Normal

Sjelden nyttårstale fra Nord-Korea

Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, oppfordret i en nyttårstale til forsoning med Sør-Korea.

Kim Jong-un

KOM MED FREDSBUD: Det er 19 år siden sist Nord-Koreas leder holdt en nyttårstale. Denne gangen rakk Kim Jong-un tilsynelatende ut en hånd til sitt naboland.

Foto: KNS / Afp

Nord-Korea

En nordkoreansk familie ser på nyttårsrakettene fra Pyongyang.

Foto: KNS / Afp

Teknisk sett er de to nabostatene fortsatt i krig med hverandre på grunn av manglende fredsavtale etter Koreakrigen på 50-tallet.

Det er 19 år siden sist en leder i Nord-Korea holdt nyttårstale. Kim Jong-il som døde i fjor, snakket sjelden offentlig.

I den overraskende nyttårstalen sa landets ferske leder, Kim Jong-un, at det er viktig å gjenforene de to landene.

– De tidligere erfaringene viser at konfrontasjon mellom nord- og sør og mellom våre felles landsmenn kun fører til krig, sa Kim Jong-un, i talen, som ifølge Reuters virket forhåndsinnspilt.

Skeptisk til «fredsfrieriet»

Forholdet mellom de to landene er anspent, ikke minst fordi Nord-Korea for kort tid siden utførte en omstridt rakettoppskyting. Hendelsen fordømmes av det internasjonale samfunnet, og tolkes som et ledd i kommuniststatens utvikling av atomvåpen.

Nord-Korea-ekspert Kim Tae-woo stiller seg tvilende til Nord-Koreas tilsynelatende fredshensikter.

– Det kan være at han har til hensikt å avvæpne den spente situasjonen for senere å be om bistand fra Sør-Korea, men det betyr ikke nødvendigvis en vesentlig endring i det nordkoreanske regimets politikk mot sør, sier Kim Tae-woo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt