Hopp til innhold

Sikter Suu Kyi for ulovlig walkietalkie-import

Politiet i Myanmar har siktet Aung San Suu Kyi for ulovlig import og bruk av walkietalkier. Den avsatte regjeringssjefen risikerer tre års fengsel.

Aung San Suu Kyi på et speidertreff i 2019.

Aung San Suu Kyi har ikke vært sett på flere dager. Her fra et speidertreff i 2019.

Foto: Str / AFP

Landets tidligere leder er siktet i forbindelse med det som skal være brudd på landets import- og eksportlover, melder BBC.

Hun skal ha vært i besittelse av walkietalkier som er ulovlig importert, ifølge politiet. De mener også at walkietalkiene er benyttet av Suu Kyis livvakter uten at tillatelsene var i orden.

Det franske nyhetsbyrået AFP skriver at soldater gjennomsøkte den sivile regjeringssjefens residens i hovedstaden Naypyidaw ved 6.30-tiden på kuppdagen.

Gruppen med soldater skal stå under kommando av hærsjef Min Aung Hlaing, generalen som har overtatt styringen i Myanmar.

10 walkietalkier og annet kommunikasjonsutstyr skal ha blitt funnet under ransakingen. Utstyret skal ha blitt sett på som bevis mot Aung San Suu Kyi, ifølge AFP.

Den avsatte regjeringssjefen vil nå bli begjært fengslet fram til 15. februar, ifølge nyhetsbyrået Reuters og AP, som i likhet med AFP har fått se politidokumenter. Strafferammen for forseelsen er inntil tre års fengsel.

Myanmars president Win Myint avlegger en forhåndsstemme til valget 8. november i et valglokale i hovedstaden Naypyitaw.

Myanmars president Win Myint avlegger en forhåndsstemme til valget 8. november i et valglokale i hovedstaden Naypyitaw.

Foto: Thar Byaw / Reuters

Presidenten tiltalt for brudd på koronabestemmelser

President Win Myint er også tiltalt. Han sitter trolig i fengsel, melder den britiske kringkasteren.

Myint er siktet for brudd på loven om katastrofeberedskap, opplyser Kyi Toe i partiet Nasjonalligaen for demokrati (NLD) på Facebook.

Presidenten, hans kone og datter deltok i september på et valgkamparrangement sammen med hundrevis av tilhengere. Dermed brøt de med koronarestriksjonene, er argumentasjonen, ifølge AFP. .

Verken politiet eller påtalemyndigheten i Myanmar har kommentert opplysningene.

General Min Aung Hlaing holder sin første regjeringskonferanse 2. februar. Bilder fra Myanmar radio og TV.

Bilder fra den statlige kringkasteren MRTV viser general Min Aung Hlaing under sitt første regjeringsmøte tirsdag 2. februar.

Foto: Handout / AFP

Skal granske valget

Myanmars hærsjef sier militærjuntaen de nå skal granske fjorårets valg. Det melder den statlige avisen Global New Light of Myanmar.

Hæren mener at regjeringen ikke gjorde nok for å etterforske anklagene om valgfusk i valget i november, der Suu Kyis parti NDL sikret seg overveldende flertall i nasjonalforsamlingen.

Suu Kyi i husarrest igjen

Aung San Suu Kyi har ikke vært sett siden kuppet. Ifølge kilder i hennes parti er hun igjen satt i husarrest. Den 75 år gamle kvinnen satt i husarrest i rundt 15 år sist Myanmar var et militærdiktatur.

Nå oppholder hun seg i residensen i Naypyidaw, ifølge flere kilder.

Naboer skal ha sett henne innenfor murene rundt eiendommen, forteller presserådgiver Kyi Toe i den avsatte regjeringssjefens parti NLD.

400 parlamentarikere er innesperret i boligområdet ved nasjonalforsamlingen i hovedstaden.

Samtidig har NLDs partikontorer flere steder i landet blitt ransaket, ifølge partiet.

Sykehusansatte har festet røde bånd på uniformene sine for å markere protesten.

Sykehusansatte har festet røde bånd på uniformene sine for å markere protesten.

Foto: Ye Aung Thu / AFP

Gir behandling hjemme

Leger og sykepleiere på 70 sykehus i 30 byer streiker i protest mot den militære maktovertakelsen.

Bak initiativet til sykehusstreiken står en nydannet gruppe som kaller seg «Myanmars sivile ulydighetsbevegelse». I en uttalelse fra gruppen heter det at de militære setter sine egne interesser foran en befolkning som er sårbar på grunn av koronaviruset.

– Vi nekter å motta ordre fra et ulovlig militærregime som viser at det ikke vil ta noen hensyn til fattige pasienter, skriver gruppen.

Leger gir nå pasienter behandling hjemme hos seg selv, skriver avisen The Guardian.

– Vi vil ikke gi oss før den valgte regjeringen er tilbake, sier Kyaw som er kirurg ved et sykehus i Yangon.

Tirsdag kveld kunne man høre folk i flere bydeler i Yangon slå på gryter og lokk for å markere en protest mot kuppet. Folk ropte også ut sine protester og ønsket Aung San Suu Kyi god helse og lykke til, melder nyhetsbyrået AP.

I Yangon var protestene høylytte tirsdag kveld.

Viruset har tatt flere enn 3.100 liv i landet, melder Reuters. Ifølge nyhetsbyrået deltar også studenter og andre sivile i streiken.

Blokkerte FN-fordømmelse

Internasjonalt har protestene også vært kraftige. Tirsdag kveld møttes medlemmene i FNs sikkerhetsråd på en lukket videokonferanse. På forhånd var det kjent at et flertall av medlemmene ønsket en kraftig protest mot kuppet.

Medlemmene i fikk en brifing fra FN-utsendingen Christine Schraner Burgener der hun ikke skal ha lagt fingrene imellom. Kilder fra det lukkede møtet sier hun kom med en klar oppfordring om at man skulle støtte demokratiet i Myanmar.

Under videokonferansen ble det lagt fram et forslag om at FN skulle fordømme de militæres maktovertakelse, men teksten fikk ikke støtte fra veto-landene Kina og Russland.

De to verdensmaktene har i stor grad beskyttet Myanmar fra tiltak fra Sikkerhetsrådet etter regjeringsstyrkenes offensiv mot rohingya-folket i 2017. Over 800.000 rohingyaer er drevet på flukt til nabolandet Bangladesh siden den gangen.

Kina har ikke kritisert kuppet og har isteden oppfordret alle sider til å komme til enighet.

Kinas offisielle nyhetsbyrå Xinhua har så langt beskrevet maktovertakelsen som en «rokering i regjeringen».

– Kineserne har ikke aktivt støttet kuppet, men de snakket om stabilitet og interne affærer. Og prøvde å si minst mulig, sier en anonym diplomat til The Guardian. Avisen skriver at Beijing har investert store summer i Myanmar.

EU og USA truer imidlertid med å gjeninnføre sanksjoner mot landet.

Soldater patruljerer i nærheten av området der 400 parlamentarikere er innesperret.

Soldater patruljerer i nærheten av området der 400 parlamentarikere er innesperret.

Foto: Stringer / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt