NRK Meny
Normal

Skjerper kontrollen ved flere grenseoverganger

Både Tyskland, Østerrike og Slovakia har innført grensekontroll for å håndtere flyktningstrømmen.

Grensekontroll Tyskland

En politikvinne kontrollerer en mor og en datter på grensa mellom Tyskland og Østerrike. I går sa Tyskland at vi gjeninnfører grensekontroll for å håndtere flyktningstrømmen.

Foto: GUENTER SCHIFFMANN / Afp

I går ble det kjent at Tyskland innfører grensekontroll etter at rekordmange flyktninger har kommet til landet den siste tiden. Nå følger flere land etter.

– Dette tiltaket er et signal til hele Europa. Tyskland tar sitt ansvar, men på grunn av belastningen må det være en rettferdig fordeling i Europa, sa innenriksminister Thomas de Maizière på en pressekonferanse søndag.

Land som er med i Schengen-samarbeidet, har opphevet passkontroll på grensene. Innenriksministeren gjeninnførte i går passkontrollen på grensen mellom Østerrike og Tyskland.

– Vi må gjøre dette for å få orden, sa de Maizière.

I dag ble det kjent at Tyskland venter 1 million flyktninger og migranter til landet i år. Det er 200.000 flere enn tidligere antatt.

Pike løftes over piggtråd

Flere hundre tusen er på flukt gjennom Europa. Her blir en liten syrisk jente løftet over piggtråden ved Röszke, på grensen mellom Serbia og Ungarn.

Foto: Laszlo Balogh / Reuters

Tysk grensekontroll får ringvirkninger

Etter at Tyskland bestemte seg for å gjeninnføre grensekontroll, har Ungarn satt politiet i alarmberedskap, og Østerrikes utenriksminister vil følge Tysklands eksempel.

Østerrike sender soldater til landets grense mot Ungarn og innfører strengere grensekontroll, melder Reuters. 2.200 soldater skal bistå i arbeidet, opplyser landets myndigheter, ifølge AFP.

– Når Tyskland gjeninnfører grensekontroll, må Østerrike også beskytte sine grenser. Det gjør vi nå, opplyste landets visestatsminister Reinhold Mitterlehner mandag formiddag.

Grensa mellom Serbia og Ungarn

Flyktninger på vei over grensa mellom Serbia og Ungarn.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Også Slovakia gjør som Tyskland og Østerrike. Den midlertidige grensekontrollen gjelder grensene mot Ungarn og Østerrike, opplyser landets innenriksdepartement.

Ber om at Sverige også vurderer kontroll

I Sverige ber partileder Anna Kinberg Batra i Moderaterna om at grensekontrollen skjerpes også der.

– Jeg har forståelse for at vi har en akutt situasjon i Europa akkurat nå, og jeg synes at vi bør vurdere lignende avgjørelser for Sveriges del også. Regjeringen bør ta høyde for det, sier opposisjonslederen til Ekot.


Ber EU stå samlet

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker ber EU-landene stå samlet og holde grensene åpne.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker diskuterte søndag flyktningkrisen med Tysklands statsminister Angela Merkel. Juncker understreker behovet for en mer sammenhengende politikk for å holde Europas grenser åpne.

Også FN ber EU være samstemte for å unngå at unionen splittes opp i et lappeteppe av land med ulike grenseregler. Et EU med fragmentert grensepolitikk vil kunne kaste flyktninger ut i en «juridisk limbo», sier FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt