Hogget til døde fordi han var ateist

Så langt i år har tre ateister blitt hakket i hjel av lynsjemobb i Bangladesh.

Ananta Bijoy Das på likhuset i Dhakka

Under et hvit klede ligger Ananta Bijoy Das på er sykehus i Dhaka. Han ble drept fordi han ikke var religiøs.

Foto: A.H.Arif / Ap

I dag ble den sekulære bloggeren Ananta Bijoy Das drept med machete på gata i hovedstaden Dhaka.

– Maskerte angripere drepte Ananta Bijoy Das med macheter i byen Sylhet. Han var en skribent, sier visepolitimester i byen Sylhet, Faisal Mahmud.

– En klar trussel

Bijoy skrev for bloggen Mukto-Mona og har mottatt flere trusler fra religiøse ekstremister.

– Det er det tredje drapet i år og det bekymrer oss veldig. Fordi det er en klar trussel mot trosfriheten til de ikke-religiøse som har de samme rettighetene til å tro fritt som de religiøse, sier generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund til NRK.

– Det virker som om det rett og slett ikke er noen prioritert oppgave å forfølge privatpraktiserende lynsjemobber som tar seg av ateister i mange land, sier hun og viser til en global tendens der stadig flere sekulære blir angrepet av religiøse ekstremister.

Ifølge en rapport utarbeidet av det internasjonale humanistforbundet så kan mennesker som forlater statsreligionen i 13 land bli straffet med døden, og i Saudi-Arabia sidestiller de ateisme med terrorisme.

Håper Norge reagerer

Bijoy var invitert til å delta på et seminar i Stockholm få dager før han ble drept. Seminaret ble holdt i forbindelse med Pressefrihetens dag, men Bijoy kunne ikke reise fordi den svenske ambassaden i Dhaka nektet å gi ham visum til Sverige, skriver svenske medier.

– Jeg skulle virkelig ønske at verdenssamfunnet reager. Norske myndigheter er veldig tydelig når det gjelder trosfrihet, men ikke når det gjelder de ikke-religiøse. For vi er raskt ute når det gjelder undertrykkelse som rammer religiøse, men ikke når denne terroren ramme de ikke-religiøse, sier Mile.

Bijoy er den tredje religionskritiske bloggeren som er drept i Bangladesh på få måneder. I februar ble Avijit Roy drept, et drap indisk Al Qaida (AQIS) hevder å stå bak. I mars mistet også en annen såkalt ateistisk blogger livet i et angrep i Dhaka. To religiøse studenter fra madrassa-skoler ble pågrepet og siktet for det drapet.

SISTE NYTT

Siste nytt