NRK Meny
Normal

Sekulær blogger hakket til døde

En lynsjemobb utstyrt med macheter tok seg inn i hjemmet til bloggeren Niloy Chakrabarti (40) i Bangladesh' hovedstad Dhaka og hakket ham regelrett til døde.

Bloggeren Niloy Chakrabarti fra Bangladesh
Foto: STR / Afp

Chakrabarti er den fjerde sekulære bangladeshiske bloggeren som ender livet på denne måten.

Ropte om hjelp

Politiet i Dhaka opplyser at seks menn tok seg inn i bygningen hvor Chakrabarti bodde.

– De banket på døren hans og gav seg ut for å være på jakt etter en leilighet å leie. To av dem tvang ham deretter med seg til et rom og regelrett slaktet ham der, forteller visepolitimester Muntashirul Islam til nyhetsbyrået AFP.

– Hans kone var i leiligheten, men innelukket på et annet rom.

Kona skal ha ropt «redd oss, redd oss», men ingen skal ha kommet til unnsetning.

Niloy Neel, en blogger i Bangladesh kjent for sitt ateistiske livssyn, er blitt drept av menn bevæpnet med macheter i hovedstaden Dhaka, melder BBC. Han er den fjerde sekulære bloggeren som er drept i landet så langt i år.

SE VIDEO: Den døde kroppen til Niloy Chakrabarti bæres bort fra leiligheten.

«Dødsliste»

Ifølge Imran Sarker, leder for Bangladesh Blogger and Activist Network, stod Chakrabartis navn på en liste over 84 bloggere som en gruppe militante islamister hadde laget.

Listen var en oversikt over bloggere som islamistene ønsket arrestert og tiltalt for blasfemi og formidlet til myndighetene.

Bloggerne på listen hadde til felles at de ytret seg kritisk til religion generelt og fundamentalisme spesielt. Men slett ikke alle var ateister. Den bangladeshiske staten er formelt sekulær, men over 90 prosent av befolkningen er muslimer.

– Han var kritisk til religion og skrev mot fundamentalister innen islam, hinduisme og buddhisme, sier bloggeren Asif Mohiuddin, som selv overlevde et drapsforsøk i 2013, om Chakrabarti.

Flere bloggere drept

Chakrabarti er den fjerde religionskritiske bloggeren som er drept på få måneder. I mai ble Ananta Bijoy drept, mens Avijit Roy ble drept i februar, et drap indisk Al Qaida (AQIS) hevder å stå bak. I mars ble Washiqur Rahman angrepet. To religiøse studenter fra madrassa-skoler ble pågrepet og siktet for drapet. Utover det er ingen tatt.

Chakrabarti skal lenge ha fryktet for livet og hadde tatt kontakt med politiet, men klaget over at ingenting ble gjort.

De som utferdiget listen sier til BBC at de ikke vet hvem som står bak bloggerdrapene.

Bloggermiljøet frykter at en religiøs dødsskvadron nå sitter med både navn og adresser til en rekke fremtredende bloggere.

De fleste sekulære bloggerne har etter hendelsene i vår gått i skjul og tatt i bruk psevdonymer for å unngå å bli angrepet. Andre har flyktet fra landet.

Kort etter nyheten om drapet på Chakrabarti ble kjent samlet hundrevis av sekulære aktivister seg i sentrum av Dhaka.

– Vi protesterer mot den manglende straffeforfølgelsen. Den ene bloggeren etter den andre myrdes og myndighetene gjør ingenting for å stanse morderne, sier Imran Sarker, som selv deltok i protesten.

Også Amnesty International og kjente forkjempere for ytringsfrihet krever at myndighetene tar tak i problemet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt