NRK Meny
Normal

Sverigedemokraterna nekter media adgang

Først ble den svenske avisen Expressen nektet adgang til Sverigedemokraterna (SD) valgvake i Stockholm og Göteborg, etter at avisen avslørte at flere SD-politikere har stått bak hatmeldinger mot innvandrere på nett. Deretter ble all media erklært utestengt fra valvaken i Malmö.

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson

Sverigedemokraternas og leder Jimmie Åkesson ligger an til å gjøre et godt valg. Men de har ikke det beste forholdet til media.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT / NTB scanpix

Det var i fjor at Expressen avslørte at flere av Sverigedemokraternas politikere stod bak hatytringer mot svensker med utenlands bakgrunn.

I siste del av denne valgkampen har avisen avanonymisert anonyme innlegg om innvandrere og innvandringspolitikk forfattet av SD-politikere. Dette har ført til at flere har sagt fra seg sine politiske verv.

I tillegg ber avisen svenske velgere om å stemme nei til rasisme, blant annet var det budskapet på avisens forside i dag.

Kort tid etter fikk Expressen beskjed om at avisens akkrediteringer til partiets hovedvalgvake i Stockholm søndag kveld er trukket tilbake. Det samme gjaldt lokalvaken i Göteborg.

Deretter kom beskjeden at ingen medier er velkomne til partivalgvaken i Malmö.

Malmö er ett av de sterkeste valgdistriktene for partiet, og den lokale partiledelsen sier at journalister - i likhet med andre ikke-inviterte - ikke får komme inn av sikkerhetshensyn.

Venstreekstremister

SDs pressesjef Martin Kinnunen sier Expressen utestenges fordi avisen har samarbeidet med Researchgruppen, en gruppe frilansjournalister som partiet anser for å være venstreekstremister.

– Partiet har nulltoleranse mot ekstremisme. Derfor vil vi ikke ha inn aviser som samarbeider med ekstremister så åpent og tydelig, sier Kinnunen til avisen, som begrunnelse for utestengelsen.

– Jeg håper Expressen fremover avslutter samarbeidet, slik at avisen blir mer troverdig når det gjelder å ta avstand fra ekstremisme, sier han.

Expressen svarer at de samme journalistene også har arbeidet for TV4 og Sveriges Television (SVT).

Alle utestenges

Da utestengelsen ble kjent, tilbød alle større svenske medier Expressen å publisere deres stoff fra valgvaken. Det gjaldt både aviskonkurrenter som Dagens Nyheter, Aftonbladet, Svenska Dagbladet og TV-kanalene SVT og TV4.

Dette for å markere prinsippet om pressefrihet og kritisk journalistikk.

Da stoffdelingen ble kjent, besluttet Sverigedemokraterna å utestenge alle mediene fra valgvaken, ifølge Svenska Dagbladet.

Den svenske kulturministeren Lena Adelsohn Liljeroth mener Sverigedemokraterna «oppfører seg på en lite smart måte».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt