Duterte til Norge: – Slipp vikinger løs i jungelen

Filippinenes president spøker med at han godt kunne trenge noen nådeløse nordmenn i kampen mot gisseltakerne sør i landet.

Kjartan Sekkingstad med president Rodrigo Dutere

Løslatelsen av Kjartan Sekkingstad er ifølge president Rodrigo Duterte «det beste som har skjedd» i Filippinenes kamp mot terrorisme.

Foto: LEAN DAVAL JR / Reuters

– Du er etterkommer av de fryktløse vikingene. Dersom det finnes noen igjen av dem, ser vi gjerne at du får dem hit, slik at vi kan slippe dem løs på Basilan, sa Filippinenes president Rodrigo Duterte da han i dag gjentok en spøk han tidligere har servert den norske ambassadøren.

Øyene Basilan og Jolo er velkjent for å huse den fryktede Abu Sayyaf-geriljaen, som har holdt norske Kjartan Sekkingstad til fange i ett år. Regjeringsstyrkene har i mange måneder ført en intens kamp for å få has på geriljaen, og for å få gislene løslatt.

Rå rettferdighet

Nordmannen ble satt fri i går, og kan endelig bruke tid på å komme seg til hektene etter å ha landet i Manila i dag.

– Ditt slit er over. Dersom det er rå rettferdighet du vil ha, så skal du få det, sa Duterte, ifølge GMA News.

Duterte mener at løslatelsen av Sekkingstad er det beste som har skjedd i myndighetenes kamp mot narkotika og terrorisme.

– Det er simpelthen for mange gangstere og terrorister. Simpelthen for mange slag å kjempe. Jeg forsikrer dere om at når den tiden kommer, vil vi informere dere om at vi har innhentet dem, sier Duterte.

– Løfte til Norge

Samtidig skrøt han av Norges deltakelse i fredsprosesser, som også har bidratt til at myndighetene på Filippinene har kommet på talefot med kommunistene i landet.

– Ved å få frigitt Sekkingstad har vi fullført vårt løfte til Norge – som jo har gitt oss arenaen til å snakke med Kommunistpartiet. Jeg hyller landet for å være så fredelig, sier Duterte, ifølge GMA News.

Kjartan Sekkingstad møtte i dag både Duterte og den norske ambassadøren.

Kjartan Sekkingstad og Nur Misuari

Kjartan Sekkingstad søkte ly for regnet hos lederen for Moro National Liberation Front, Nur Misuari, før han kunne forlate øya Jolo i dag.

Foto: Nickee Butlangan / Ap

Etter at han i går slapp fri fra Abu Sayyaf og ble overlevert Moro National Liberation Front (MNLF), var været for dårlig til at han kunne fraktes ut av øya.

Han fikk derfor søke ly for regnet hos lederen for MNLF, Nur Misuari. Trass i at det er utstedt en arrestordre på Misuari, har han og hans soldater samarbeidet med myndighetene for å få Sekkingstad fri.

Det er uvisst hvorfor akkurat Sekkingstad ble løslatt, mens de to kanadiske gislene som ble bortført samtidig som ham, ble henrettet av kidnapperne.

Både norske og filippinske myndigheter sier at de ikke har utbetalt løsepenger, mens Abu Sayyaf hevder å ha mottatt 10,5 millioner kroner for nordmannen og tre indonesiske fiskere i går.

SISTE NYTT

Siste nytt