Hopp til innhold

Norske politikere i Sverige: – Det blir en «rysare»

STOCKHOLM (NRK): «Hej, rösta på Moderaterna». Stefan Heggelund fra norske Høyre har brukt dagen på å overbevise svenske velgere om å stemme på Høyres søsterparti.

Stefan Heggelund deler ut valgkampmateriell for Moderaterna i Sverige

SPENT: Selv om de rødgrønne leder på målingene, har Høyres Stefan Heggelund ikke gitt opp håpet om at Alliansen kan stikke av med seieren i det svenske valget. Her deler han ut brosjyrer for Moderaterna i Stockholm sentrum valgdagen.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Det er riktig at de rødgrønne har et forsprang, men husk på at gapet mellom blokkene har blitt mer enn halvert i løpet av valgkampen. Dette blir mer spennende enn mange av oss trodde på forhånd. Det blir en «rysare», sier stortingsrepresentanten fra Høyre når NRK møter ham i Stockholm sentrum.

Heggelund kom lørdag kveld for å drive valgkamp for Høyres søsterparti Moderaterna.

Ap-Raymond: – Jeg er veldig nervøs

Også Socialdemokraterna får drahjelp fra sine venner i Norge. Representanter fra norske LO og AUF har vært med på husbesøk. Søndag kom Aps partisekretær Raymond Johansen til Stockholm for å være med på Socialdemokraternas valgvake.

Raymond Johansen på valgvake i Sverige

SPENT: Raymond Johansen (Ap) går en spennende kveld i møte på Socialdemokraternas valgvake.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– De svenske sosialdemokratene er de som står oss aller nærest, både personlig og politisk. Vi lærer av hverandres feil og hverandres valgkamper. Vi taper sammen, og vi vinner sammen. Så jeg må innrømme at jeg er veldig nervøs og spent, sier han til NRK.

En internettbasert valgdagsundersøkelse som gratisavisen Metro publiserte fire timer før valglokalene stenger, viser at den rødgrønne opposisjonen får 44,9 prosent av stemmene. Den sittende regjeringen, Alliansen, får 39,3 prosent.

Johansen tror de rødgrønnes framgang skyldes både høy arbeidsledighet og det han kaller en «gigantisk privatisering» innen skole og helse.

– Det har skapt mye større forskjeller i Sverige, og vi ser også skoleresultatene har blitt dårligere. Socialdemokraterna ser på det som sin store oppgave å ha lik tilgang til utdanning og helse, sier han til NRK.

Ingen av blokkene ligger an til å få flertall i Riksdagen, og Socialdemokraternas leder Stefan Löfven har så langt ikke villet sagt noe om hvem han vil gå i regjering med dersom han vinner valget.

– Det får du vite når du får vite det, sa han til Expressens journalist under en valgsending søndag formiddag.

Alliansen skremmer med rødgrønt kaos

Ifølge svenske analytikere er det mest sannsynlige utfallet at Socialdemokraterna og Miljöpartiet danner en mindretallsregjering, med støtte fra Vänsterpartiet i Riksdagen.

Alliansen, som består av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Folkpartiet, har samtidig sagt at de kommer til å gå av dersom de rødgrønne blir størst.

Under valgkampen har de gjort sitt ytterste for å utnytte usikkerheten på rødgrønn side. Underteksten har vært «du vet hva du har, men ikke hva du får».

Samme taktikk brukte Arbeiderpartiet mot Høyre og de andre borgerlige partiene før det norske valget i fjor. Men velgerne ble ikke skremt, og de borgerlige fikk flertall under valget.

– Sånn er det å sitte åtte år med makta. Man må ta med seg den styringsfarta du har og være skeptisk til de som overtar. Så det er vel en viss parallellitet i det som vi opplevde og det som Alliansen nå opplever, at mange blir litt lei og ønsker nye ideer, sier Raymond Johansen.

Stefan Heggelund fra Høyre går imidlertid ikke med på at sittende statsminister Fredrik Reinfeldt er i ferd med å gå i den samme fella som Jens Stoltenberg gjorde.

– Poenget her er jo at Stefan Löfvens problem er at han ikke vil si hvem han vil gå i regjering med. Det er jo en annen situasjon enn vi hadde i Norge i fjor. Da sa jo det største borgerlige partiet på side at de kunne sitte i regjering med alle de andre borgerlige partiene. Så jeg er enig med Fredrik Reinfeldt i at her i det svenske valget så er det kaos på den rødgrønne siden, og så er jeg uenig med Stoltenberg i fjor, som sa at det var kaos på borgerlig side i Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt