70 prosent av USAs agenter er permittert

Budsjettkrisen i USA har ført til at 70 prosent av etterretningsoffiserene i CIA og NSA, det nasjonale sikkerhets­byrået, er permittert. Dette påvirker nasjonens sikkerhet, advarer etterretningstopper.

Kongessbygningen i Washingston DC

Budsjettkrisen i USA har ført til at 800 000 statsansatte, inkludert minst 20 000 agenter, er permittert. Imens foregår den politiske tautrekkingen i Kongressbygningen i hovedstaden Washingston DC.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

James Clapper

James Clapper advarer mot følgene av budsjettkrisen.

Foto: Mark Wilson / Afp/Scanpix
National Security Agencys hovedkvarter i Fort Meade, Maryland

70 prosent av de ansatte er permittert fra Fort Meade i Maryland, som er det nasjonale sikkerhetsbyrået hovedkvarter.

Foto: HANDOUT / Reuters
Inngangen til NSA

Det nasjonale sikkerhetsbyrået i Ford Meade i Maryland har ansvaret for sikkerheten i USA og har mellom 30 000 og 40 000 ansatte.

Foto: Patrick Semansky, File / AP

Direktør James Clapper i NSA sa at budsjettkaoset er «ekstremt skadelig» for USA, ifølge TV-kanalen CNN.

Clapper sier at kaoset virker direkte inn på sikkerheten og etterretnings-organisasjonens mulighet til å beskytte nasjonen og innbyggerne mot fare.

Clapper bemerket at han hadde arbeidet med etterretning i 50 år, men at han «aldri hadde opplevd noe lignende».

Loven gjør det mulig å beholde personale som er nødvendig for å opprettholde et sikkerhetsnivå som «beskytter mot overhengende fare for liv og eiendom», sa Clapper.

Deretter opplyste han at dette betydde at bare 30 prosent av staben fortsatt var på arbeid. De andre hadde byrået måttet permittere siden lønnsutbetalingene er stoppet.

NSA har mellom 30 000 og 40 000 ansatte. Når 70 prosent er permittert, betyr det at minst 20 000 agenter, spioner og etterforskere verken har arbeidstid eller lønningspose.

Snikende fare

– Vi regner ikke noen av våre ansatte som «unødvendige» (non-essential), så vi måtte gjøre mange smertefulle valg, sa han.

– Konsekvensen av at vi ikke får gjort jobben vår, er at skadevirkningene vil akkumuleres over tid og faren vil være både lumsk og snikende, advarte Clapper.

Han kalte det en drømmesituasjon hvor fremmede makter kunne rekruttere spioner blant dem som var permittert og uten inntekt.

For å motvirke denne faren har byrået opprettet et rådgivningskontor for permitterte agenter med økonomiske problemer.

Forhørt om telefonavlytting

Avsløringene kom onsdag da Clapper og sjefen for det nasjonale sikkerhetsbyrået NSA, general Keith Alexander, vitnet for en senatskomite som ville vite mer om hvordan overvåkning av mobiltelefonsamtaler foregår. Høringen kom etter at varsleren Edward Snowden hadde avslørt omfattende og ulovlig avlytting og overvåkning mot amerikanere og utlendinger.

Under høringen fortalte Alexander hvordan hans folk hadde testet ut geografisk sporing av mobiltelefonsamtaler. Han snakket også om byråets praksis for å hente inn og lagre store mengder data om mobiltrafikken.

Spionerte på ektefeller

James Clapper, Keith Alexander

James Clapper og Keith Alexander i NSA vitnet for senatets lovkomite onsdag.

Foto: Evan Vucci / Ap

Men senatspolitikerne var mer interessert i å spørre Clapper og Alexander om nye avsløringer om hvordan NSA kartlegger amerikanske sosiale nettverk for å finne potensielle terrorister.

Ifølge CNN er 12 tilfeller av slikt misbruk avslørt. I flere tilfeller har agenter brukte sine tilganger på å spionere på partnere og ektefeller. Alexander sa at dette hadde de slått ned på og straffet.

Alexander og Clapper sa også til senatspolitikerne at til tross for permitteringene av 800 000 statsansatte fra 1. oktober, er personale som arbeider med å forhindre terror fortsatt på arbeid.

Nøyaktig hvem som er permittert er hemmeligstemplet, men det skal ikke gjelde de som bistår de amerikanske styrkene i Afghanistan.

LES OGSÅ: Obama kaller inn til krisemøte

NRK YTRING: En republikansk selvmordsaksjon

SISTE NYTT

Siste nytt