Frigitt Savtsjenko: Jeg er klar til å gå i krigen igjen

Den ukrainske helikopterpiloten Nadezjda Savtsjenko ble mottatt som en helt da hun i ettermiddag kom tilbake til hjemlandet, etter nesten to år i russisk fangenskap. –Jeg er villig til å gå ut i krigen og dø for Ukraina igjen sier Savtsjenko.

Savtsjenko hjem

Nadezjda Savtsjenko ble mottatt som en helt da hun kom tilbake til Ukraina i dag etter to år i russisk fangenskap

Foto: Efrem Lukatsky / Ap

Etter at den ukrainske presidenten Petro Porosjenko gikk med på å benåde to russiske spesialsoldater, var det i dag klart for en lenge omtalt fangeutveksling mellom Ukraina og Russland.

Nadezjda, eller Nadja Savtsjenko, ble i slutten av mars i år av en russisk domstol dømt til 22 års fengsel for å ha deltatt i et angrep øst i Ukraina sommeren 2014 der to medarbeidere i russisk TV mistet livet.

Selv mener hun at rettsaken var en farse, og at hun bare hadde vært en vanlig soldat som sloss mot pro-russiske separatister som ville ødelegge hennes hjemland.

Ukrainsk flyger risikerer 23 års fengsel for drap på russere

Utvekslet med russiske spesialsoldater

Samtidig dømte en rett i den ukrainske hovedstaden Kiev i april i år de to russiske spesialsoldatene Aleksander Aleksandrov og Jevgenij Jerofejev til 14 års fengsel for terrorisme, etter at de i mai 2015 var blitt tatt til fange under kamper utenfor den øst-ukrainske byen Luhansk.

De to innrømmet først at de var spesialsoldater i det russiske forsvaret, men trakk senere dette tilbake og sa at de var frivillige som hadde dratt til Ukraina for å sloss på de pro-russiske separatistenes side.

Ukraina - rettsak

Aleksander Aleksandrov og Jevgeniij Jerofejev utveksles nå med Nadezjda Savtsjenko

Foto: YURI KIRNICHNY / Afp

Russiske spesialsoldater kan bli utvekslet med ukrainsk pilot

Nå er altså Russland og Ukraina blitt enige om å utveksle Nadja Savtsjenko med de to russiske spesialsoldatene, og dette er et resultat av samtaler direkte mellom presidentene Petro Porosjenko og Vladimir Putin, der også den franske statsministeren Francois Hollande og Tysklands forbundskansler Angela Merkel har spilt en rolle. Den franske avisen Le Figaro siterer kilder i den franske presidentadministrasjonen som sier at fangeutvekslingen ble bekreftet under forhandlinger mellom Porosjenko,Putin, Merkel og Hollande natt til 24. mai.

Putin: Satt fri av humanitære årsaker

Russlands president Vladimir Putin sa onsdag ettermiddag at han hadde mottatt Jekaterina Korneljuk and Marianna Volosjina, enken og søsteren til de to russiske TV-medarbeiderne tidligere i dag. Det var på oppfordring fra dem Putin valgte å benåde Nadezjda Savtsjenko.

– Jeg ønsker ikke å bruke tid på det som har vært sa Putin.

–Dette er en avgjørelse som er tatt først og fremst ut i fra humanitære årsaker. Jeg håper den vil lede til mindre konfrontasjon i konfliktsonen og at den vil hindre mere tap av menneskelig, noe som er forferdelig og som ingen trenger.

Savtsjenko Putin

Russlands president Vladimir Putin møtte i dag slektningene til de to russiske TV-medarbeiderne som ble drept i Ukraina i juni 2014

Foto: ALEXEI DRUZHININ / Afp

Søster til fengslet ukrainsk pilot slipper ikke ut av Russland

Den russiskvennlig ukrainske politikeren Viktor Medvedtsjuk skal også ha spilt en rolle i diplomatiet som lå forut for dagens fangeutveksling.

Et fly som tilhører den ukrainske presidentadministrasjonen fløy så Nadja Savtsjenko fra den sør-russiske byen Rostov-na-Dony, samtidig som et russisk fly har hentet Alexandrov og Jerofejev fra Ukraina. De to landet i ettermiddag på Vnukovo-flyplassen utenfor Moskva, der de ble mottatt av sine hustruer..

Tatt imot som en heltinne

Nadja Savtsjenko ble mottatt som en heltinne da hun landet på Borispilflyplassen utenfor Kiev litt før kl 14 norsk tid i ettermiddag. Hun var tydelig preget av de to årene i russisk fangenskap, der hun flere ganger har gjennomført sultestreiker i protest mot rettsprosessen mot henne.

–Jeg takker alle som har støttet meg gjennom denne tiden sa Savtsjenko, som sa hun ikke angrer på noe av det hun har gjort

–Jeg er klar for å gi mitt liv på slagmarken nok en gang for Ukraina sa Savtsjenko, som før hun dro som frivllig for å sloss mot pro-russiske separatister øst i Ukraina i 2014, blant annet har tjenestegjort i Irak.

Hennes mor og søster var blant dem som var tilstede på flyplassen i Kiev i ettermiddag, sammen med blant annet den kjente ukrainske politikeren Julija Timosjenko, som leder "Fedrelandspartiet", som Savtsjenko er innvalgt fra til det ukrainske parlamentet og til Europaparlamentet.

Savtsjenko møtte seinere i ettermiddag den ukrainske presidenten Petro Porosjenko, som ga henne en orden for det motet hun har vist under tiden i russisk fangenskap.

Savtsjenko og Porosjenko

Ukrainas president Petro Porosjenko tildelte i ettermiddag Nadezjda Savtsjenko medaljen Helt av Ukraina

Foto: Sergei Chuzavkov / Ap

Hva skjer med de russiske soldatene?

Hvordan de to russiske soldatene blir mottatt i hjemlandet, er mer uklart. Offisielt avviser russiske myndigheter at russiske soldater deltar i kampene på de prorussiske separatistenes side.

Russisk TV har i dag vist bilder av Aleksander Aleksandrov og Jevgenij Jerofejev i det de kom ut av flyet og ble møtt av sine koner. Men ingen av dem har kommet med noen offisielle uttalelser etter at de er satt fri.

De tilhørte en avdeling med spesialsoldater stasjonert utenfor den russiske byen Togliatti ved Volga, men det russiske forsvaret har hele tiden sagt at de sa opp kontrakten like før de dro til Ukraina. .

Nytt fredshåp?

De internasjonale reaksjonene på dagens fangeutveksling har vært svært positive, og mange håper at dette kan sette ny fart i en fredsprosess som mer eller mindre har kjørt seg helt fast.

–Dette er gode nyheter vi har ventetlege på, og EU feirer i dag sammen med Ukraina skriver EUs utenrikssjef Federica Mogherini i en twittermelding.

Den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier, som har engasjert seg sterkt for å få til en løsning på konflikten i øst-Ukraina, er også svært glad for det som skjedde onsdag.

–Jeg håper at det som har skjedd kan være med å bygge mer tillit mellom Russland og Ukraina sier Steinmeier i følge nyhegtsbyrået AP.

De siste ukene har det vært harde kamper flere steder langs den mer enn 400 kilometer lange frontlinjen mellom de ukrainske regjeringsstyrkene og de prorussiske separatistene. Seinest 24. mai meldte ukrainske myndigheter at 7 av deres soldater var drept i konfliktområdet øst i landet bare i løpet av et døgn.

Ukraina - krig

En ukrainsk soldater gransker nedslaget etter en granat skutt ut fra de pro-russiske separatistene. Mer enn 9500 mennesker har mistet livet i den mer enn to år lange konflikten i Ukraina

Foto: Evgeniy Maloletka / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt