Hopp til innhold

Siv besøkte «norsk» skyskraper: Kan bli aktuelt med flere kjøp

NEW YORK (NRK): Norge er deleier i to skyskrapere med adresse Times Square på Manhattan. Regjeringen utreder nå om Oljefondet skal investere mer i eiendom framover.

Siv Jensen og Karsten Kallevig

Utsikten fra Times Square 11, som Norge eier 45% av, er upåklagelig. Finansministeren med Oljefondets investeringsdirektør, Karsten Kallevig

Foto: Gro Holm, NRK

– Det er sikkert stort og flott å eie en skyskraper. Det er ikke det dette handler om, men om å forvalte dine pensjonspenger på en måte som gjør at vi får mest mulig igjen, sier finansminister Siv Jensen fra en av de øverste etasjene på Times Square 11.

Fra den førti etasjers høye skyskraperen er det utsikt i alle retninger, med Empire State Building på den ene siden, Hudson River på vestsiden og Times Square like nedenfor.

Store investeringer, høye inntekter

Norge eier i alt 85 bygninger i USA, fem av dem i New York. Statens pensjonsfond utland, eller Oljefondet, har brukt 44 milliarder kroner på eiendommene.

– Det gjelder å velge riktige byer og riktige områder innen hver by, sier investeringsdirektøren i Oljefondet, Karsten Kallevig.

Norge er nå deleier i to av de 13 byggene på over 100.000 kvadratmeter som er bygget i New York etter år 2000.

Microsoft og en hipp restaurant på gateplan er blant leietakerne i bygget finansministeren besøkte, og under bakken er det metrostasjon. Eierandelen i begge bygningene nær Times Square er 45%.

Times Square

Microsoft leier lokaler i Times Square 11. En ganske sikker betaler..

Foto: Gro Holm, NRK

I tillegg til verdistigning og leieinntekter, håver eierne også inn på utleie av fasadene til reklame.

– Bare på ett av byggene snakker vi om 2–3 millioner kroner i måneden, forteller investeringsdirektør Kallevig.

Mer på eiendom?

Times Square

Prisen for å annonsere på veggen av Times Square 7 er opptil 3 millioner kroner i måneden

Foto: Gro Holm, NRK

Ifølge gjeldende regler for Statens pensjonsfond utland skal maksimum 5 % av fondet brukes til investering i eiendom. Neste år legger regjeringen fram en stortingsmelding som skal foreslå eventuelle endringer i hva fondet skal prioritere.

– Obligasjonsmarkedet ligger flatt, med lave renter, sier finansminister Siv Jensen som begrunnelse for at det er nødvendig med nytenkning.

Dagens fondsregler sier at 60 % skal investeres i aksjer, 35 % i rentepapirer og altså 5 % i eiendom. I framtida kan det bli både veier og jernbane, og altså flere norskeide skyskrapere på Manhattan.

Det er få som stiller med så stor og sikker lommebok som Norges finansminister.

SISTE NYTT

Siste nytt