Slik skulle nazistene ta hevn etter krigen

Tyske geriljasoldater skulle forgifte drikkevann, sjokolade, pølser og kaffe. Nye dokumenter frigitt fra MI5 i Storbritannia.

Goebbels/Werwolf

Den tyske propagandaministeren Josef Goebbels sto bak operasjon Werwolf. Det innebar opprettelsen av en tysk geriljastyrke med mannskap rekruttert fra SS og Hitlerjugend.

Foto: National Archives/Deutsches Bundesarchiv / Faksimile/Foto

Ved hjelp av utspekulerte forgiftningsmetoder skulle tyske geriljasoldater knekke krigsmoralen og stoppe framrykkingen av allierte styrker. Da det mislyktes, skulle soldatene drive motstandskamp mot okkupantene. Begge deler mislyktes, men dokumenter frigitt fra britiske MI5 i dag viser at tyskerne iallfall på papiret var svært oppfinnsomme.

LES OGSÅ: Vet endelig hvem krigsfangene er
LES OGSÅ: Slik har du aldri sett Eva Braun

I 1945 var de allierte styrkene på frammarsj i fastlands-Europa, og tyskernes krigslykke var på hell.

Propagandaminister Josef Goebbels hadde i 1944 stiftet avdelingen Werwolf, eller «Varulv». Avdelingen skulle være en slags sisteskanse, som skulle operere bak fiendens linjer med sabotasjevirksomhet og ren terrorisme mot allierte mål.

Døde av metanol

Det startet med noen dødsfall. Amerikanske soldater hadde drukket av spritflasker de hadde funnet da de rykket frem og drevet tyskerne tilbake. Labtester viste at flaskene inneholdt store mengder metanol. Andre matvarer ble beslaglagt og analysert, og flere av de vanligste varene, som kaffe, sjokolade og sigaretter ble funnet å inneholde gift.

BRITAIN SPY FILES

En bombe laget for å likne et stykke kull, beslaglagt fra en tysk motstandskjemper under andre verdenskrig.

Foto: Ap

Amerikanske styrker som rykket fram over fransk, og senere tysk jord, ble tidlig beordret å ligge unna alle tyske matvarer de kom over. Analyser viste spor av flere forskjellige gifter, og et tysk dokument de allierte kom over ga også henvisninger til arsenikk og nervegiften TCP.

LES OGSÅ: Stagget nazisters sameforakt
LES OGSÅ: Hafjell misbrukt av nazi-merke

Men det var en tilfeldighet at de allierte kom over informasjonen.

Natt til 3. mars 1945 ble fire agenter fra organisasjon sluppet i fallskjerm over feil område nær den franske byen Ayon, og de ble fort arrestert og avhørt.

Deres skjebne er ikke kjent, men avhørsdokumentene bærer preg av at de ble utsatt for harde avhør. De fire hadde en dekkhistorie, som «fort sprakk», ifølge de frigitte dokumentene fra de britiske nasjonalarkivene.

Giftig mat, sigaretter og dørhåndtak

De fire Werwolf-agentene hadde mottatt intensiv trening i sabotasje og likvideringsteknikker. I avhørene beskrev de en rekke metoder eller gjenstander de allierte kunne bli utsatt for.

  • Ifølge dokumentene var det særlig pulverkaffe av merket Nescafé, samt tyske sigaretter og sjokolade som ble tilsatt gift.
  • En liten brikke som kunne plasseres under en kaffekopp eller på et bord. Når brikken kom i kontakt med vann, for eksempel på bunnen av et glass, ville den eksplodere, og dermed spraye alle i nærheten med knust glass.
  • Aspirintabletter skulle brukes sammen med spesielle sigaretter. Sigarettene ga umiddelbart røykeren hodepine, mens aspirinen inneholdt gift. Disse tablettene skulle også kunne slippes i brønner og vannforråd.
  • Lightere ble utstyrt med en spesiell tablett som friga giftgass under varme. Denne tabletten kunne også knuses og strøs i askebegre.
  • Gift i pulverform, blandet med knust glass. Denne giften kunne smøres på dørhåndtak, bøker eller på skrivebord. Glasset ville åpne huden, slik at giften trengte inn i kroppen.
  • Et løst pulver som ville medføre døden om det ble svelget. Taktikken var at en agent forkledd som kelner kunne blåse pulveret på mat servert til allierte soldater, og selv slippe uskadet fra det.
  • Dobbeltsidige håndspeil som kunne inneholde glass med gift eller bakterier skulle brukes av kvinnelige agenter. Bakteriene var av et slag som ikke ville påvirke mennesker, men som ville kunne gjøre jord ufruktbar.

I tillegg hadde agentene opplæring i bruk av sprengstoff og andre metoder for å spre frykt blant de allierte. I tida etter at Tyskland var endelig beseiret, truet organisasjonen med strenge straffereaksjoner mot tyskere som samarbeidet med de allierte.

LES OGSÅ: Lagde 3D-film lenge før Hollywood
LES OGSÅ: Film førte til massakre-forsoning

Flere steder i Tyskland tok Werwolf på seg skylda - og æren - fordødsfall blant høystående allierte offiserer og tyske, fremmedvennlige byråkrater.

– Aldri effektiv

Varulvene ble aldri ansett å være en spesielt effektiv organisasjon, til tross for at den skal ha hatt om lag 5000 medlemmer rekruttert fra Hitlerjugend og SS. Gruppen ble ryktet å ha stått bak en rekke attentat og anslag helt fram til 1947, men mange av disse hendelsene skal i senere tid ha vist seg å ha hatt andre årsaker.

BRITAIN SPY FILES

Utstyr beslaglagt fra tyske geriljasoldater viser en del av utstyret som ble gjort tilgjengelig for å drive motstandskamp mot de allierte okkupasjonsmaktene. Bildet viser en lunte og slipemiddel til bruk i bombeframstilling.

Foto: Ap

Historikeren Anthony Beevor mener organisasjonen manglet aksept fra den tyske sivilbefolkningen, og at de ble en parentes i den tyske motstandskampen mot den allierte okkupasjonen etter krigen.

LES OGSÅ: Skjellsordet som ble en hedersbetegnelse
LES OGSÅ: Hitler-livvakt druknar i fanpost

Ifølge Perry Biddiscombe, som skrev en bok om temaet, ble soldatene sett på som desperadoer, og de tok til fjellene og de dype skogene.

Ga bort hudkrem med sennepsgass

Det var ikke bare tyskerne som grep til forgiftning og utspekulerte geriljataktikker.

Et annet av dokumentene i pakken som ble frigitt i dag gir en henvisning til et tysk dokument, der sikkerhetsmyndigheter øst i landet advarer tyske soldater mot å motta hudkremer som gave.

Polske motstandsfolk hadde nemlig byttet ut hudkremen med sennepsgass i pulverform. Det er ikke kjent om denne gassen medførte dødsfall blant tyskerne, men taktikken tjente trolig som inspirasjon for Werwolf.

Du kan lese mer om Werwolf på Wikipedia.

LES OGSÅ: Svenske dømt for å stjele Auschwitz-skiltet
LES OGSÅ: Slik startet CIAs hypnose-program

SISTE NYTT

Siste nytt