NRK Meny
Normal

Nawaz Sharif erklærer seier i Pakistan

Pakistans tidligere statsminister Nawaz Sharif erklærer seier for sitt parti PML-N ved dagens valg.

Nawaz Sharif avgir sin stemme i valget i Pakistan

Nawaz Sharif avgir her sin stemme i et valglokale i Lahore. Lørdag kveld erklærte han seg som valgets seierherre.

Foto: MOHSIN RAZA / Reuters

Ifølge pakistanske medier har Sharifs parti Den pakistanske muslimske ligaen Nawaz (PML-N) fått klart flest stemmer i valget.

Sharif selv erklærte seg også som valgets seierherre da han talte til sine tilhengere i Lahore i kveld.

– Vi takker Allah for at han har gitt PML-N en ny mulighet til å tjene dere og Pakistan, sa Sharif til tilhengerne, som svarte med å rope «statsminister Nawaz Sharif».

– Uansett hvilke løfter vi har gitt vår ungdom, lover jeg at vi skal vi innfri dem. Valgresultatene kommer fremdeles inn, men det er klart at PML-N blir det største partiet, sa Sharif.

Han inviterte alle de andre partiene til forhandlingsbordet og ba om å være med på å løse Pakistans problemer.

– Jeg gjør dette bare for deres skyld. Hadde det bare vært meg, ville jeg ikke ha snakket med dem, men jeg gjør det for dere og for våre fremtidige generasjoner.

Innrømmer nederlag, men er svært fornøyd

Den tidligere ckricketstjernen Imran Khans parti Tehrik-i-Insaf (PTI) ser også ut til å gjøre et svært godt valg og blir trolig landets nest største parti.

Partiet ligger an til å gjøre det langt bedre enn det sittende regjeringspartiet Pakistans folkeparti (PPP), men ligger et godt stykke bak Sharif, melder AFP.

PTI innrømmer valgnederlaget og peker på Sharif som valgets vinner.

– De er blitt det største partiet, og jeg vil gratulere dem, sier Assad Omar i PTI.

Han er likevel svært fornøyd med valgresultatet.

– For PTI er dette en stor dag, en gylden dag. Et parti som ikke har eksistens i parlamentet, har vokst frem til landets nest største parti, sier Omar.

PTI har vunnet valget til provinsforsamling i Khyber Pakhtunkhwa, nordvest i landet, hvor partiet vil danne regjering. Området har vært frontlinjen i konflikten med pakistansk Taliban, og det er nærmest daglig angrep med bomber og skytevåpen.

Lørdag kveld ble det for øvrig også klart at både Sharif og Khan hadde vunnet plass i nasjonalforsamlingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tilhengere av Imran Khan i Pakistan

Imran Khans tilhengere viser sin støtte på valgdagen i Peshawar.

Foto: A. MAJEED / Afp

Blodig valgdag

Valget ble, som mange fryktet, preget av en rekke voldshendelser. Rundt 20 mennesker ble drept i angrep rundt om i landet, og i storbyen Karachi ble valget til dels ødelagt av volden. Derfor lovet valgkommisjonen nyvalg i flere kretser.

Også i løpet av valgkampen har det vært mange angrep på kandidater og politiske møter, hvor over 100 mennesker er blitt drept.

Taliban hadde på forhånd erklært krig mot valget.

Likevel møtte millioner av pakistanere opp for å avgi stemme, og valgkommisjonen omtaler oppmøtet som svært godt.

– Folk har vært våkne hele natten. Jeg har ikke sovet i natt, og det har heller ikke mange av vennene mine. Folk møter opp fordi vi aldri har hatt denne sjansen før, sier Natasha Ejaz, en sanger i Islamabad.

Valglokalene måtte holdes åpent en ekstra time for å ta unna køene. I Karachi ble åpningstidene forlenget enda noen timer.

– En seier

– Om en kan komme ut med en valgdeltakelsene som er bedre enn ved forrige valg, er det en seier for demokratiet og det pakistanske folk. Det tror jeg det er gode muligheter for, sier Kjell Magne Bondevik, som leder en internasjonal gruppe med valgobservatører, til NTB.

Selv fulgte han med på stemmegivningen i flere valglokaler i hovedstaden Islamabad og ble oppmuntret av å se at så mange kvinner brukte stemmeretten.

– Det har jo vært en bekymring at deltakelsen blant kvinner blir lav, fordi de presses av sine menn og andre til å avstå. Mitt inntrykk er at mange kvinner gikk og stemte, og forhåpentligvis stemte de fritt, sier Bondevik.

Han mener de tekniske forberedelsene til valget er bedre enn noen gang i Pakistans historie og sier den nasjonale valgkommisjonen har bred tillit.

Valgkommisjonen innrømmet lørdag at de ikke hadde lykkes i å sikre frie og uavhengige valg i Karachi og lovet at velgerne i noen valgkretser vil få mulighet til å stemme på nytt.

Kommisjonen lovet for øvrig å undersøke eventuelle påstander om fusk.

Historisk valg

Valget i Pakistan omtales som historisk. Landet har nå mulighet til oppleve sin første konstitusjonelle, demokratiske maktoverføring siden uavhengigheten i 1947.

86 millioner mennesker hadde stemmerett ved valget, der det skal utpekes 342 medlemmer til nasjonalforsamlingen. 272 velges direkte, mens ytterligere 70 seter skal sørge for at kvinner og minoriteter er representert. Disse setene fylles gjennom forholdstallsvalg.

Representanter til fire provinsforsamlinger var også på valg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt