Normal

Savnet fly funnet styrtet

Passasjerflyet fra Air Algerie, som flyselskapet mistet kontakten med tidlig torsdag morgen, er funnet på bakken Mali. Det var franske soldater som fant vraket.

Flytavle med informasjon om det savnede Air Algerie flight 5017

Flytavlen på Houari Boumediene-flyplassen i Alger viste lenge statusen 'forsinket' for flight AH 5017.

Foto: Sidali Djarboub / Ap

Flyet hadde 116 personer om bord, rundt halvparten av dem franske statsborgere.

Mistet kontakten

Passasjerflyet med flightnummer AH 5017 var på vei fra Ouagadougou i Burkina Faso til Algeries hovedstad Alger.

Flyet forsvant fra radaren 50 minutter etter avgang, og helt til i kveld var det uvisst hva som hadde skjedd med flyet, som avvek fra den planlagte ruten på grunn av dårlig vær.

I ettermiddag kom de første opplysningene om at det trolig var styrtet i Mali. Franske jagerfly ble satt inn i letingen, det samme gjorde franske soldater som er på oppdrag i landet. Få timer senere opplyste den franske radiostasjonen BFMTV at soldatene på bakken hadde funnet vraket.

Savnede libanesere fra Air Algerie flight AH 5017

Hele denne libanesiske familien var ombord i det styrtede flyet, ifølge slektninger.

Foto: ALI HASHISHO / Reuters

Frederic Cuvillier og Jean-Yves Le Drian

Den franske forsvarsministeren Jean-Yves Le Drian (t.v.) og juniorminister i transportdepartementet Jean-Yves Le Drian var blant dem som deltok på krisemøte i Elyseepalasset.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters
Det ble først antatt at flyet sannsynligvis hadde styrtet nord i Mali, mot grensen til Algerie. Men flyet ble i stedet funnet 50 kilometer fra grensen mellom Burkina Faso og Mali, i den maliske regionen Gossi.

Mistet kontakten over Mali

Det var først det spanske flyselskapet Swiftair, som formelt eier flyet som Air Algerie leier, som bekreftet at de hadde mistet kontakten med ett av sine passasjerfly.

Ifølge Swiftair tok flyet av fra flyplassen i Burkina Faso klokken 01.17 lokaltid og det skulle ha landet i Algerie klokken 05.10. Men det kom altså aldri fram.

– Kontakten med flyet ble mistet kort tid etter at pilotene opplyste at de avvek fra den planlagte flyruten på grunn av værforholdene, sier den franske utenriksministeren Laurent Fabius.

Dette bekreftes av Burkina Fasos transportminister Jean Bertin Ouedrago, som opplyser at det var sterk storm i området.

Flest europeere

Flyet hadde 116 passasjerer. 51 av dem er ifølge Air Algerie fra Frankrike, 24 fra Burkina Faso, 8 fra Libanon, 6 fra Algerie, 5 fra Canada, 2 fra Luxembourg, 1 fra Belgia, 1 fra Sveits, 1 fra Nigeria, 1 fra Kamerun, 1 fra Egypt, 1 fra Mali, 1 fra Ukraina og 1 fra Romania. 3 personer er fortsatt ikke identifisert.

Flyet hadde i tillegg et mannskap på 6, som alle var spanske ifølge SEPLA, fagforeningen til spanske piloter.

Alle passasjerene skulle videre med andre flyvninger fra Alger, til Frankrike eller andre land i Europa, Canada og Midtøsten.

Den franske regjeringen og de franske luftfartsmyndighetene holdt krisemøte mens flyet var savnet, gitt at nær halvparten av passasjerene var franske.

Det ble opprettet informasjonssentra og krisestaber både i Burkina Faso, Frankrike og Algerie og alle luftfartsmyndighetene i de berørte landene ble involvert i forsøkene på å spore opp flyet.

Flyet ble sjekket

Flyet er av typen MD-83 fra den amerikanske flyprodusenten McDonnell Douglas, som nå er en del av storselskapet Boeing.

MD-80-serien, som nå ikke produseres lenger, var tidligere en svært mye brukt passasjerflytype, blant annet av SAS på flyvninger i Skandinavia.

Spanske Swiftair har fortsatt fire MD-83 i sin flystall, og det aktuelle flyet var 18 år gammelt.

Ifølge franske luftfartsmyndigheter ble flyet for to-tre dager siden sjekket i forbindelse med en flyvning til og fra Marseille. Da ble flyet funnet å være i god stand.

Ifølge spanske medier var det nå styrtede flyet Real Madrids privatfly som ble brukt til å frakte spillerne til kamp rundt om i Spania og Europa.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt