Hopp til innhold

Sikkerheten på topp når Abdeslam møter i retten

Salah Abdeslam skal ha vært sjåfør under en terroraksjon i Paris der 130 mennesker ble drept. Men rettssaken som starter i Brussel i morgen handler om en mindre sak. Likevel tar politiet ingen sjanser.

EUROPE-ATTACKS/FRANCE-STING-BATACLAN

De fleste av de drepte i terroraksjonene 13. november 2015 var kommet for å høre musikk i konsertscenen Bataclan. Bildet er fra november året etter, da Bataclan gjenåpnet.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Abdeslam er den eneste som fortsatt er i live av dem som antas å ha stått bak terroren i Paris den 13. november 2015. Gjerningsmennene angrep konsertstedet Bataclan, fotballstadionet i Paris og flere barer og restauranter.

FILES-BELGIUM-FRANCE-ATTACKS-TRIAL

Dette bildet av Salah Abdeslam ble sendt ut av fransk politi i forbindelse med en etterlysning to dager etter terroraksjonen i Paris.

Foto: DSK / AFP

Men rettssaken som starter i Brussel i morgen gjelder noe mindre dramatisk, nemlig skuddvekslingen som oppsto noen dager før Abdeslam til slutt ble pågrepet i den belgiske hovedstaden, i mars 2016.

Tiltalen gjelder drapsforsøk og ulovlig våpenbesittelse i en terrorkontekst.

Hemmelige reiseruter

28 år gamle Abdeslam sitter nå i et fengsel i Nord-Frankrike. Hver dag under rettssaken må han fraktes tur-retur Justispalasset i Brussel, der rettsforhandlingene skal foregå.

Men beslutningen om hvordan transporten skal skje vil ikke ble tatt før i siste øyeblikk hver dag, skriver nyhetsbyrået AFP. Det kan skje med helikopter, eller den kan gå langs landeveien. Franske og belgiske myndigheter samarbeider om å eskortere fangen.

Det er på grunn av rettssaken at Abdesalam sitter i arrest i Nord-Frankrike. Fram til nå har han blitt holdt i varetekt i Fleury-Merogis-fengselet utenfor Paris. Der er han er sittet i isolasjon og under døgnkontinuerlig overvåking i snart 20 måneder.

Krevende rettslokale

Justispalasset er et landemerke i den belgiske hovedstaden, med 1513 vinduer og 1520 dører som må sikres. Bygningen har større flateinnhold enn St. Peterskirken i Roma.

I forkant av rettssaken har franske og belgiske sikkerhetsstyrker forberedt seg på alle eventualiteter, inkludert fluktforsøk, selvmordsforsøk og nye terrorangrep.

EUROPE-ATTACKS/TRIAL

Justispalasset står på UNESCOs verdensarvliste og ble ikke bygget for rettssaker i en moderne tid.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

I selve rettssalen er det plass til 80 personer. I tillegg vil hundrevis av journalister følge rettssaken via videooverføring til et større rom i nærheten.

Har nektet å snakke

Ifølge politikilder skal Abdeslam ha nektet å snakke i avhør. Han har likevel insistert på å få være til stede under rettssaken i Brussel.

Les mer: Forsvarerne til terrorsiktet trekker seg

Abdeslam er født i Belgia, men er fransk statsborger.

Det var tilsynelatende slump som førte til at politiet til slutt klarte å finne ham. Skuddvekslingen oppsto 15. mars 2016 da politiet slo til mot en leilighet han skal ha oppholdt seg i. En venn av Abdeslam ble drept og tre politifolk såret i skytingen.

Abdeslam ble pågrepet tre dager senere i innvandrerbydelen Molenbeek i Brussel.

BELGIUM-BLAST/PROTEST

Belgisk sivilkledd politi arresterer en ung mann i Molenbeek-distriktet i Brussel, der flere av de mistenkte i terroraksjonen i Paris bodde. Abdeslams familie kom fra Marokko på 1950-tallet og har siden bodde i Molenbeek. Han klarte å gjemme seg der i fire måneder etter aksjonen i Paris før han ble pågrepet.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Terrorangrep i Brussel

Bare dager etter pågripelsen, den 22. mars, ble 32 mennesker drept da flere menn som skal ha stått Abdeslam nær, sprengte seg selv i lufta på flyplassen og T-banen i Brussel.

FILES-BELGIUM-ATTACKS-ANNIVERSARY

Politiet offentliggjorde raskt overvåkingsbilder av de mistenkte i forbindelse med terroraksjonen mot flyplassen i Brussel 22. mars 2016. Abdeslam mistenkes for å ha forbindelse til terrorcellen som stod bak.

Foto: HANDOUT / AFP

Aktor Frederic Van Leeuw venter at rettssaken i Brussel vil bringe for dagen nye opplysninger om terrorcellen som sto bak angrepene i Brussel og Paris.

– Dette er viktig for ofrene, sier han.

Det er foreløpig ikke satt noen dato for terrorrettssaken mot Abdeslam i Paris.

Les mer: Politikilder: Minst 128 døde i Paris

Les mer: Fransk politi trur same mann koordinerte terroren i Brussel og Paris

SISTE NYTT

Siste nytt