NRK Meny
Normal

Skyting setter romfergeplan i fare

NASAs romferd om tre måneder er satt på hold etter at Gabrielle Gifford ble skutt i Arizona lørdag. Ektemannen skulle ført romfergen.

Congresswoman Shot Space Family

Mark Kelly, kongresskvinne Gabrielle Giffords ektemann, skulle ført Endavour på hennes siste ferd.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

Etter planen lå han an til å bli den siste lederen for en romferd med dagens romferger. Men da Jared Lee Loughner fyrte løs i menneskemengden på det politiske møtet der Gabrielle Gifford var hovedtaler, drepte han seks mennesker, såret Gifford kritisk med et hodeskudd og satte NASAs romferdsprogram på vent.

Les også: – Christina hadde et vakkert hjerte
Les også: 61-åring hylles etter massakren
Les også: Loughner siktet for attentatforsøk

Mark Kelly hastet til sykehuset for å sitte ved sin kones side. Samtidig måtte hans eneggede tvilling følge dramaet fra den internasjonale romstasjonen der han for tiden er stasjonert. Samtidig måtte NASA sette den planlagte romferden på hold i påvente av om Kelly kan eller ønsker å gjennomføre romferden.

Gwyneth Paltrow ber for Gifford

Ifølge Washington Post er det imidlertid usikkert om Kelly i det hele tatt vil klare å gjennomføre den harde treningen som må tid før romferden som er planlagt i april.

Gwyneth Paltrow
Foto: Evan Agostini / AP

Kelly selv har gitt uttrykk for takknemlighet til alle som har tilbudt sin hjelp.

– Det er lite vi kan gjøre utenom å be, sier han i en uttalelse til pressen.

Samtidig ga han uttrykk for at man også måtte huske og hedre de som ble drept i attentatet.

– Jeg vil gjerne takke alle for deres tanker, bønner, kondolanser og oppmuntringen til alle ofre og deres familier, twitret broren Scott fra verdensrommet.

En av dem som offentlig har gått ut og sagt at hun ber for Gifford, er filmstjernen Gwyneth Paltrow. Hun har fortalt tv-programmet at hun er kusinen til Gabrielle Gifford, og at hun ber for den skadde kongresskvinnen.

Verste i historien

Nyheten om attentatet mot svigersøsteren som Scott Kelly fikk lørdag er den dårligste nyheten en astronaut i verdensrommet har fått siden julen 2007.

Da fikk astronaut Daniel Tani vite at moren hadde omkommet i en bil- og togulykke mens han var ute i verdensrommet.

Tani var en av personene i NASAs Mission Controll som har hatt kontakt med de seks personene som for tiden er på den internasjonale romstasjonen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt