NRK Meny
Normal

Slik var skrekkminuttene i Paris

På under 20 minutter ble 12 personer henrettet i og ved redaksjonslokalene til Charlie Hebdo i Paris. Her er detaljene rundt terrorangrepet som ryster en hel nasjon.

Laster kart, vennligst vent...

Ved å zoome inn og ut kan du få en oversikt over hvor terroristene slo til og beveget seg i Paris onsdag. Ved å klikke på punktene på kartet kan du lese om hver av hendelsene som skjedde under terroraksjonen.

Det foregår en intens jakt etter brødrene Chérif og Said Kouachi etter de brutale drapene som fant sted i og utenfor lokalene til Frankrikes mest kjente satiriske ukeblad i Paris i går.

Franskmennene føler seg ikke trygge før terroristene er tatt. Flere tusen politifolk er involvert i letingen.

Da redaksjonsmedlemmene i Charlie Hebdo samlet seg i går rundt klokken 10 for sitt ukentlige redaksjonsmøte, var de uvitende om hva som var planlagt for dem akkurat denne dagen.

Slik forløp terroren seg i rundt 15 grufulle minutter:

11.20 ankommer to maskerte menn nabobygningen til Charlie Hebdos lokaler i Rue Nicolas Appert i Paris ' 11 bydel. De er kledd i sort og bevæpnet med Kalasjnikov-gevær AK 47.

«Er dette Charlie Hebdo?» skriker de, før de innser at de er kommet til feil adresse.

Raskt kommer mennene seg ned til riktig bygning, hvor de truer tegneren Corinne Rey til å åpne døren. Hun har nettopp kommet fra barnehagen med sitt lille barn.

Hun slår inn sin personlige kode ved inngangsdøren og de maskerte terroristene går inn. En journalist i Charlie Hebdo som ikke var i lokalene, sier til den franske avisen Le Monde at angriperne må ha blitt informert om at det redaksjonelle møtet ble holdt på dette tidspunktet.

Bla deg gjennom tidslinjen ved å klikke til høyre for bildet:

Laster innhold, vennligst vent..

«Vi har hevnet profeten Muhammad»

Mennene skyter og dreper en ansatt i resepsjonen, før de tar seg opp til andre etasje i Charlie Hebdos lokaler og inn på konferanserommet der det ukentlige redaksjonsmøtet holdes.

Mennene åpner ild mot 10 ansatte, inkludert en gjest og politimannen som var ansatt for å beskytte sjefsredaktør Stéphane Charbonnier. Angriperne skal ha snakket til journalistene med fornavn, skriver Le Parisien.

Kun Rey og datteren overlever ved å gjemme seg under et skrivebord. Hun sier til franske medier at angrepet varte i rundt fem minutter og at hun hørte mennene skrike: «Vi har hevnet profeten Muhammad» og «Allahu Akbar» (Gud er stor).

Minutter før klokken 11.30 mottar politiet meldinger om at det er hørt skudd ved Charlie Hebdos lokaler og sender patruljer til området. Samtidig løper gjerningsmennene ut av bygningen mens de roper «Allahu akbar».

Politimann forsøkte å skjerme seg

Gjerningsmennene setter seg deretter inn i en svart Citroen C3 før de havner i en skuddveksling med en politpatruljebil som ankommer stedet. Politimennene på innsiden blir skadet i skuddvekslingen.

Terroristene kjører videre til Allée Verte hvor de blir konfrontert av en annen politipatrulje. Dette leder til en ny skuddveksling, men ingen blir skadet i denne.

Gjerningsmennene blir deretter involvert i en tredje skuddveksling med politiet i Boulevard Richard Lenoir. Ifølge amatørvideoene går gjerningsmennene nå ut i gatene igjen og holder våpnene foran seg mens de scanner gatene for mulige mål, før de går mot en politimann som ligger såret på bakken. Politimannen holder hendene i været for å skjerme seg selv, men blir skutt i hodet på kloss hold.

Deretter ser de to drapsmennene rundt seg igjen, før de jogger tilbake til bilen. De to kjører avgårde og er fortsatt ikke pågrepet.

Vitner som befant seg på høye bygninger og filmet området i skrekkminuttene, fanget opp en fotgjenger som satt på huk mellom biler og gjemte seg for de maskerte mennene.

Gjerningsmennene forlot bilen de kjørte i Porte de Pantin, øst i Paris, før de kapret en Renault Clio. og kjørte nordover.

Artikkelen fortsetter under klippet.

En politimann lå skadeskutt på fortauet i det terroristene løp bort til ham og skjøt ham i hodet.

På videoen ser man to maskerte menn i svarte kjeledresser i det de stormer ut av en svart bil, en Citroën.

Intens jakt etter de mistenkte

Tolv personer ble drept i angrepet, blant de døde er to politibetjenter og fire tegnere, blant andre den kjente Jean «Cabu» Cabut, ble også drept. I tillegg skal rundt 20 personer være skadet. Fire av de skadde er i kritisk tilstand.

Angrepet onsdag utløste massive, spontane solidaritetsmarkeringer verden over. Bare i Frankrike strømmet over 100.000 mennesker ut i gatene.

Charlie Hebdo har vært ansett som et utsatt terrormål lenge, og det ble for fire år siden kastet brannbomber mot bygningen etter at avisen publiserte karrikaturtegning av Muhammed.

Det har pågått en intens jakt etter de mistenkte i natt. Sent i går kveld meldte den yngste av de tre mistenkte seg for politiet. 18-åringen møtte opp på en politistasjon i 23-tiden utenfor Paris.

Politiet la i natt ut bilder av de to brødrene som er på frifot, sammen med en appell til publikum om informasjon. Ifølge politiet er de to etterlyste brødrene trolig væpnet og farlige.

Torsdag morgen døde en politikvinne av skadene hun ble påført da en mann begynte å skyte utenfor Paris torsdag. Hendelsen skjedde like etter klokken 8 i Montrouge, en forstad sør for Paris. Det er ikke bekreftet noen link mellom hendelsen i dag og terrorangrepet i går.

Artikkelen fortsetter under videoen:

På under 20 minutter ble 12 personer henrettet i og ved redaksjonslokalene til Charlie Hebdo i Paris.

På under 20 minutter ble 12 personer skutt og drept i og ved redaksjonslokalene til Charlie Hebdo i Paris.

Utstyrt med rakettkastere

De to som er ettersøkt for terrorangrepet mot Charlie Hebdo onsdag, kan være lokalisert i Aisne, nord for Paris, melder Le Parisien.

Et vitne, som driver en bensinstasjon, skal i morges ha sett det han tror er de etterlyste Cherif Kouachi og Said Kouachi. Vitnet sier de kjørte rundt i en hvit Renault Clio, og at de brukte masker. Brødrene skal ha vært bevæpnet.

Avisen L`Express melder at Paris-politiet har fått beskjed om å forberede seg til å gripe inn mot de mistenkte. Politiet skal ha fått beskjed om å være tungt bevæpnet, ifølge Le Figaro. Et vitne hevdet overfor avisen at begge mennene var utstyrt med kalasjnikov og rakettkastere.

Laster Twitter-innhold

Sperrer av motorveien til Paris

Politiet har sperret av motorveien RN2 nordøst for Paris der innehaveren observerte de to mennene som er etterlyst etter terrorangrepet i Paris i en Renault Clio. Store politistyrker sjekker trafikken, melder Le Parisien.

Både uniformert og sivilt kledd politi er bevæpnet og står klare til å møte gjerningsmennene, skriver Le Figaro.

På flere motorveiskilt i Frankrike hedres ofrene etter terrorangrepoet mot Charlie Hebdo med hilsenen «Je suis Charlie» (Jeg er Charlie), rapporterer en AP-journalist som har tatt bildet du kan se ovenfor.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt