Hopp til innhold

Ser lyst på Libyas oljeframtid

Libyas nye makthavere håper å få oljeproduksjonen opp på 700.000 fat om dagen mot slutten av året. Det er under halvparten av hva som ble pumpet opp under Muammar Gaddafi.

Oljearbeider i Libya

Oljeproduksjonen i Libya er i ferd med å ta seg opp. Her er en oljearbeider ved oljeraffineriet Zawiya, like utenfor Tripoli, avbildet i slutten av oktober.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

Libya produserte 1,6 millioner fat olje om dagen før opprøret mot Gaddafi brøt ut i februar, og drøyt 80 prosent av oljen ble eksportert.

Opprøret og krigen som fulgte resulterte i full produksjonsstans, og det nasjonale overgangsrådet erkjenner at det vil ta tid å få produksjonen tilbake til gamle høyder.

Ledelsen i overgangsrådet er likevel ved godt mot, og håper å nå gamle høyder innen 2012.

Håper på 700.000 fat olje innen utgangen av året

Ifølge en av lederne i overgangsrådet, Ali Tarhouni, er produksjonen nå oppe på rundt 570.000 fat om dagen, mens håpet er å nå 700.000 fat innen utgangen av året.

– Går alt etter planen vil produksjonen være oppe på 1,6 millioner fat om dagen igjen i juni neste år, sier Tarhouni.

Det internasjonale energibyrået (IEA) er imidlertid ikke like optimistiske, og har estimert oljeproduksjonen i Libya til om lag 530.000 fat olje innen utgangen av året.

Men IEA sier til nyhetsbyrået Reuters at gjenoppbyggingen av Libyas oljeproduksjon går raskere framover en ventet.

Byrået tror Libya vil produsere om lag 1,17 millioner fat olje per dag innen slutten av neste år, men det er fremdeles langt bak de 1,6 millionene som ble produsert under Gaddafis regime.

Store skader

IEA sier at skadene på oljeeksporteringsterminalene og annet utstyr vil holde gjenoppbygginga tilbake i tida som kommer. Eksperter tror mange av de nødvendige reparasjonene vil kreve bistand fra utenlandske spesialister som jobber for de internasjonale oljeselskapene.

Libya har Afrikas største oljereserve og var før Gaddafis fall verdens 17. største oljeprodusent.

SISTE NYTT

Siste nytt