra utenlandsk kabelbasert kommunikasjon som passerer gjennom landet.

I Norge har Venstre tatt til orde for en tilsvarende løsning her.

Pressekontakt i Statoil, Jannik Lindbæk Jr.

Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil.

Foto: Harald Pettersen / Statoil

– Ønsket om best mulig sikkerhet for folks private kommunikasjon er nøkkelen til å få bygget slike kabler. Jeg vet lite om hvordan dette kan gjøres i Norge, men jeg tror dere bør være veldig forsiktige med å gjøre kommunikasjonssystemet deres avhengig av et land som Sverige, sier Greenwald.

Torgeir Anda,

Kommunikasjonsdirektør Torgeir Anda i oljeselskapet Det norske.

Norges største energiselskap, Statoil, ønsker av sikkerhetshensyn ikke å kommentere utsagnene til Glenn Greenwald.

– Vi har høy bevissthet rundt informasjonssikring, og iverksetter de tiltak vi finner nødvendig. Ut over det har vi ingen kommentar, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr.

Kommunikasjonsdirektør Torgeir Anda i Det norske oljeselskap ASA sier at selskapet er bevisst at de kan være et mål for energispionasje.

– Det norske skulle ønske at informasjonen på nett generelt har bedre sikring enn i dag. Det viktigste er uansett å være bevisst på at informasjon kan komme ut, og ha tiltak for å begrense lekkasjer. Dette gjelder både på intranett, e-post og telefon, sier han.