Søster til fengslet ukrainsk pilot slipper ikke ut av Russland

MOSKVA (NRK): Forholdet mellom Russland og Ukraina er igjen tilspisset etter at russiske myndigheter ikke slipper søsteren til den fengslede piloten Nadezjda Savtsjenko tilbake til Ukraina.

Vera Savtsjenko

Vera Savtsjenko har engasjert seg sterk i saken til sin søster. Nå holdes hun igjen i Russland.

Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

Vera Savtsjenko har engasjert seg sterk i saken til sin søster, som i mars ble dømt av en russisk rett til 22 års fengsel.

Den russiske retten mente Nadezjda Savtsjenko sommeren 2014 aktivt hadde deltatt i et angrep under konflikten i Ukraina, der to medarbeidere i russisk TV ble drept.

Nadezjda Savtsjenko 3. mars

Nadja Savtsjenko under rettsaken mot henne i den russiske byen Donetsk

Foto: Ap

Fornærmelser mot retten

Vera Savtsjenko har også vært tilstede under en rettsak i Tsjetsjenias hovedstad Groznyj, der to ukrainere står tiltalt for krigsforbrytelser i forbindelse med krigen der på midten av 1990-tallet.

Det er i forbindelse med denne rettssaken russiske myndigheter mener hun har kommet med uttalelser som har krenket retten.

Det var ifølge Nadja Savtsjenkos advokat Ilja Novikov årsaken til at Vera sent onsdag kveld på stoppet på grenseovergangen Tsjertkovo og fratatt passet og nektet å reise tilbake til Ukraina.

Vera Savtsjenko hadde besøkt sin søster i fengselet og overlevert dokumenter som kan brukes i en utleveringsprosess fra Russland.

Russland og Ukraina har på høyt nivå vært i kontakt for å få til en avtale som gjør det mulig for Russland å sende Nadja Savtsjenko tilbake til Ukraina, mot at Ukraina utleverer to russiske spesialsoldater.

Dømt til fengsel

Savtsjenko sier selv at hun bare var en vanlig soldat i en frivillig ukrainsk avdeling som sloss for å forsvare landet mot russisk aggresjon.

Hun mener også at det ikke er bevis for at hun deltok i det aktuelle angrepet og at hun seinere med makt ble fraktet over til Russland.

Men russiske myndigheter mener at hun er ansvarlig for krigsforbrytelser og at dommen mot henne derfor er riktig.

Sendes til Tsjetsjenia?

Vera Savtsjenko ble i natt hentet av den ukrainske konsulen i Rostov-na-Dony, og ukrainske myndigheter arbeider ifølge nettavisen Ukrainska Pravda med å finne en løsning slik at hun kan komme seg tilbake til Ukraina.

Ukrainas president Petro Porosjenko har allerede informert flere vestlige ledere om det som har skjedd.

SISTE NYTT

Siste nytt