Hopp til innhold

Skogbrann og flom truer atomanlegg i USA

En skogbrann herjer i nærheten av atomkraftverket «Los Alamos», som er Hiroshima-bombens fødested.

Video Skogbrann i New Mexico

VIDEO: Se skogbrannen som herjer like ved et atomanlegg i New Mexico.

Skogbrannen spredte seg en kort periode inn på området til atomanlegget mandag morgen.

Brannmannskap har jobbet kontinuerlig i nærheten av småbyen Los Alamos i den amerikanske delstaten New Mexico i dag. De forsøker å slukke en rekke småbranner som brenner i forkant av en massiv skogbrann.

12.500 evakuert

Nyhetsbyrået AP melder at 12.500 mennesker er blitt evakuert fra området som følge av brannene, som nå strekker seg over 170 kvadratkilometer.

Brannene har skapt stor frykt på grunn av nærheten til forskningsanlegget «Los Alamos National Laboratory». Anlegget huser flere tonn med plutonium og andre farlige stoffer.

Det var i Los Alamos at USA utviklet atombomben under annen verdenskrig. Anlegget skal også huse et av USAs største atomvåpenarsenaler, skriver Aftenposten.

Bygningene er imidlertid ikke rammet, og brannvesenet opplyser til nyhetsbyrået AP at alle de sensitive delene av anlegget er trygge.

– Anlegget er veldig godt beskyttet mot skogbrann, sier talsmann Kevin Roark.

Han sier anlegget overlevde en skogbrann i mai 2000 som rammet noen av laboratoriebygningene og førte til skader for over en milliard kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet

UC San Diego ingeniørinstitutt ligger like ved atomkraftverket

Ingeniørinstituttet 'UC San Diego' ligger like ved atomkraftverket. Herfra kunne man se de truende flammene.

Foto: Jae C. Hong / Ap

Atomkraftverk rammet av flom

Mens atomlaboratoriet i New Mexico rammes av skogbrann, er to atomkraftverk i Nebraska truet av flom etter at en sikkerhetsdemning mot Missouri-elven brast.

Vannet har steget vel to fot, mens anleggets indre flomvern skal tåle ytterligere seks, ifølge Aftenposten.

Ved atomkraftverket Fort Calhoun i Omaha-distriktet må de ansatte bevege seg rundt på anlegget på forhøyede gangveier etter at flomvannet strømmet inn rundt bygningene.

Cooper-kraftverket i Nebraska ligger litt høyere i terrenget, og er foreløpig ikke oversvømmet.

– Utgjør ingen trussel

– Vi tror ikke kraftverket utgjør noen umiddelbar trussel for folks helse og sikkerhet, sier Gregory Jaczko fra amerikanske atommyndigheter til nyhetsbyrået AP.

Atomkraftverket i Fort Calhoun har vært ute av drift siden april, men er likevel helt avhengig av en stabil strømforskyning, fordi anlegget kontinuerlig må pumpe vann over de brukte brenselsstavene.

Det var dette som sviktet ved Fukushima-kraftverket i Japan, noe som førte til at brenselstavene ble opphetet, og delvis smeltet.

Begge de flomtruede atomkraftverkene i USA har imidlertid et helt kobbel av reserveløsninger dersom hovedstrømforsyningen skulle ryke.


SISTE NYTT

Siste nytt