Hopp til innhold

Slik startet CIAs hypnose-program

Midt i den kalde krigen trengte amerikanerne kryptert informasjon. Nye dokumenter avslører at flere agenter ble hypnotisert for å skjule beskjeder.

CIA

Nye dokumenter frigitt fra CIA viser en temmelig praktisk tilnærming til hypnose under den kalde krigen.

Foto: MARK WILSON / AFP

Det er nettstedet Cryptome.org som viderebringer interne CIA-dokumenter fra den kalde krigen. Informasjonsbehovet var stort, og kravene til effektiv kryptering ble stadig større.

Både Sovjet og USA hadde store antall etterretningsagenter som hadde behov for å kommunisere med sine hjemland uten at informasjonen ble røpet. I andre verdenskrig ble arbeidet med kodeknekking, eller dekryptering, intensivert på begge sider, og etterretningsmiljøene hadde stadig større behov for å sikre informasjonen som ble sendt.

Ville kryptere med hypnose

Nye dokumenter frigitt på julaften viser at CIA eksperimenterte med å sette flere av sine agenter i en legemiddelassistert hypnose, for deretter å gi dem informasjon de regnet med ville forsvinne ned i underbevisstheten når de våknet. Ideen var at agentene skulle hypnotiseres av adressaten – og ham alene.

Et utkast til prosjektet ble sendt av en ukjent ekspert i juni 1954. Der ble hypnose lagt fram med to praktiske bruksområder: Først og fremst som en bånnsikker måte å frakte informasjon, som i ekspertens oppfatning ikke ville kunne røpes, selv under tortur.

LES OGSÅ:
LES OGSÅ: Nå kommer avhørsvideoene USA trodde de hadde makulert

Et annet forslag var å utstyre en rekke sovjetiske etterretningsagenter med doble personligheter, mest sannsynlig under tvang. Disse ville ikke ha noen minner fra hypnotiseringen, og til hverdags ville de være ekte kommunister. Ifølge rapporten ville de aldri, selv under tortur, påstå noe annet.

Underbevisst ville de derimot jobbe for USA, og én gang i måneden kunne de tas inn og hypnotiseres til å gi fra seg informasjon av en amerikansk føringsoffiser.

«Den hypotetiske dobbeltagenten […] vil ikke avsløre sin sanne personlighet – det kan han nemlig ikke. Han er en ekte kommunist, og vil aldri innrømme noe annet, ikke en gang til familie eller venner. Om det oppstår lekkasje er informasjonen trygt gjemt bort i underbevisstheten».

Ble tatt på alvor

Det står mye mellom linjene i disse dokumentene. Eksperten skriver at all russisk litteratur han har fått tilgang til unngår å nevne hypnose. Det tar han som bevis på at russerne jobber like intenst med feltet som han selv.

LES OGSÅ: CIAs respons på Wikileaks: WTF
LES OGSÅ: Ba diplomatene spionere på FN

Det er vanskelig å forstå kommunistfrykten i dag, men flere dokumenter lekket fra CIA viser at forslaget, som i dag kanskje ville vært ansett som enkle og noe optimistiske, ble tatt alvorlig. En rapport året etter viser at CIA godtok deler av forslaget, og at de innledet eksperimenter.

Det finnes et rikt utvalg av artikler om emnet, fra kilder av svært varierende kvalitet. De fleste av dem nevner navn som prosjekt Paperclip, Chatter, Bluebird, Artichoke og Mkultra.

Det som er udiskutabelt er at prosjektet snart fikk et utvidet budsjett, og det som i de frigitte dokumentene virker som et noe naivt prosjekt snart fikk dystrere overtoner.

I 1977 innledet den amerikanske Senatet en høring for å få innblikk i prosjekt Mkultra, som da hadde vokst til å omfatte andre planer. Den store fellesnevneren, som CIA fikk grundig svi for, var forsøk som hadde som hensikt å ta kontroll over menneskers hjerner. Det inkluderte forsøk som å gi intetanende soldater hallusinogener og å tilføre LSD i drikkevannskilder, noe som resulterte i minst ett dødsfall.

– La grunnlag for dagens avhørsteknikker

Det er særlig ett navn som dukker opp. Dr. Ewen Cameron ble rekruttert inn i CIA på slutten av femtitallet for å drive mind control-eksperimenter. Det inkluderte, ifølge flere bøker, overmedisinering av psykiatriske pasienter, forgiftning, samt bruk av svært høye doser elektrosjokkterapi på amerikanske og kanadiske pasienter.

Den kanadiske aktivisten og journalisten Naomi Klein er én av dem som har skrevet bok om Cameron. Hun mener hans forskning ligger til grunn for avhørsmetoder som brukes den dag i dag, og hun kaller legen for lite annet enn en sofistikert torturist.

Det finnes mange rapporter om dette arbeidet på nettet, og det rike grunnlagsmaterialet har gitt opphav til mange bøker og filmer, blant dem «The Manchurian Candidate» og Bronson-filmen «Telephone». I tillegg er det selvsagt oppstått en rekke konspirasjonsteorier av varierende kompleksitet.

Men om man legger de offisielle dokumentene til grunn er det kanskje liten grunn til å spekulere?

Forgjenger til Wikileaks

Nettstedet har eksistert siden 1996, og er ansett å være en forgjenger til Wikileaks, nettstedet som de siste månedene har publisert store mengder hemmeligstemplet materiale fra USAs militære, samt diplomatpost fra amerikanske tjenestemenn.

Cryptome har på samme måte publisert klassifisert informasjon fra flere av verdens regjeringer, de har publisert intern informasjon fra Facebook og Microsoft, og har tiltrukket seg oppmerksomhet fra flere av USAs etterretningsorganisasjoner.

Nettstedet opererer i en gråsone der fakta er vanskelig å etterprøve, men har tidligere fått tåle store ringvirkninger av det de har publisert. CIA-dokumentene som nå er sluppet har derimot fotfeste i andre, offisielle dokumenter om CIAs eksperimenter.

Les flere rapporter her