NRK Meny
Normal

– Vi så hvordan tornadoen vokste, og visste at det kom til å bli fælt

I løpet av sju år i Oklahoma er norske Ole Egil Andreassen blitt vant til tornadoer, men han har aldri opplevd en så ekstrem en som den som dura forbi husveggen hans mandag.

Den voldsomme tornadoen på vei mot Moore

VALGTE TILFELDIGVIS EN ANNEN VEI: Tornadoen som ødela byen Moore passerte familien Andreassens hus, som ligger kun sju kilometer unna. Familien fulgte ekstremtornadoen minutt for minutt fra et sikkert rom i boligen.

Foto: STRINGER / Reuters

– Vi så hvordan denne tornadoen vokste og vokste, og gikk saktere og saktere, og vi visste at dette kom til å bli fælt, forteller Andreassen til NRK over telefonen.

Nordmannen og hans familie har de siste sju åra bodd i byen Norman, som ligger sju kilometer unna byen Moore, som ble hardest rammet av tornadoen mandag.

Ole Egil Andreassen

Ole Egil Andreassen og familien fulgte tornadoen minutt for minutt fra et sikkert rom i boligen i nabobyen Norman.

Foto: privat

Familien har tilbrakt flere timer i husets tilfluktsrom de siste dagene. Det spesialbygde rommet har verken dører eller vinduer.

– Vi så hvor tornadoen gikk på TV. Den svingte østover mot Moore like etter at den passerte huset der vi bor.

– Denne her tornadoen har gjort ekstremt mye skade. Dette er så ille som det kan bli. Du ser jo bildene fra Moore. Det er jo ingenting igjen, og det inkluderer bygninger med tilfluktsrom, forklarer Andreassen.

Han viser til at to barneskoler ble jevnet med jorda, og nabolag som også er fullstendig borte.

– Som en diger miksmaster

Nordmannen forteller at gårsdagens tornado var veldig stor og gikk sakte.

– Da får den ekstra mye tid til å gjøre skade. Det er omtrent som å holde en miksmaster stille over noe og se hvordan den borer seg ned og moser ting under seg, og det er akkurat det samme en tornado gjør, forklarer han.

– Etter tornadoer, så ser man ganske ofte hus som er helt ødelagte. Dette er stort sett mobile hjem på hjul, som er dårlig bygd. Denne gangen er det virkelig solide bygninger som er borte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oklahoma Tornado

En innbygger i Moore ser på boligen som tornadoen har knust til pinneved.

Foto: Brennan Linsley / Ap

Heldigvis slapp familien unna med noen ventetimer i tilfluktsrommet med boklesning og overvåkning av mediene denne gang.

– Hva tenkte dere da dere satt inne i dette rommet?

Ole Egil blir stille en stund før han svarer.

– Vi har barn, så vi forsøker å ta det rolig, men du vet at folk driver og dør akkurat nå.

– Var dere selv redde?

– Vi har sett så mange av disse tornadoene komme mot oss før, så du blir ikke virkelig redd før den er like ved siden av deg, og denne gangen var den 7 kilometer unna, lyder svaret.

– Himmelen får en kvalm, grønn farge

Andreassen forteller at innbyggerne i Oklahoma er godt forberedt og vant med ekstremvær. Området besøkes jevnlig av tornadoer.

Det er derfor vanlig at vanlige familier har innebygde, underjordiske tilfluktsrom. Skolebarna øver på hva de skal gjøre når tornadoen nærmer seg. Myndighetene gir ut detaljerte varsler, og TV-stasjonene har helikoptre og biler som følger tornadoene minutt for minutt.

– Jeg og familien min har tilbrakt en del tid i tilfluktsrommet. Vi leser bøker, ser på en DVD og gjør ting som ikke krever strøm, og så venter man da bare, det er en del av livet her.

Senest i fjor satt familien i rommet da en mindre tornado tilfeldigvis hoppet over deres hus.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tornado i Moore

Redningsmannskapene var raskt på plass for å hjelpe innbyggerne i Moore, som ble rammet av ekstremværet. Nordmannen roser amerikanernes evne og vilje til å hjelpe landsmenn i nød.

Foto: Kyle Phillips / Ap

– Du merker at tornadoene kommer ved at været blir veldig dårlig. Det blåser, tordner, regner. Himmelen får en farge som vi aldri har sett i Norge – en grønn, kvalm farge. Du forstår at noe kommer til å skje fordi lufta føles elektrisk, forklarer nordmannen.

– Dyrene og fuglene blir stille fordi de vet hva som skjer. Alt er stille. Folk er innendørs og det er helt spøkelsesaktig stemning, og om du ikke sitter og er redd, så forstår du alvoret i situasjonen.

Han bedyrer at man lærer å leve med situasjonen.

– Men når det blir sånn som nå, så er det helt forferdelig, sier Andreassen.

– Alle hjelper til

Værmelderne varsler mer dårlig vær de kommende dagene, noe som kan stikke kjepper i hjulet for rednings- og opprydningsarbeidet.

Andreassen roser redningstjenestene for å være raskt plass i Moore, og amerikanere flest for sin samfunnsånd når katastrofen rammer.

– Alle gjør noe, om ikke alle, så veldig mange. I går måtte myndighetene gå ut og oppfordre folk til å ikke komme fordi det var så mange som kom for å hjelpe til, sier han.

Senere i dag skal nordmannen selv ut og kjøre forsyninger til kirker som har tatt vare på folk som har mista hus og alt annet.

– Jeg vet at det kommer til å ta mange år før ting blir helt normalt igjen, men innbyggerne i Oklahoma kommer seg på føttene igjen og bygger på nytt. De gir aldri opp, sier Andreassen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt