Hopp til innhold

Shinzo Abe: Mannen som endret Japan

I nesten ni år satte statsminister Shinzo Abe sitt preg over soloppgangens rike. Fredag morgen ble han drept, 67 år gammel.

Shinzo Abe omgitt av japanske flagg

LEDER: Japans lengstsittende statsminister Shinzo Abe (1954-2022) brøt med en tradisjon for at japanske statsministere satt i korte perioder, da han ledet landet i åtte år fra 2012 til 2020.

Foto: Petr David Josek / AP

Shinzo Abe (1954 – 2022) var Japans lengstsittende statsminister, først i ett år fra 2006 til 2007, så fra 2012 til 2020.

Selv om han fortsatt var populær, måtte han gi seg som statsminister på grunn av en kronisk lidelse i tykktarmen. Men han var fortsatt en viktig skikkelse i japansk politikk.

Fredag morgen var han på et valgmøte i Nara utenfor Osaka og holdt tale. Der skal en 41 år gammel tidligere marinesoldat ha skutt og drept ham med et hjemmelaget våpen.

Politikk i blodet

Shinzo Abe ble født inn i en svært profilert familie i Japan. Landet var i full gjenoppbygging etter andre verdenskrig. Abes morfar, Nobusuke Kishi spilte en sentral rolle i det arbeidet, blant annet da han var statsminister fra 1957 til 1960.

Nobusuke Kishi og Nixon i 1969.

Tidligere statsminister i Japan, Nobusuke Kishi og daværende president i USA Richard Nixon i 1969.

Foto: Anonymous / AP

Kishi, som også deltok i okkupasjonen av Kina under krigen, grunnla det liberaldemokratiske partiet LDP, som siden har regjert Japan nærmest uavbrutt.

Farfaren Kan Abe var heller ingen ukjent figur, som velstående landeier og representant i nasjonalforsamlingen.

Utenriksminister i Japan Shintaro Abe og utenriksminister i USA George Schultz i 1985.

Utenriksminister i Japan Shintaro Abe i 1985.

Foto: HL / AP

Politikken var i blodet, og Abes far, Shintaro Abe var representant i 33 år, fra 1958 til 1991. På 1980-tallet var han også utenriksminister.

Ambisjoner

Abe var ambisiøs og siktet seg raskt inn på en politisk karriere.

Bachelor i statsvitenskap ved Seikei-universitetet ble etterfulgt av offentlig administrasjon-studier i USA. Så arbeidet han som assistent og rådgiver i forskjellige departement og institusjoner.

Men det var først da faren Shintaro døde i 1991, at Shinzo Abe på alvor gikk inn i politikken. I 1993 ble han valgt inn i nasjonalforsamlingen, der han steg i gradene i rekordfart.

Shinzo Abe om bord på et av Japans selvforsvarsstyrkers skip i 2006.

Shinzo Abe om bord på et av Japans selvforsvarsstyrkers skip i 2006.

Foto: FRANCK ROBICHON / AP

Abe valgte en nasjonalistisk, ultrakonservativ og høyreorientert linje, og ble medlem av delen av LDP kjent som «Nippon Kaigi» (» Den japanske konferansen»).

Gruppen er standhaftige monarkister som vil gi Japan en grunnlovsfestet rett til å ha egen hær, og benekter krigsforbrytelsene som ble begått under andre verdenskrig.

Det var med denne gruppen i ryggen at Shinzo Abe endelig ble valgt inn som statsminister i 2006. 52 år gammel var han den yngste statsministeren i Japan siden krigen.

Shinzo Abe sammen med kona Akie da han ble valgt inn i 2006.

Shinzo Abe sammen med kona Akie da han ble valgt inn i 2006.

Foto: STR / AFP

Statsminister i to perioder

Det ble kun ett år ved makten mellom 2006 og 2007. LDP tapte stort i valget til overhuset, og Abe gjorde et upopulært valg om å ikke støtte en mulig kvinnelig arvtaker for tronen etter Keiser Akihito.

Men da det demokratiske partiet mistet flertallet i nasjonalforsamlingen i 2012, var Abe klar med nye planer.

Shinzo Abe på valgmøte i Sapporo i 2012.

Shinzo Abe på valgmøte i Sapporo i 2012.

Foto: AP

Med slagordet «Japan er tilbake», og planer om en total økonomisk reform med navn «Abenomics», seilte Abe inn som statsminister med støtte fra 328 av forsamlingens 480 representanter.

Japan var et land møtt med økonomisk krise og en voksende andel pensjonister. Samtidig kunne de politiske etterskjelvene etter jordskjelvet og tsunamien i Fukushima i 2011 føles enda.

Shinzo Abe i Mario-drakt

Kledd i Mario-drakt stiger Shinzo Abe ned på scenen under avslutningsseremonien for OL i Rio de Janeiro i 2016 for å overta den olympiske flammen.

Foto: Masanori Takei / AP

«Abenomics», OL og «Japan er tilbake»

Abe definerte Japans kurs i denne usikre tiden. Han stabiliserte økonomien med svake, men positive veksttall.

Japans statsminister Shinzo Abe snakker til folk rammet av flom i Mabi i 2018.

Japans statsminister Shinzo Abe snakker til folk rammet av flom i Mabi i 2018.

Foto: MARTIN BUREAU / AFP

Han banet vei for at de japanske selvforsvarsstyrkene kunne sendes utenlands for å bistå allierte land. Viktige handelsavtaler fikk han signert, og han opprettholdt Japans status som en teknologisk lederstjerne.

Sist men ikke minst klarte han å få arrangert OL i Tokyo i 2020, til tross for koronapandemien.

Shinzo Abe, en av moderne tids mest profilerte asiatiske ledere etterlater seg en kone og en betydelig politisk arv.

Japans statsminister Fumio Kishida

Japans statsminister Fumio Kishida snakker til pressen etter at Shinzo Abe ble skutt fredag 8. juli.

Foto: Eugene Hoshiko / AP

SISTE NYTT

Siste nytt