Russiske spesialsoldater kan bli utvekslet med ukrainsk pilot

To russiske spesialsoldater som ble tatt til fange i Ukraina i fjor, er dømt til 14 års fengsel for terrorisme og aggresjon. Nå kan de bli utvekslet med en ukrainsk pilot som sitter fengslet i Russland.

Russiske soldater sømt

De to russiske soldatene Jevgenij Jerofejev og Aleksander Aleksandrov ble i dag dømt til 14 år i fengsel for terrorisme og aggresjon. De har ikke tatt stilling til om de vil anke dommen.

Foto: GENYA SAVILOV / Afp

Golosejevskij-domstolen i Kiev fant Aleksander Aleksandrov og Jevgenij Jerofejev skyldig og dømte dem til 14 års fengsel, ett år mindre enn aktors påstand.

Det var en sensasjon da ukrainske myndigheter i mai 2015 kunne vise bilder og intervju med de to russiske soldatene var tatt til fange under kamper i Luhansk øst i landet.

Dokumenter de hadde på seg fortalte at de var spesialsoldater på kontrakt, tilhørende en elite-etterretningsavdeling i det russiske forsvaret.

Jerofejev på sykehus

Kaptein Jevgenij Jerovejev fotografert på et sykehus i Kiev 18. mai, etter at han var tatt til fange av ukrainske styrker

Foto: Markian Lubkivskyi / Ap

Endret forklaring

De store russiske TV-kanalene svarte med å bringe intervjuer med soldatenes slektninger. Aleksandrovs kone Katja kunne tydelig mistilpasset fortelle at hennes mann hadde forlatt den russiske armeen noen måneder før han ble tatt til fange.

Også Jerofejevs far sa at sønnen hadde forlatt det russiske forsvaret, tydelig for å bygge opp om opplysninger fra russiske myndigheter om at de to ikke var regulære russiske soldater.

De to holdt likevel i starten fast ved at de var på kontrakt i det russiske forsvaret. De har seinere forandret mening, og sier nå at de likevel hadde sagt opp kontrakten og dratt til Ukraina for å sloss på separatistenes side som frivillige.

Da de ble tatt til fange, innrømmet de at de var soldater på de prorussiske styrkenes side.

Presidentene avgjør

Da den ukrainske helikopterpiloten Nadezjda eller Nadja Savtsjenko fikk opplest sin dom i russiske Donetsk i mars, ble hun dømt til 22 års fengsel for å ha ledet ilden i et angrep der to russiske journalister ble drept.

Soldater - Nadja advokat

Nadja Savtsjenkos advokat Ilja Novikov var tilstede i rettsalen i Kiev i dag

Foto: GENYA SAVILOV / Afp

Presidentene Petro Porosjenko og Vladimir Putin snakket sammen i går kveld om en mulig fangeutveksling med de to dømte russiske spesialsoldatene og Nadja Savtsjenko.

Ukrainas president Petro Porosjenko har allerede sagt at han er åpen for en slik avtale.

Nadja Savtsjenko har i mer enn en uke nektet å ta til seg både mat og drikke, og ifølge hennes advokater og familie er hun svært svak allerede. Det haster dermed å få til en avtale før hennes tilstand forverres ytterligere.

Nadezjda Savtsjenko

Nadja Savtsjenko etter at hun fikk forkynt dommen på 22 år i fengsel 22. mars 2016

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt