Hopp til innhold

Saudi-Arabia: Selskapene har bedt om unnskyldning og beklaget

Saudi-Arabia sier at selskapene som uteble fra «Davos in the Desert» har bedt om unnskyldning og beklaget. Den globale fordømmelsen av drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi førte til deltagerflukt fra årets store næringslivskonferanse i Riyadh.

Mohammed bin Salman og Saad Hariri

Da Libanons statsminister Saad Hariri besøkte Riyadh i fjor, endte besøket i en TV-sendt tale der han kunngjorde sin avgang som statsminister. Under investeringskonferansen i Riyadh denne uken spøkte kronprins Mohammed bin Salman om episoden.

Foto: FAYEZ NURELDINE / AFP

– Alle selskapene som avstod, har ringt oss i løpet av de siste 48 timene for å be om unnskyldning og si at de beklager.

Det sa Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih under avslutningen av den store næringslivskonferansen Future Investment Initiative i Riyadh, populært kalt «Davos in the Desert».

Khalid al-Falih bedyret at boikotten er avsluttet og at selskapene snart ville vende tilbake til normalen.

Khalid al-Falih

Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih sier at landets partnere snart vil vende tilbake til normalen etter at den globale fordømmelsen av drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi førte landet ut i krise.

Foto: ADNAN ABIDI / Reuters

Kongedømmet i krise

– Noen selskaper uteble fra konferansen på grunn av politisk press, som følge av en motbydelig kampanje utenfra kongedømmet som har mislyktes, sa Khalid al-Falih til den statlige nyhetskanalen Al-Ekhbariya torsdag.

Tirsdag sa Khalid al-Falih at kongedømmet er i krise, konfrontert med den globale fordømmelsen av drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi.

Uttalelsen kom under åpningen av konferansen, som opprinnelig skiltet med over 150 profilerte talere fra om lag 140 firmaer.

Drapet på Khashoggi førte til at svært mange meldte avbud, og således til et amputert program under de tre dagene konferansen pågikk.

Saudi-Arabia forsøkte på flere vis å dysse ned den massive kritikken som har kommet i kjølvannet av drapet Jamal Khashoggi, blant annet ved å spøke om spekulasjonene omkring Libanons statsminister Saad Hariri's opphold i landet i fjor.

Saad Hariri

Libanons statsminister Saad Hariri sammen med kronprins Mohammed bin Salman på scenen under investeringskonferansen i Riyadh denne uken.

Foto: AP

Spøkte om Libanons Hariri

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman posterte ved flere anledninger sammen med Libanons statsminister Saad Hariri under konferansen i Riyadh, der rykter oppsto i fjor om at Hariri var blitt bortført.

Jeg håper det ikke skjer igjen, spøkte Mohammed bin Salman.

– Hariri vil være i kongeriket i to dager til, så jeg håper ikke det kommer rykter om en bortføring av ham, sa kronprins Mohammed bin Salman i en tale under konferansen.

Både bin Salman og publikum brøt ut i latter mens en smilende Hariri håndhilste på kronprinsen.

Mohammed bin Salman

Disse bildene ble distribuert av kongefamilien, i etterkant av møtet mellom Salah Khashoggi og kronprins Mohammed bin Salman, som mange tror ga ordren om drapet på Salahs far. Torsdag ble det kjent at Salah og familien skal være på vei til Washington.

Foto: Handout . / Reuters

Kunngjorde sin avgang i Saudi-Arabia

Da Hariri besøkte Riyadh i fjor, endte besøket i en TV-sendt tale der han kunngjorde sin avgang som statsminister, noe som satte i gang spekulasjoner om at Hariri ble anholdt av saudiarabiske myndigheter.

Hariri trakk avgangen sin etter fransk mekling.

Kunngjøringen ble sett på som et trekk fra bin Salman for å legge press på rivalen Iran og dets allierte i Midtøsten-regionen.

Torsdag virket tonen mellom Hariri og bin Salman gemyttlig, men den saudiarabiske kronprinsen er stadig under et enormt press som følge av drapet på Jamal Khashoggi.

Hariri og Macron

Saad Hariri møtte til samtaler med Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris etter at han trakk seg i fjor, og kort tid etter ble det klart at han fortsatte som statsminister.

Foto: POOL New / Reuters

FN-etterforsker: Khashoggi ble henrettet av Saudi-Arabia

Samtidig som næringslivskonferansen i Riyadh ble avsluttet, fastslo FNs spesialetterforsker Agnes Callamard at Jamal Khashoggi ble utsatt for en utenomrettslig henrettelse av saudiarabiske myndigheter.

Callamard, spesialetterforsker innen utenomrettslige eller vilkårlige henrettelser, sier torsdag at drapet ble utført av folk som er «høytstående nok til å representere staten».

– Jeg trenger ingen andre knyttet til drapet for å vite at dette var en utenomrettslig henrettelse, sa hun til journalister ved FNs hovedkvarter i New York.

Agnes Callamard

FNs spesialetterforsker Agnes Callamard sier at Jamal Khashoggi ble utsatt for en utenomrettslig henrettelse av saudiarabiske myndigheter.

Foto: Karim Kadim / AP

Saudiarabisk påtalemyndighet har i en uttalelse sagt at drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi var planlagt. Han ble drept på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.

Uttalelsen står i sterk kontrast til hva som til nå har kommet av offentlige forklaringer fra Saudi-Arabia, som har hevdet at drapet var en ulykke som følge av en slåsskamp.

Uttalelsen kom flere dager etter at saudiarabiske myndigheter hevdet at Khashoggi forlot konsulatet uskadd.

SISTE NYTT

Siste nytt