NRK Meny
Normal

Lange køer utenfor valglokalene i Pakistan

Oppslutningen ved dagens valg ser ut til å bli rekordhøy. I hovedstaden Islamabad står folk i kø i tre kvarter for å komme inn i valglokalene.

Kø i Islamabad

Lange køer utenfor et valglokale i Islamabad lørdag. Lenge før valglokalene åpnet klokken 08.00 sto folk i kø for å stemme.

Foto: AAMIR QURESHI / AFP

Anders Magnus, Pakistan
Foto: NRK

Midt på dagen hadde rundt 30 prosent av de stemmeberettigede avgitt stemme ved dagens valg i Pakistan. Det opplyser landets valgkommisjon.

– Deltagelsen er svært oppløftende. Vi er ved 30 prosent nå og vi regner med å være nær 60 prosent ved slutten av dagen, sier valgkommisjonens talsmann til nyhetsbyrået Reuters i den pakistanske hovedstaden Islamabad.

Dermed kan det se ut til at deltagelsen ved årets valg blir langt høyere enn ved valget i 2008, da drøyt 44 prosent av de stemmeberettigede gikk til urnene.

Egne valglokaler for kvinner

Ved et valglokale NRK besøker i Islamabad er det en ventetid på 45 minutter på å slippe inn i valglokalene. Allerede før valglokalene åpnet var det lange køer utenfor valglokalene.

Kvinner og menn står i hver sine køer, og avgir stemme i hver sine valglokaler.

I valglokalene for kvinner er det bare kvinnelige valgfunksjonærer, mens det bare er mannlige funksjonærer der mennene avgir stemme.

Rundt 37 millioner av de over 86 millionene som er stemmeberettiget er kvinner.

Trues til å la være å stemme

På forhånd var det uttrykt frykt for at kvinner ville bli forhindre eller truet fra å stemme.

Ved valget for fem år siden var det ikke én eneste kvinne som avga sin stemme ved 564 av de totalt 28.800 valglokalene som var reservert for kvinner rundt om i Pakistan.

Fra de fleste områdene i Pakistan meldes det søndag om stor valgdeltagelse også blant kvinner, men fra de mer konservative områdene ser det ut til å bli lavere deltagelse.

Lørdag kommer det meldinger om at kvinner er blitt forhindret fra å stemme i enkelte områder i Nord-Waziristan, et av stammeområdene ved grensen til Afghanistan.

I byen Miranshah fikk innbyggerne beskjed gjennom moskeenes høyttalere om at ingen kvinner fikk lov til å forlate sin hjem og gå og stemme.

Det er også delt ut løpesedler som advarer kvinner mot å stemme.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kvinner i kø

Kvinner i Islamabad i en egen kø utenfor et valglokale lørdag morgen.

Foto: Zohra Bensemra / Reuters

Over en halv million passer på

Over 100 mennesker er blitt drept i løpet av valgkampen i Pakistan. I morgentimene på selve valgdagen ble 11 mennesker drept i et bombeangrep mot en kandidat i Karachi, Pakistans største by.

Det har også vært angrep andre steder i landet valgdagen og til sammen skal 17 personer være drept.

I hovedstaden Islamabad opplever NRK at det er mye politi i gatene, men det er ingen utbredt frykt å spore blant dem som står i kø for å avgi stemme.

Selv om det er mye politi som er synlig i gatebildet, er det ingen store veisperringer som stopper trafikken i hovedstaden.

Til sammen er rundt 600.000 sikkerhetsfolk, de fleste av dem politi, utplassert for å sørge for sikkerheten ved valget.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fra valglokale i Pakistan

En kvinne får en stripe fiolett blekk over negleroten etter å ha avgitt stemme ved et valglokale i Islamabad. Blekken blir sittende i to uker, og skal forhindre at noen stemmer to ganger.

Foto: AAMIR QURESHI / AFP

Elektrisitet viktigst for velgerne

Til NRK sier de aller fleste at den viktigste saken for dem er å få skikk på strømforsyningen i landet.

I dag blir strømmen koplet ut i opptil 20 timer i døgnet i store deler av Pakistan, noe som går ut over både næringslivet og folk flest.

Kravet om å få skikk på strømforsyningen viser også misnøyen med den økonomiske situasjonen i landet.

Nesten halvparten av de stemmeberettigede er under 35 år, og særlig de unge moderne velgerne i byene er opptatt av forandring.

Den tidligere cricketstjernen Imran Khan (se faktaboks) får støtte av mange unge, og et av valgets store spenningsmomenter er hvordan han vil gjøre det i valget.

Historisk viktig valg

Dagens valg i Pakistan betegnes som historisk fordi det er første gang i landets 66 år lange historie at én regjering avløser én annen etter et demokratisk valg.

Totalt er det 4670 kandidater som kjemper om de 342 plassene i nasjonalforsamlingen.

Rundt 600.000 valgarbeidere, i tillegg til de 600.000 sikkerhetsfolkene, jobber på de rundt 70.000 valglokalene.

Resultatet av valget blir trolig klart først flere dager ut i den kommende uken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt