Hopp til innhold

– Sverigedemokraterna presser fram mer innvandring

STOCKHOLM (NRK): Sverigedemokraternas fremste kampsak er en strengere innvandringspolitikk. I praksis har de oppnådd det motsatte, mener svenske analytikere.

«Ja til innvandring, nei til rasisme» står det på den lyseblåe valgplakaten til Folkpartiet.

AVSTAND: Partiene i Riksdagen frykter menneskesynet de mener Sverigedemokraterna står for. Denne valgplakaten fra Folkpartiet preger bybildet i Stockholm.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Sverigedemokraterna har tvunget de andre partiene til å gjøre flyktningpolitikken mer generøs. De har oppnådd motsatt effekt av det de ville, sier politisk kommentator i Sveriges radio, Tomas Ramberg, til NRK.

Under valget for fire år siden kom det innvandringsskeptiske partiet Sverigedemokraterna (SD) inn i Riksdagen for første gang. Etter meningsmålingene å dømme ligger de an til å doble sin oppslutning i morgendagens valg.

Vi har valgt å liberalisere og åpne opp asyl- og innvandringspolitikken. Vi har ikke latt dem påvirke, vi har ikke sluppet dem inn i våre hjerner.

Fredrik Reinfeldt / SVT, 7.09.14

Men deres inntog i svensk politikk har ikke ført til innstramninger. Tvert om, mener svenske analytikere og politiske kommentatorer.

Reinfeldt nekter å samarbeide med SD

De siste fire årene har Sveriges innvandringspolitikk vært én av de mest liberale i Europa. Så langt i år har landet tatt imot seks ganger så mange asylsøkere som Norge.

Mens Høyre/Frp-regjeringen i Norge har sagt ja til tusen krigsflyktninger fra Syria, har den borgerlige regjeringen i Sverige åpnet dørene for over 20.000 syrere.

Bakgrunnen er blant annet at statsminister Fredrik Reinfeldt for fire år siden bestemte seg for å isolere Sverigedemokraterna politisk. Siden Alliansen ikke vil ta i SD med ildtang, har de måttet søke kompromisser til venstre i det politiske landskapet.

Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg

PARADOKS: Tomas Ramberg, politisk ekspert i Sveriges radio, sier SD tvinger innvandringspolitikken til venstre.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Politiske kommentatorer snakker om det svenske valget i en direktesending fra kulturhuset

PANEL: Peter Magnus Nilsson i Dagens industri, Elisabeth Sandlund i Dagen og Karin Pettersson i Aftonbladet diskuterte valgkampen under en debatt i Sveriges radio lørdag.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Jimmie Åkesson, partileder for Sverigedemokratarna

OMSTRIDT: Jimmie Åkesson vil kutte innvandringen med 90 prosent.

Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
Sverigedemokraterna demonsterer utenfor SVTs lokaler

MER POPULÆRE: Selv om de andre partiene skyr SD som pesten, øker de på meningsmålingene. Bildet viser medlemmer av SDs ungdomsparti utenfor partilederdebatten fredag.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Faksimile Expressen 10.09

«VELKOMMEN TIL FØRSTESIDEN»: Hele 12 SD-politikere har forlatt partiet som følge av Expressens avsløringer. Slik så forsiden på avisen ut torsdag.

Foto: Faksimile

– Siden Reinfeldt leder en minoritetsregjering, så må han samarbeide med Miljøpartiet, som har tvunget fram liberaliseringer i flyktningpolitikken, forklarer Ramberg.

Konkurrerer om å vise avstand

Samtidig har SDs ytterliggående politikk ført til at de andre partiene nærmest kappes om å ta mest mulig avstand. I tv-debatt etter tv-debatt har det vært «alle mot Jimmie» når innvandringspolitikk diskuteres.

– Det er interessant å se hvordan Moderaterna og Socialdemokraterna konkurrerer om å være mest generøse. Når all oppmerksomheten er på Jimmie Åkesson (partileder i SD, journ. anm), så kommer forskjellene mellom de andre partiene i skyggen, sa Ramberg under en debatt på Sveriges radio lørdag.

Ifølge politisk kommentator i Aftonbladet, Karin Pettersson, har Sverigedemokraternas røtter til nynazistiske organisasjoner bidratt til isoleringen av partiet.

– Det har gjort at de andre partiene har følt et stort behov for å distansere seg fra dem og samle seg om en åpen og human innvandringspolitikk, sier hun til NRK.

Samtidig påpeker politisk redaktør i avisen Dagen, Elisabeth Sandlund, at flyktningpolitikk aldri har vært så framtredende i en valgkamp som nå. Temaet kom høyt opp på agendaen da det svenske Migrationsverket anslo at 340.000 mennesker kommer til å søke asyl i Sverige de kommende fire årene.

– Sverigedemokraterna har fått god drahjelp av den internasjonale flyktningkrisen, sier Sandlund.

– Rasismeavsløringer svekker ikke SD

Det førte til heftige diskusjoner i svensk presse da den svenske regjeringen i starten av valgkampen gikk ut med at den kraftige asylveksten til Sverige kommer til å koste 48 milliarder kroner.

Beskjeden fra Reinfeldt var at det svenske folket måtte «åpne sin hjerter» for verdens flyktninger. Sverigedemokraterna, på sin side, mente dette beviste at asylpolitikken koster milliarder av kroner som heller burde vært brukt på skolebarn, syke og eldre.

– De vil helst diskutere og problematisere kostnader rundt innvandring. De er et rasistisk parti som vil få denne analysen på agendaen, og det har de lyktes med, sier Pettersson i Aftonbladet.

Les også: SD på frammarsj i Sverige

Jimmie Åkesson, lederen av Sverigedemokraterna, avviser alle påstander om at han eller hans parti er rasister. Men de siste ukene har avisen Expressen hatt en rekke førstesideoppslag med avsløringer som viser at lokalpolitikere fra SD har skrevet rasistiske innlegg på internett.

Under anonyme dekknavn har de kalt innvandrere alt fra «skadedyr» til «parasitter». I alt har tolv SD-politikere trukket seg eller blitt kastet ut av partiet som følge av avsløringene.

Åkesson har også hatt det tøft i media de siste dagene. Rett før gårsdagens partilederdebatt i SVT, avslørte Sveriges radio at han har brukt en halv million kroner på nettkasino.

Men ifølge politiske kommentatorer vil ikke avsløringene ramme Sverigedemokraterna på valgdagen.

– Nei, de som stemmer på Sverigedemokraterna gjør det fordi de vil ha en strengere innvandringspolitikk. Og de som ikke stemmer på dem, får bare forsterket det bilde de allerede har av partiet, sier Pettersson.

Tomas Ramberg har heller ingen tro på at mediepresset mot SD vil føre til at partiet får sympatistemmer.

– De får stemmer fra mennesker som er mot innvandring, og en del proteststemmer fra folk som er kritiske til de etablerte politiske partiene, sier han til NRK.

Annie Lööf i Centerpartiet og de andre partilederne gikk til kraftige angrep mot SDs innvandringspolitikk under debatten på SVT fredag kveld.

SINNE: Annie Lööf i Centerpartiet og de andre partilederne gikk til kraftige angrep mot SDs innvandringspolitikk under debatten på SVT fredag kveld.

SISTE NYTT

Siste nytt