Hopp til innhold

Flyktningbarn forsvinner i Sverige

Politiet frykter at barn som kommer alene til Sverige blir bortført eller utnyttet i menneskehandel eller prostitusjon. 20 barn er sporløst borte fra togstasjonen i Malmö.

Malmö centralstation

Hver dag kommer det flere hundre flyktninger til sentralstasjonen i Malmö. Politiet og sosialtjenesten frykter at enkelte av barna som kommer alene, blir bortført. Bildet er tatt torsdag forrige uke.

Foto: OLA TORKELSSON / TT / NTB scanpix

I natt har det kommet rundt 100 flyktninger til Malmö i Sverige. I løpet av gårsdagen kom det 500 til den samme byen, og mange av disse er enslige mindreårige asylsøkere.

Nå slår Migrationsverket i Sverige alarm, da flere av barna har forsvunnet før de har rukket å registrere seg, ifølge avisa Expressen. Sentralstasjonen i Malmö har blitt et knutepunkt for flyktningbarna.

– Vi er urolige for at det finnes uærlige mennesker som bortfører eller utnytter barna i menneskehandel eller prostitusjon. Barn er lettere mål å lure enn voksne, sier Eva-Gun Westford i Skåne-politiet til den svenske avisen.

Minst 20 barn borte

Ettersom det kommer mange mennesker på kort tid tar det lengre tid å registrere flyktningene. Det er ulovlig å kjøre vekk flyktningene som ikke er registrert, og politiet oppfordrer nå folk til ikke å gjøre dette – selv om intensjonen er å hjelpe dem som kommer.

Malmö centralstation

Mat og drikke deles ut til flyktningene som kommer med tog til Malmö. På grunn av at det kommer mange på en gang, tar det lang tid før de blir registrert.

Foto: OLA TORKELSSON / TT / NTB scanpix

Ifølge Aftonbladet går det rykter blant flyktningene om at de ikke bør søke asyl og at de bør holde seg unna myndighetene.

Hvor mange barn som er borte totalt, er vanskelig å vite ettersom så mange ikke er registrert i landet. Ansvarlig for sosialtjenesten i Malmö, Annelie Larsson, er bekymret for barna.

– Folk tar kontakt med barna vi har samla før de kjøres videre til et mottak. For noen netter siden forsvant 20 barn som skulle kjøres videre, men som aldri kom frem. Vi vet ikke hva som har skjedd med dem, sier Larsson til Aftonbladet.

Kan være uvitenhet

Hun håper at det er mennesker som bare ønsker å hjelpe, og som ikke vet at det er ulovlig, som har tatt med seg barna.

– Nå ringer vi rundt til ulike foreninger og opplyser om at det er ulovlig å ta seg av barna på denne måten. Det er vårt ansvar når det ikke er noen verger som kan hjelpe barna som kommer alene, fortsetter hun.

Også politiet oppfordrer til å la barna være.

– La dem være slik at de kan registrere seg. Politiet jobber nå med å støtte Migrationsverket og avlaste jobben de har, sier Eva-Gun Westford.

Malmö centralstation

For noen netter siden forsvant 20 barn fra sentralstasjonen i Malmö. Annelie Larsson i sosialtjenesten håper det er uvitende mennesker som ønsker å hjelpe som har tatt til seg barna.

Foto: OLA TORKELSSON / TT / NTB scanpix

Sperret av perrongen

Politiet i Stockholm sperret av perrongen da det kom tog med flyktninger i går.

– Vi har indikasjoner på at folk plukker opp flyktningbarn av en eller annen grunn, og sprer uriktig informasjon, sier Lars Byström som er pressetalsmann i Stockholm-politiet.

Kun folk fra Migrationsverket, sosialtjenesten og politiet fikk være på perrongen.

– Vi har også begynt å ha folk om bord i togene som kan gi riktig informasjon på flere ulike språk, fortsetter han.

SISTE NYTT

Siste nytt