Hopp til innhold

Blir trolig avhørt av filippinsk etterretning

MANILA/OSLO (NRK): Det løslatte norske gisselet Kjartan Sekkingstad blir trolig avhørt i dag om hva han vet om geriljaen som holdt ham fanget i ett år.

Kjartan Sekkingstad

Kjartan Sekkingstad i Davao søndag, etter å ha blitt satt fri etter ett års fangenskap.

Foto: Stringer / NTB scanpix

Sekkingstad kom natt til mandag (lokal tid) frem til Filippinenes hovedstad Manila etter at han lørdag var satt fri etter nesten ett års fangenskap.

Det var en tydelig sliten Sekkingstad som kom frem til hovedstaden og han sa at han ønsket å ta livet med ro de neste dagene.

Kjartan Sekkingstad

Kjartan Sekkingstad sier at han fikk lite mat gjennom året i fangenskap.

Foto: Manman Dejeto / AFP

Samtidig får NRK opplyst at nordmannen nå skal gjennom en debrifing der han forteller om året i fangenskap.

300 geriljasoldater

Etter alt å dømme vil også filippinsk etterretning snakke med den løslatte nordmannen.

Sekkingstad har etter at han ble løslatt sagt at det enkelte ganger var rundt 300 geriljasoldater rundt ham i leiren i jungelen der han ble holdt fanget.

300 soldater er en stor del av den relativt lille styrken som Abu Sayyaf har, og Sekkingstad kan derfor sitte med informasjon som er viktig for filippinske myndigheter.

Nordmannen vil også ha annen informasjon som er viktig for filippinsk etterretning, som hvor han ble holdt fanget, hvilke landsbyer som hjalp Abu Sayyaf.

Han vil etter alt å dømme også bli spurt om han husker navn på noen av dem som holdt ham fanget og bedt om å beskrive dem.

Skal få hjelp og oppfølging

Sekkingstad fortalte til NRK på flyplassen i Manila at han fikk lite mat under tiden i fangenskap.

– Den første tiden ble vi bevisst sulteforet, slik at vi skulle bli svake og nedkjørt, fysisk og psykisk, sa han til NRK.

Statsminister Erna Solberg sier at det er viktig at Sekkingstad blir godt ivaretatt nå som han endelig er fri etter å ha blitt holdt som gissel av den islamistiske Abu Sayyaf-geriljaen sør på Filippinene siden september i fjor.

Hun sier at ambassaden skal hjelpe til med å følge opp Sekkingstad, enten han velger å bli på Filippinene eller om han kommer hjem til Norge.

– Vi har ikke lang erfaring med denne typen saker, men vi har god krisehåndtering om han velger å komme til Norge, sier statsministeren til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt