Hopp til innhold

Lagde 3D-film lenge før Hollywood

Filmen «Så ekte at du kan røre det» handler om en sydende pølse på en grill. Nazi-regissøren Leni Riefenstahl slo Hollywoods 3D-filmer med 16 år.

Det var under arbeidet med filmen «How the Third Reich was Recorded» at den australske filmskaperen Philippe Mora oppdaget to halvtimes lange 3D-filmer, laget av en av nazistenes propagandister, Leni Riefenstahl, i 1936.

– Kvaliteten er fantastisk. Nazistene var besatte av å feste alt til filmrullen. Hvert eneste bilde ble kontrollert, sier Philippe Mora til ninemsn.com.

Men de tyske 3D-filmene vil han ikke la verden se, før hans egen film er ferdigklippet.

«Rom-film»

Den andre 3D- filmen til Leni Riefenstahl heter «Seks piker på weekend», og Mora tror filmene ble skapt på oppdrag fra propagandaminister Joseph Goebbels.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Filmene ble kalt «rom-film». Det er trolig årsaken til at ingen utenfor Tyskland oppdaget at det var 3D, sier Philippe Mora.

Han tror pikene i filmen var stjerner fra propagandaministeriets eget studio, Universum Film.

Vakker Hitler-yndling

Leni Reifenstahl (1902-2003) ble berømt da Adolf Hitler erklærte at hun var hans yndlingsregissør.

Hun ble født i Berlin i 1902. Hennes fornavn var Helene Bertha Amelie. Hun startet en karriere som ballettdanser, men en kneskade satte en stopper for den. Reifenstahl tok kunstnernavnet Leni og ble filmskuespiller, kritiker og regissør.

Hennes største triumf var propagandafilmen «Viljens triumf». Den skildret kongressen til Adolf Hitlers parti NSDAP i Nürnberg i 1934.

Stengte dører

Riefenstahl var aldri medlem av Hitlers naziparti. Hun lagde også en kritikerrost dokumentar om de olympiske sommerleker i Berlin i 1936. «Olympia» inneholder et svært sympatisk portrett av den svarte firedobbelte gullmedaljøren Jesse Owens fra USA.

Leni Riefenstahl

Tilskuere ser på filmen «Olympia» i Bilbao i februar i år.

Foto: Scanpix

Regissøren og hennes venner mente dette burde frikjenne henne for anklagene om rasisme. Riefenstahl møtte imidlertid bare stengte dører etter andre verdenskrig, og begynte derfor med stillfotografi.

Den amerikanske regissøren Ray Müller, som har laget en portrettfilm om Leni Riefenstahl, oppsummerte henne på denne måten:

– Leni var et av filmmediets største genier. Talentet ble hennes tragadie i et vidunderlig, forferdelig liv, sa han.

Leni Reifenstahl døde i 2003, 101 år gammel.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters