Hopp til innhold

Seks drept i skyting i moské i Quebec

Seks personer ble drept da væpnede menn begynte å skyte i en moske i byen Quebec i Canada, opplyser politiet. Statsministeren kaller det et terrorangrep.

Police officers are seen near a mosque after a shooting in Quebec City

SE VIDEO: Tre væpnede menn gikk til angrep på moskeen ved 20-tiden søndag kveld.

Vitner har opplyst til Reuters at tre væpnede menn begynte å skyte i moskeen ved 20-tiden søndag kveld.

– Hvorfor skjer dette her? Det er barbarisk, sier moskéleder Mohamed Yangui. Han var ikke selv til stede da skytingen startet, men sier han fikk flere desperate telefonsamtaler fra folk som var samlet til kveldsbønn. Han sier han ikke vet hvor mange som er såret, men forteller at de er ført til ulike sykehus i byen.

– Vi fordømmer dette terrorangrepet mot muslimer, sier Canadas statsminister Justin Trudeau.

To pågrepet

De drepte er ifølge AP i alderen 35 til 70 år. Det skal ha oppholdt seg 39 personer i moskeen da angrepet skjedde.

En mistenkt ble pågrepet på stedet, mens den andre ble pågrepet rundt fire mil unna. Politiet har foreløpig ikke gått ut med identiteten på der pågrepne.

Den franskspråklige avisen Le Solei skriver at én av gjerningsmennene skal ha vært bevæpnet med en AK-47 og at den ene er en 27 år gammel mann, ifølge VG.

Moskeen ble evakuert, og ifølge politiet har de kontroll på situasjonen.

Vaktholdet ved andre moskeer i byen er styrket etter angrepet. I nabolandet USA opplyser New York-politiet at også de har økt patruljeringen rundt moskeer og andre gudshus i byen.

Få detaljer

Den franskspråklige byen Quebec er hovedstad i provinsen med samme navn og har rundt en halv million innbyggere. Provinsens førsteminister Philippe Couillard sier på Twitter at regjeringen har satt i gang tiltak for å sørge for innbyggernes sikkerhet. Couillard beskriver skytingen som «barbarisk vold» og gir uttrykk for medfølelse med ofrenes familier. Canadas statsminister Justin Trudeau skriver på Twitter at «canadiere sørger over dem som ble drept i et feigt angrep på en moské».

– Dette er en terrorhandling som jeg mener er et resultat av år med demonisering av muslimer. Det er nok nå! Ord har konsekvenser, skriver Greg Fergus, som sitter i provinsforsamlingen i Quebec.

Norges utenriksminister Børge Brende og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer angrepet.

Ukjent motiv

Motivet for skytingen er ikke kjent, men de siste årene har det vært en økning i islamofobe handlinger i provinsen, ifølge Reuters. I 2013 ble det som antas å være griseblod smurt på en moske i regionen Saguenay, og i fjor sommer ble et grisehode lagt på trappen til moskeen som var åsted for søndagens skyting.

Statsminister Trudeau gikk i helgen ut og kritiserte Donald Trumps innreiseforbud for statsborgere fra en rekke muslimske land.

– Til dere som flykter fra forfølgelse, terror og krig. Kanadierne ønsker dere velkommen, uavhengig av religion. Mangfold er vår styrke. Velkommen til Canada.

SISTE NYTT

Siste nytt